Στο θάμπος του μετάλλου

Στο θάμπος του μετάλλου μας «ταξιδεύει» ο Ιωάννης Αστερίου στην έκθεση γλυπτικής που εγκαινιάζεται στις 4 Μαΐου 2018 στην Chalkos Gallery

Τα γλυπτά του Ιωάννη Αστερίου προτρέπουν σε διάλογο, όπως είναι το βιβλίο μέσα από το οποίο η αναδυόμενη μεταλλική μορφή προσκαλεί τους φιλότεχνους στους νέους κόσμους που ανοίγονται

Στο θάμπος του μετάλλου μας «ταξιδεύει» ο Ιωάννης Αστερίου στην έκθεση γλυπτικής που εγκαινιάζεται σήμερα  (Παρασκευή 4 Μαΐου 2018)  στις 8 το βράδυ στην Chalkos Gallery (οδός Ιουστινιανού 21) στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διαρκέσει έως και τις 24 Μαΐου. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο ίδρυμα «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας», ενώ η είσοδος  θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο δημιουργός παρουσιάζει ξεκομμένα – από την  αρχική τους χρήση-  κομμάτια μετάλλου, διαλεγμένα  εκ   ενός σωρού  άχρηστων μεταλλικών  στοιχείων  σε απίθανα σχέδια και σχήματα. Τα μεταλλικά στοιχεία  γίνονται υλικό που ψαύει τις αισθήσεις.

Ο Ιωάννης Αστερίου δουλεύει με ένα από πιο δύσκολα υλικά, δεδομένης της προεργασίας και της  επεξεργασίας,  που απαιτείται για να μετουσιώσει την ιδέα σε γλυπτό. Το μέταλλο είναι ισχυρό υλικό. Η σημειολογία του και μόνο παραπέμπει σε αδιαπέραστες μορφές, αμετάβλητες αποφάσεις κι  επιφάνειες με τραχύ χαρακτήρα.

Στα χέρια του Αστερίου που χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία τα εργαλεία του,  η ανατροπή γίνεται ορισμός: Σώματα ρευστά που κυλάνε στον αέρα, ψάρια τα οποία ταξιδεύουν σε υποβρύχια ρεύματα και  φυσιογνωμίες αναδυόμενες από κάποιο άλλο σύμπαν.

Η διορατικότητα του καλλιτέχνη στην απόδοση του θέματος αφήνει το θεατή να σκαλίζει περίεργα με το βλέμμα γλυπτά εν κινήσει. Τον αφήνει να αποκρυπτογραφήσει ένα περίεργο υλικό που με την ευκολία διπλωμένου χαρτιού μπορεί να κρύβει το φλόγιστρο που λυγίζει το δύσκαμπτο μέταλλο με τη θερμότητα και μεταμορφώνει ένα κομμάτι μετάλλου σε σφυρήλατο χειροποίητο καλλιτέχνημα. Που και που τα  ψήγματα του  ξύλου ή των παλαιών χρηστικών αντικειμένων ολοκληρώνουν την ιδέα της σύνθεσης.

Μακροσκελείς – ψηλόλιγνες φιγούρες που μόνο τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά κινήματα των αρχών του 20ου αιώνα μπορεί να θυμίζουν. Όχι, με  κάποια νοσταλγία αλλά με τη βεβαιότητα για ένα παρόν σε διαρκή εξέλιξη κα μια υπόσχεση που μοιάζει με μια «θρυαλλίδα από το μέλλον». Τα γλυπτά του Ιωάννη Αστερίου προτρέπουν σε διάλογο, όπως είναι το βιβλίο μέσα από το οποίο η αναδυόμενη μεταλλική μορφή  προσκαλεί  τους φιλότεχνους στους νέους κόσμους που ανοίγονται.

Ο καλλιτέχνης τιθασεύει και πλάθει – αν είναι δυνατόν! Μόνο κατ’ ευφημισμόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η λέξη για  ένα υλικό,  όπως είναι το μέταλλο – τον κόσμο του μέσα από ατελή στοιχεία που μεταμορφώνει σε θραύσματα ζωής.

 Ίσως -με μετριοφροσύνη και σεβασμό στους παλαιούς τεχνίτες του λόγου και της τέχνης – απλώς  ο δημιουργός προσφέρει  «Τριαντάφυλλα στο παράθυρο»,  γιατί ο «σκοπός της ζωής μας,  δεν είναι η χαμέρπεια» (…) κι επειδή  ο «σκοπός της ζωής μας,  είναι η αγάπη ».

O Ιωάννης Αστερίου γεννήθηκε το 1974 στην Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Ξεκίνησε την γλυπτική μετάλλων ερασιτεχνικά πριν από 10 χρόνια. Η Chalkos Gallery φιλοξενεί τη δεύτερη ατομική του έκθεση.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.