Στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και την ποιήτρια Ντίνα Κατσούρη απονεμήθηκε το Βραβείο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την προσφορά στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και την ποιήτρια Ντίνα Κατσούρη απονεμήθηκε το Βραβείο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την προσφορά στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com

Στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και στην ποιήτρια Ντίνα Κατσούρη απένειμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου το Βραβείο για την προσφορά στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό
Στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και στην ποιήτρια Ντίνα Κατσούρη απένειμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου το Βραβείο για την προσφορά στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στις 8 Μαρτίου του 2013 στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της μεγαλονήσου.
Παρέστησαν οι αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι των κομμάτων, της Εκκλησίας, διάφορων δημάρχων, πρώην υπουργών και πλήθος κόσμου που εκτιμά βαθύτατα το έργο των βραβευθέντων.
Αναφερόμενος στο πολυσχιδές έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου- καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ότι μέσα από τη λειτουργία ως φορέας συμβάλλει δυναμικά στον κοινωνικό-ανθρωπιστικό τομέα, στην έρευνα, καθώς και στην επιστήμη.
Για την πρωτοποριακή παρουσία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος τόνισε ότι αποτελεί υπόδειγμα οργανισμού διεθνώς αναγνωρισμένου στο χώρο καθότι είναι το μεγαλύτερο αρχείο δοτών στον κόσμο σε σύγκριση με την αναλογία πληθυσμού.
«Η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του ανθρωπιστικού έργου που επιτελεί το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα από θεμελιώσεώς του, τα δίκτυα συνεργασίας του Ιδρύματος, η εύρυθμη λειτουργία του, η προσέλκυση δοτών και η ενημέρωση για τις αιματολογικές ασθένειες, έχουν αναπτερώσει την ελπίδα των ασθενών και άμεσα επηρεαζόμενων εντός και εκτός της Κύπρου.
Με το αρχείο μυελού των οστών έχει καταφέρει το Ίδρυμα να φέρει κοντά τις κοινότητες της Κύπρου, με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να δηλώνουν έμπρακτα το παρόν τους για τη ενίσχυση της τράπεζας μυελού των οστών», επισήμανε ο Πρύτανης,
Ο Πρύτανης μίλησε και για την ποιήτρια Ντίνα Κατσούρη λέγοντας ότι θεωρείται μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες στον πνευματικό χώρο της Κύπροθ.
«Παρόλα τα προβλήματα υγείας της είναι μια ενεργός πνευματική μορφή, ορόσημο της δίψας για τη ζωή και την τέχνη, αποτελώντας παράδειγμα σε νέους με ή χωρίς αναπηρίες.
Η σημαντική ανθρωπιστική και κοινωνική δραστηριότητα της κ. Κατσούρη στα γράμματα, καθώς και στον πολιτισμό δεν περνά απαρατήρητη. Ότι είναι μια γνήσια λυρική κυπριακή γυναικεία φωνή, μια αγωνίστρια στον πολιτικό, κοινωνικό και λογοτεχνικό στίβο, υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης.
Για τις δύο βραβεύσεις αποτελούν «προνόμιο « για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διότι οι τιμώμενοι συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση στα κοινά με την αστείρευτη επιθυμία για δημιουργία, όσο και με την αξιοπρόσεκτη – ανιδιοτελή τους δράση.
«Αποτελούν κοινωνικό καταλύτη και πηγή έμπνευσης ακαταπόνητης και ανιδιοτελούς προσφοράς που αναδεύει τα στάσιμα νερά της κοινωνίας μας, συγκεράζοντας σχέσεις αλληλεγγύης, καθώς και πνεύματος», σημείωσε ο πρύτανης.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, Δρ. Παύλος Κωστέας και η κα Ντίνα Κατσούρη ευχαρίστησαν το Πανεπιστήμιο για την ιδιαίτερη τιμή.
Οι δύο τιμώμενοι αναφέρθηκαν στο έργο που επιτελούν και το οποίο συνολικά συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής μέσα από την προσφορά.
Μια προσφορά που εξανθρωπίζει την επιστήμη, στην ενίσχυση της παρουσίας της Κύπρου στο διεθνή χώρο, στη λογοτεχνία, στις τέχνες, στην ποίηση, καθώς και στον πολιτισμό.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε μια ταινία σύντομης διάρκειας, στην οποία παρουσιάστηκαν η αξιόλογη δράση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και όλα τα βιβλία της κ. Ντίνας Κατσούρη.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του σχετικού ψηφίσματος από τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χάρη Χαραλάμπους και την παράδοση της αντίστοιχης περγαμηνής και του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο αναγράφεται η φράση «ΝΟΕΡΟC ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΟC ΕCΤΙΝ Ο ΚΟCΜΟC».
Χρέη Τελετάρχη πραγματοποίησε ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου- καθηγητής, Μάριος Μαυρονικόλας.
©Typologos.com 2013