ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
Του Νίκου Μόσχοβου
Mπρρρ… Συζητήσεις για τον θάνατο ή αναλύσεις περί του τέλους ή της αρχής; Κάπως έτσι σκέφτηκε μια ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και, διοργανώνει το Συνέδριο, με τίτλο «Στοχασμός του Θανάτου: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» στις 12-14 Δεκεμβρίου του 2012 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του κεντρικού Δήμου της πόλης.
Οι εργασίες τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και είναι αφιερωμένες στην μνήμη του λέκτορα Φιλοσοφίας, Επαμεινώνδα Βαμπούλη.
Μεταξύ άλλων, ειδικοί θα μιλήσουν για τα εξής θέματα:
Ο θάνατος των αστεριών, η γνωριμία με την επιστήμη του θανάτου, ο θρήνος και το πένθος, ο θάνατος μέσα από τα μάτια του ιατροδικαστή, κοινωνιολογικές προσεγγίσεις του τέλους της ζωής, ζώντας και ξεπερνώντας το θάνατο, ο θάνατος ως η προϋπόθεση αυθεντικότητας, ο ψηφιακός θάνατος, η έννοια και το βίωμα του θανάτου στις θρησκείες του κόσμου, το βασίλειο των νεκρών κατά την Ιουδαϊκή Σοφιολογική Γραμματεία, ο θάνατος στην Κέλτικη μυθολογία και παράδοση, αλλά και ο θάνατος του Πλάτωνα, του Χομπς, καθώς και του Σπινόζα.
«Προσπαθήσαμε μέσα σε αυτό το τριήμερο να χωρέσουμε όσες περισσότερες οπτικές γωνίες γίνεται, χωρίς να καταντήσει εγκυκλοπαιδικό σεμινάριο», λένε οι φοιτητές, Αστέριος Κεχαγιάς και Ιωάννα Μπαρτσίδη ως εκπρόσωποι της ομάδας πρωτοβουλίε που διοργανώνει το συνέδριο.
«Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από την επιστήμη της φυσικής και ιδιαίτερα της αστροφυσικής με την κατάσταση που επικρατεί στον μακρόκοσμο και στο σύμπαν και, στη συνέχεια, θα προσγειωθεί στον ταπεινό μας πλανήτη και στο φαινόμενο της ζωής.
Θα εμβαθύνει στο θέμα αρχικά μέσα από τις επιστήμες της Βιολογίας, της Ιατρικής και της Ψυχολογίας.
Στη συνέχεια, θα αναλυθεί μέσα από τα πολιτιστικά γεννήματα και τα καλλιτεχνικά και πνευματικά κειμήλια της ανθρωπότητας, όπως είναι το θέατρο, η λογοτεχνία, η Φιλοσοφία, καθώς και η Θεολογία.
Οι εργασίες θα καταλήξουν στα θέματα ηθικής- βιοηθικής που ταλανίζουν τις σύγχρονες επιστήμες και το ανθρώπινο πνεύμα.
Η αυλαία θα κλείσει με μια ματιά στην αρχαιολογία και στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης του φαινομένου «θάνατος» από τους ανθρώπους που κατοικούν στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, εκτεινόμενο από την κελτική δύση μέχρι την Ινδία και την Κίνα και από το χριστιανικό βορρά, καθώς μέχρι τον ιουδαϊκό νότο», ανέφεραν οι δύο φοιτητές κι αποκάλυψαν το πώς αποφάσισαν να διοργανώσουν το πρωτότυπο αυτό συνέδριο:
«Ο σχεδιασμός του Συνεδρίου ξεκίνησε λίγο πριν το καλοκαίρι, το οποίο, όπως άλλωστε κάθε καλοκαίρι άδειασε το μυαλό μας από σκέψεις και έγνοιες μέχρι που ένα δυστυχές πρωινό του Αυγούστου πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός από τους καθηγητές, καθώς και μελλοντικούς εισηγητές του συνεδρίου.
Πρόκειται για τον αείμνηστο λέκτορα του Τμήματος Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ., Επαμεινώνδα Βαμπούλη. Επρόκειτο για ένα νέο άνθρωπο, πολύ δυναμικό, ο οποίος μόλις είχε ακούσει για το συνέδριο μας είχε δώσει περιχαρής και το θέμα του, πριν από όλους τους άλλους «Σώμα και Θάνατος στη Νεοτερικότητα».
Να και πάλι ο θάνατος. Όσο και να τον ξεχάσεις, εκείνος δεν σε ξεχνάει ποτέ. Αυτό ήταν ένα σημάδι παραπάνω, για το οποίο έπρεπε να υλοποιήσουμε το συνέδριο και μάλιστα να το αφιερώσουμε στη μνήμη του, έτσι ώστε ακόμα και να μην ακούσουμε το θέμα του, τουλάχιστον να συμμετέχει με έναν άλλο τρόπο. Αφιερωμένο στον Επαμεινώνδα Βαμπούλη λοιπόν…»
Τα μέλη της Φοιτητικής Πρωτοβουλίας Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Συνεδρίων αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη μη θεσμική ανοιχτή ομάδα. Έτσι, ασχολούνται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων που έχουν σκοπό τη διερεύνηση, την πληροφόρηση και τον προβληματισμό γύρω από ορισμένα θέματα επιστημονικού, καθώς και κοινωνικού χαρακτήρα.
Στόχος των μελών της ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε να συμμετάσχει σε αλυσίδες εκδηλώσεων επιστημονικού χαρακτήρα, χωρίς να απουσιάζει η ψυχαγωγία .
Ο έτερος στόχος είναι το άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία. Η ομάδα προσπαθεί να αποτελέσει μια φοιτητική κίνηση με καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα, ενώ είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε φοιτητή ή οποιαδήποτε φοιτήτρια θέλει να βοηθήσει σε παρόμοιες ενέργειες ή έχει να προτείνει κάποια ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
©Typologos.com 2012.