ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΞΗΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΞΗΣ
15:54:55,2015-03-01
«Στόχο» στην εξεύρεση μιας αστείρευτης πηγής ενέργειας έχει το μεγάλο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Θερμοπυρηνικής Σύντηξης στο οποίο θα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ένα πείραμα, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιγνωμίες μεταξύ των ειδικών και των περιβαλλοντολόγων σχετικά με τις πτυχές ασφαλείας.
Πιο συγκεκριμένα, το Eργαστήριο Υπολογιστικών Επιστημών (UCY-CompSci – Computational Sciences Laboratory) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση ύψους 250.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμμετοχή του στο συνεταιρισμό EUROfusion (European Consortium for the Development of Fusion Energy).
Ο συνεταιρισμός EUROfusion (http://www.euro-fusion.org) έχει ως στόχο να αναπαράγει -υπό ελεγχόμενες συνθήκες- τον μηχανισμό παραγωγής ενέργειας του Ήλιου στη Γη .
Δηλαδή, ν’ αναπαράγει το φαινόμενο της θερμοπυρηνικής σύντηξης, έτσι ώστε αυτό να καταστεί η κύρια πηγή ενέργειας του πλανήτη στα μέσα του 21ου αιώνα.
Μέχρι και τώρα χρησιμοποιείται η διαδικασία της πυρηνικής σχάσης κατά την οποία ένας ασταθής ατομικός πυρήνας διασπάται σε δυο ή περισσότερους –μικρότερους- πυρήνες και σε μερικά παραπροϊόντα σωματίδια, όπως είναι τα νετρόνια.
Η πυρηνική σχάση εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στους αντιδραστήρες ισχύος και στα πυρηνικά όπλα.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πλεονέκτημα της πυρηνικής σύντηξης σε σχέση με την πυρηνική σχάση είναι η μη παραγωγή μακρύβιων ραδιενεργών αποβλήτων. Επίσης, εκτιμούν ότι η διεργασία αυτή έχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές φορές χρειάζεται εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η αντίδραση που οδηγεί στη διάσπαση των πυρήνων των ατόμων, όταν πραγματοποιείται μια πυρηνική σχάση.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, κατά την ίδια διαδικασία συνεχίζουν να ελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες θερμότητας κι αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα στο πυρηνικό δυστύχημα της Fukushima, στην Ιαπωνία.
Οι θιασώτες της θερμοπυρηνικής σύντηξης υποστηρίζουν ότι αν διακοπεί η παροχή καυσίμου, τότε η αντίδραση εντός της συγκεκριμένης διαδικασίας σταματά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Πολλοί ειδικοί προβάλλουν το επιχείρημα πως η θερμοπυρηνική σύντηξη είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική ενεργειακή λύση δεδομένου του γεγονότος ότι χρησιμοποιεί καύσιμα που είναι άφθονα ή μπορούν να παρασκευαστούν εύκολα.
Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η πυρηνική σύντηξη προσφέρει την προοπτική μιας ασφαλούς- μακροπρόθεσμης και φιλικής προς το περιβάλλον επιλογής.
Κατά τους ίδιους, τα καύσιμα της πυρηνικής σύντηξης είναι ισότοπα του ελαφρού στοιχείου υδρογόνου (σαν το δευτέριο, που μπορεί να εξαχθεί εύκολα από το νερό).
Σήμερα υπάρχουν γύρω στα 30 γραμμάρια δευτερίου σε κάθε κυβικό μέτρο νερού). Άλλο καύσιμο στοιχείο της πυρηνικής σύντηξης είναι το τρίτιο, το οποίο μπορεί να παραχθεί από το λίθιο (Lithium-6), ένα άφθονο ελαφρύ μέταλλο.
«Με τη σύντηξη των ισοτόπων αυτών σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι δυνατό να παραχθούν τεράστια ποσά ενέργειας. Ένα γραμμάριο καυσίμων θερμοπυρηνικής σύντηξης ισοδυναμεί με τη θερμογόνο δύναμη οκτώ τόνων άνθρακα.
Οι ενεργειακές ανάγκες ενός έτους για μια πόλη 1.000.000 κατοίκων θα μπορούσαν να παραχθούν με μόνο 60 κιλά καυσίμων θερμοπυρηνικής σύντηξης. Οι αντίστοιχες ανάγκες σε πετρέλαιο θα ήταν 250.000 τόνοι», εκτιμά μέρος της επιστημονικής κοινότητας, που συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Θερμοπυρηνικής ΣύντηξηςΜέσω του Εργαστηρίου UCY-CompSci (http://ucy-compsci.org) συμμετέχει η Κύπρος στην πανευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια από το 2006.
