ΣΤΟΥΣ 514 ΕΦΘΑΣΑΝ ΟΙ ΠΑΘΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΣΕΛΙΑΜΠΙΝΣΚ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ TYPOLOGOS. COM
ΣΤΟΥΣ 514 ΕΦΘΑΣΑΝ ΟΙ ΠΑΘΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΣΕΛΙΑΜΠΙΝΣΚ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Πηγή: Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Ρωσίας», http://greek.ruvr.ru/
Στους 514 ανήλθαν οι παθόντες από την πτώση μετεωρίτη στην περιφέρεια Τσελιάμπινσκ, όπως μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Ρωσίας» βασιζόμενη σε ανακοίνωση που εξέδωσε στο Κέντρο Τύπου του Υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας της περιοχής.
«Συνολικά στην περιφέρεια έχουν τραυματιστεί 514 άτομα από τους οποίους οι 11 έχουν νοσηλευτεί, συμπεριλαμβανομένων και δύο παιδιών. Η πλειοψηφία των παθόντων δεν χρειάστηκε να προσαχθεί σε νοσοκομείο, αφού έφεραν μελανιές και κοψίματα. Τους έχει παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα», ανακοίνωσε το Κέντρο Τύπου του Υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πτώση των μετεωριτών εμπεριέχονται και στο ρεπορτάζ, που πραγματοποίησε η δημοσιογράφος, Νατάλια Κοβαλένκο για την Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Ρωσίας».
Όπως γράφει, ο μετεωρίτης εξερράγη στον ουρανό και τα θραύσματα έπεσαν την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου του 2013 στα Ουράλια, στη ρωσική περιοχή του Βόλγα, καθώς και στο Καζαχστάν.
Οι ειδικοί της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εκτίμησαν πως το ουράνιο σώμα είχε διάμετρο μόλις μερικών μέτρων, βάρος 10 τόνων και έπεφτε προς τη Γη με ταχύτητα της τάξης των 15-20 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο!
Σύμφωνα με τους Ρώσους επιστήμονες, η ατμόσφαιρα της Γης προκάλεσε την διάσπαση σε μικρότερα κομμάτια. Κάτι που αποδείχθηκε σωτήριο, αφού οι ειδικοί εκτιμούν πως τότε ενδεχομένως θα υπήρχαν νεκροί και θα σημειωνόταν σοβαρές καταστροφές.
Η Νατάλια Κοβαλένκο αναφέρει τις περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων, οι οποίοι εξιστόρησαν ότι αρχικά ο ουρανός φωτίστηκε από μια έντονη λάμψη φωτός, μετά σημειώθηκε η έκρηξη και τότε είδαν μια φωτισμένη σφαίρα, η οποία άφηνε πίσω ένα πλατύ άσπρο ίχνος!
Το ωστικό κύμα από την πτώση των μικρότερων κομματιών έσπασε τα τζάμια από πολλά κτίρια, ενώ καταστράφηκε μερικώς ο τοίχος ενός εργοστασίου της πόλης Τσελιάμπινσκ και προκλήθηκε ζημιά στις γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
«Αν ο μετεωρίτης ήταν πιο στερεός και μεγαλύτερος, τα θύματα και οι καταστροφές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Απλώς φανήκαμε τυχεροί», είπε εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Ντμίτρι Βίμπε στη Ρωσίδα συνάδελφο.
«Το ηλιακό σύστημα είναι γεμάτο από ύλη. Εκτός των πλανητών σ’ αυτό υπάρχουν και πολύ μικρότερα σώματα, οι διαστάσεις των οποίων μπορούν να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, ενώ άλλα μπορεί να έχουν διάμετρο κυριολεκτικά μερικών μέτρων.
Φυσικά, αυτά τα σώματα κατά περιόδους συγκρούονται και μεταξύ τους, και με πλανήτες, συμπεριλαμβανομένης της Γης. Όταν ένα τέτοιο σώμα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης, η ταχύτητά του είναι πολύ μεγάλη και ανέρχεται σε δεκάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Κατά την τροχοπέδησή του στη γήινη ατμόσφαιρα θερμαίνεται πάρα πολύ, αρχίζει να εξατμίζεται και εκλύεται πολύ μεγάλη ενέργεια. Αν το σώμα έχει μικρό μέγεθος, μπορεί να διαλυθεί πλήρως και αυτή η διάλυση μπορεί να φαίνεται από τη Γη σαν έκρηξη.
Και τα τεμάχια, τα οποία δεν διαλύθηκαν ολοσχερώς μετά τη διέλευση μέσα από την ατμόσφαιρα, πέφτουν και ακριβώς εκείνη τη στιγμή αρχίζουν να ονομάζονται μετεωρίτες», εξήγησε ο κ. Βίμπε.
Για το γεγονός ρώτησε η Νατάλια Κοβαλένκο και τον αστρονόμο, Ολέγκ Μαλκόφ.
«Η ανθρωπότητα προς το παρόν δεν έμαθε να αποτρέπει τη πτώση μετεωριτών στη Γη. Σε διάφορες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- λειτουργούν συστήματα παρακολούθησης των ουράνιων σωμάτων. Όμως αυτά προς το παρόν δεν είναι αρκετά αναπτυγμένα», τόνισε ο κ. Μαλκόφ, ο οποίος υπογράμμισε:
«Πρόκειται για ένα αρκετά σοβαρό θέμα, για να ασχοληθεί μ’ αυτό η ανθρωπότητα σε υψηλό επίπεδο. Στον ΟΗΕ υπάρχει ομάδα εργασίας γι’ αυτά τα προβλήματα. Η ομάδα αυτή εργάζεται εδώ και πέντε χρόνια.
Στις ΗΠΑ κατασκευάζονται ειδικά τηλεσκόπια για τέτοιες περιπολικές παρατηρήσεις. Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ομόλογοι δεν μας προειδοποίησαν. Όμως, υποψιάζομαι ότι και αυτοί το παρέβλεψαν.
Διότι, όπως πιστεύω, ο αστεροειδής ερχόταν από την κατεύθυνση του Ήλιου και αυτή η ζώνη για μας είναι προς το παρόν νεκρή. Εδώ χρειάζονται όργανα μεγαλύτερου κόστους, τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν στο διάστημα για να παρακολουθούν τις ακραίες περιοχές του Ήλιου από περιοχές μη ορατές από τη Γη».
Ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Ρογκόζιν πρότεινε να συνενωθούν οι κορυφαίες χώρες, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα προειδοποίησης και αποτροπής μιας επικίνδυνης προσέγγισης διάφορων σωμάτων εξωγήινης προέλευσης με τη Γη.
Ο μετεωρίτης έπεσε σε λίμνη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την πόλη Τσεμπαρκούλ της περιφέρειας Τσελιάμπινσκ. Στα σημεία πτώσης των θραυσμάτων του ουράνιου σώματος εργάζονται συνολικά 20.000 διασώστες, οι οποίοι εντοπίζουν τις ζημιές και αναζητούν κομμάτια του μετεωρίτη, τα οποία αποτελούν ανεκτίμητο υλικό για τους επιστήμονες.
©Typologos.com 2013. Ως πηγή χρησιμοποιήσαμε το ρεπορτάζ της συναδέλφου, Νατάλιας Κοβαλένκο για την Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Ρωσίας», http://greek.ruvr.ru/, η οποία κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα πρακτορεία RIA– NOVOSTI και VESTI–RU, στα οποία ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα.