Συνέδριο για πρόσφυγες και αναγκαστική μετανάστευση

0
279

Μεγάλο διεθνές συνέδριο για τους πρόσφυγες και την αναγκαστική μετανάστευση

15:48:07,07/11/2018
Περισσότεροι από 300 ειδικοί της υφηλίου θα μιλήσουν για την αναγκαστική μετανάστευση στο συνέδριο (Ιούλιος 2018) στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μεγάλο διεθνές συνέδριο για τους πρόσφυγες και την αναγκαστική μετανάστευση με τη συμμετοχή άνω των  300 ειδικών απ’  όλο τον κόσμο θα διεξαχθεί από την Τρίτη 24 έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι σύνεδροι θα διερευνήσουν τις αλλαγές, που συντελούνται στις παγκόσμιες μετακινήσεις πληθυσμών και θα δουν την ιστορική προοπτική τους.

Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα το  17o Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη της Αναγκαστικής Μετανάστευσης (International Association for the Study of Forced Migration – IASFM)  με τίτλο: «Whither Refugees? Restrictionism, Crises and Precarity Writ Large» («Προς τα που οι Πρόσφυγες; Περιοριστικές Πολιτικές, Κρίσεις και Επισφάλεια σε Μεγέθυνση»).

Διοργανωτές είναι το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου  του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και η IASFM.

«Το συνέδριο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της μαζικής αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών που προκάλεσε ο πόλεμος στη Συρία, με τις προσφυγικές ροές να αυξάνονται διαρκώς.

Οι πληθυσμοί αυτοί εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος για διάφορους λόγους, ενώ το ελληνικό κράτος με τη σειρά του,  προσπαθεί να υλοποιήσει προγράμματα φιλοξενίας και ένταξης των πληθυσμών αυτών στην ελληνική κοινωνία. Οι προηγούμενες 16 συναντήσεις έγιναν σε άλλα μέρη του κόσμου,  που υπάρχουν ανθρωπιστικές κρίσεις (π.χ. Αφρική, ΝΑ Ασία, Λατινική Αμερική κ.λπ.) και ως εκ τούτου η διοργάνωση του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα», λένε οι εκπρόσωποι των διοργανωτών.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο θα μιλήσουν:

Η Emerita Professor του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης  Dr Barbara Harell-Bond.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Michigan και κορυφαίος επιστήμονας  του διεθνούς προσφυγικού δικαίου Jim Hathaway.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης   Renée Hirschon Philippakis.

Ο καθηγητής  του  American University in Beirut Fateh Azzam.

Ο υπεύθυνος προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας  του Ο.Η.Ε.  για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Πέτρος Μάστακας.

Η International Association for the Study of Forced Migration (IASFM -Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη της Αναγκαστικής Μετανάστευσης) ασχολείται από το 1995 με το ακανθώδες ζήτημα της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών, οι οποίοι εκτοπίζονται από τις χώρες τους ή πέρα από τα σύνορα εξαιτίας διώξεων, πολέμου, λιμού ή για περιβαλλοντολογικούς λόγους.

 Οι πληθυσμοί αυτοί χρήζουν προστασίας ή και βοήθειας. Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το ζήτημα έχει επανέρθει στην επικαιρότητα με τα προβλήματα που προκύπτουν να αποδεικνύονται ολοένα και μεγαλύτερα, ενώ οι λύσεις μετατρέπονται  ολοένα σε πολυπλοκότερες.

Το ζήτημα αποκτά αυξανόμενα παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ π  ορισμένες λύσεις πιθανώς να εφαρμόζονται  αποκλειστικά σε συγκεκριμένα τοπικά πλαίσια. Η IASFM φέρνει κοντά ειδικούς, φορείς χάραξης πολιτικής, Μ.Κ.Ο. κι όσους εργάζονται με τους πρόσφυγες και τους ίδιους τους πρόσφυγες. Σκοπός είναι η  κοινού μεγαλύτερη κατανόηση της εμπειρίας και των επιπτώσεων της αναγκαστικής μετανάστευσης.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

14 + 11 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.