Στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών EuRECCA μπήκε συνιδρυτής το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI του ΙΤΕ-ΙΠ της Κρήτης!
Στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών EuRECCA μπήκε συνιδρυτής το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI του ΙΤΕ-ΙΠ της Κρήτης!
To Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών υπό τον τίτλο «EuRECCA» ιδρύουν τρεις επιστημονικοί φορείς της γηραιάς ηπείρου κι ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI του ΙΤΕ-ΙΠ, στη Κρήτη!
Ο λόγος της ίδρυσης είναι ότι οι σημερινοί πολυπύρηνοι επεξεργαστές δεν χρησιμοποιούνται με επαρκώς έξυπνο τρόπο. Οι ειδικοί τους χαρακτηρίζουν πολύ «αργούς», επειδή δεν αξιοποιούνται αποδοτικά από τους χρήστες!
Την ίδια στιγμή χρησιμοποιούνται όλα και πιο μικρά τρανζίστορ στους επεξεργαστές και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι επιστήμονες είναι ότι αυτά θα καθιστούν αναξιόπιστα, στο όχι μακρινό μέλλον!
Λύση στο πρόβλημα θα προσπαθήσουν να βρουν τρεις Ευρωπαϊκοί ερευνητικοί οργανισμοί- ανάμεσά τους και το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI του ΙΤΕ-ΙΠ της Κρήτης, με το φιλόδοξο στόχο να δημιουργήσουν μια επανάσταση στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών!
Άλλωστε, λίγο ως πολύ έχουμε όλοι νιώσει μια μικρή ή μεγάλη απογοήτευση από τις επιδόσεις του νέου μας ηλεκτρονικού υπολογιστή ή τηλεφώνου, μην γνωρίζοντας ότι η ταχύτητα του ρολογιού τους δεν έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2000!
Η αιτία βρίσκεται στην υπερθέρμανση και στην περιορισμένη χωρητικότητα της μπαταρίας, που θέτουν όρια στους κατασκευαστές, οι οποίοι προβαίνουν σε σημαντικό περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας (της τάξης κάτω από τα 100 Watt σε κάθε chip στους σταθερούς υπολογιστές)!
«Δεν είναι δυνατόν να πουληθεί μια φορητή συσκευή με ογκώδες σύστημα ψύξης. Έτσι, δεν μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα του ρολογιού –ένα πρόβλημα, που για να το αποφύγουμε, σχεδιάστηκαν οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές», εξηγούν οι καθηγητές, Per Stenstrom, Mateo Valero, και Μανόλης Κατεβαίνης, ιδρυτές του νέου Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών – European Research Center on Computer Architecture (EuReCCA) –www.eurecca.eu
«Μέχρι στιγμής, τα πολυπύρηνα συστήματα έχουν αποδώσει μικρά μόνο κέρδη σε επιδόσεις. Θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να κρατάμε όλους τους επεξεργαστές απασχολημένους με χρήσιμες εργασίες και ταυτόχρονα να μην ξεπερνάμε τα όρια υπερθέρμανσης».
Οι σημερινοί μικροεπεξεργαστές διαθέτουν συνήθως τέσσερις έως πυρήνες (επεξεργαστές).
Το ζήτημα έγκειται στο ότι κανένας δεν μπορεί να προγραμματίσει τους δύο επεξεργαστές για να συνεργαστούν κατά το βέλτιστο τρόπο στο ίδιο πρόβλημα.Τα προβλήματα αντικρίζουν ακόμα και γίγαντες της βιομηχανίας, όπως είναι η Intel και τη Microsoft.
Το χρειαζούμενο βήμα είναι η μετάβαση από τον ακολουθιακό στον παράλληλο προγραμματισμό, ώστε οι πολλοι επεξεργαστές να συνεργαστούν αρμονικά στο ίδιο πρόβλημα,
«Η βιομηχανία δεν είναι ακόμα ώριμη για αυτό το βήμα και είμαστε πίσω, παγκοσμίως, όσον αφορά και στην εκπαίδευση και στην έρευνα», εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ (FORTH) και καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μανόλης Κατεβαίνης.
Στο κέντρο του EuReCCA. θα εργάζονται πενήντα επιστήμονες έρευνας, τους οποίους θα συντονίζει το πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία.
Στόχο του EuReCCA αποτελεί η προώθηση της ανταγωνιστικής ισχύος της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας πληροφορικής, η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στους ενσωματωμένους υπολογιστές των αυτοκινήτων ή των κινητών τηλεφώνων,
«Θέλουμε να έχουμε μια μόνιμη δομή Ευρω-Εργαστηρίου (Eurolab).για να μπορούμε να εστιάζουμε μακροπρόθεσμα στη μεταφορά της καινοτομίας στη βιομηχανία. Αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό στην Ευρώπη. Το να στήσει κανείς λειτουργικούς μηχανισμούς μεταφοράς τεχνολογίας δεν είναι κάτι που το κάνεις μέσα σε τρία χρόνια», τονίζει ο Per Stenstrom, συντονιστής του EuReCCA.
Το νέο Ευρω-Εργαστήριο EuReCCA προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αριστείας HiPEAC πάνω σε Αρχιτεκτονική και Compilers για Ενσωματωμένους Υπολογιστές και Υπολογιστές Υψηλών Επιδόσεων.
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers του Goteborg της Σουηδίας, το Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης μαζί με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Καταλωνίας στην Ισπανία, και το ΙΤΕ (FORTH) μαζί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο ήταν μεταξύ των συνιδρυτών του HiPEAC.
Τώρα, τα τρία από τα μέλη προχωρούν στο επόμενο βήμα, ιδρύοντας το EuReCCA, το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών – European Research Center on Computer Architecture – www.eurecca.eu
©Typologos.com 2011