Στη Μόσχα “ταξιδεύει” το ντοκιμαντέρ “Ανάμεσα σε δυο Πατρίδες” του σκηνοθέτη Χρήστου Ν. Καρακάση!
ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ «ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΑΡΑΚΑΣΗ!
Toυ Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Για το τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, που μεγάλωσε στο εξωτερικό, «μιλά» το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη, Χρήστου Ν. Καρακάση, «Ανάμεσα σε δύο πατρίδες», το οποίο ταξιδεύει» στη Ρωσία και δη στη Μόσχα μέσα στον Απρίλιο του 2014!
Το φιλμ θα προβληθεί στις 8 το βράδυ της Δευτέρας 29 Απριλίου 2014 στον Κινηματογράφο «Zvezda» (metro station «Кurskaya», 18/22, Zemlyannoi val str).
Διοργανωτής της προβολής είναι το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και το δρώμενο γίνεται σε συνεργασία με τον οργανισμό «MosCino» του Δήμου Μόσχας.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση, από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία της Ελληνικής Κινηματογραφικής Λέσχης, η οποία εδρεύει στις εγκαταστάσεις του κινηματογράφου «Zvezdа» της Μόσχας.
Το έργο «μιλά» από μόνο του για την παγκόσμια ταυτότητα του Ελληνισμού και ειδικότερα για τις αγωνίες της Ελληνικής Ομογένειας, αφού επιχειρεί ένα κινηματογραφικό «ταξίδι», που «μιλά» από καρδιάς για το τι σημαίνει, να είσαι Έλληνας.
«Ειδικά όταν ταξιδεύεις μόνος σου. Η πορεία αυτή άρχισε 7 χρονών, όταν η οικογένειά μας αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της εξορίας, επί χούντας, γιατί μας ξεσπιτώσανε απ’ το σπίτι μας στο Ξυλόκαστρο κι απ’ τη θάλασσά μας και μας στείλανε στα βουνά της Τρίπολης για 7 χρόνια.
Δυσμενή μετάθεση τη λέγανε τότε την εξορία. Πιστεύω ότι ήτανε σημαντικό, γιατί μ’ έβαλε στην πορεία από μικρό κι έπαιξε ρόλο αργότερα στην απόφασή μου να εγκαταλείψω τις σπουδές μου στην Ελλάδα και να ψάξω να βρω τον κόσμο το δικό μου, έξω απ’ τα σύνορα της Ελλάδας. Ήταν ένα είδος διαφυγής», λέει ο Ηλίας Μισύρης, που αφηγείται μια ιστορία ζωής, τη δική του κι όχι μόνο, στο ντοκιμαντέρ του Χρήστου Ν. Καρακάση, ο οποίος εξηγεί:
«Η Ιδέα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για ανθρώπους, που έχουν βρει μια άλλη πατρίδα ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Όταν γνώρισα τον Ηλία Μισύρη ,αμέσως θέλησα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την ζωή του.
Με συγκίνησε το γεγονός ότι το ταξίδι που ξεκίνησε ο Ηλίας άρχισε στα 7 του χρόνια. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορία του, και πώς βρέθηκε στη Φινλανδία, για να ανακαλύψει σε ξένο τόπο την ίδια του την πατρίδα.
Η οικογένειά του, εγκατεστημένη στο Ξυλόκαστρο, εκδιώχθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας, εξόριστη επί εφτά χρόνια στα βουνά της Τρίπολης.
Τα χρόνια αυτά τον καθόρισαν σημαντικά. Εγκατέλειψε τις σπουδές του και ταξίδεψε εκτός Ελλάδας, βρίσκοντας στη Φινλανδία, μια δεύτερη πατρίδα.
Εκεί βίωσε έντονα τα φιλελληνικά αισθήματα του φινλανδικού λαού, ενώ ταυτόχρονα ανακάλυψε τον πολιτισμό της χώρας που τον «υιοθέτησε».
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Ηλίας Μισύρης: «Από ένα σημείο και μετά επήλθε η ανοστιά. Όχι ανοσία, αλλά ανοστιά. Δεν υπήρχε ο νόστος. Ο νόστος που έχεις ως ξένος σε ξένη χώρα.
Υπήρχε κάτι το οποίο σε έκανε να σου λείπει η Ελλάδα, όταν είσαι στη Φινλανδία και να σου λείπει η Φινλανδία, όταν είσαι στην Ελλάδα»..
Κατάφερε αυτήν την αρνητική συγκυρία να την μετατρέψει σε θετική θέση στην ζωή του! Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια της κινηματογραφικής διαδικασίας μπήκαμε όλοι οι συντελεστές σε ένα εσωτερικό ταξίδι.
Το εξαίρετο κείμενο της Συγγραφέως Βασιλικής Κάππα γεννήθηκε μέσα από μια σύνθεση λυρικότητας και φιλοσοφικής θεώρησης. Η Βασιλική ακολούθησε -όπως όλοι μας – αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και ουσιαστικά πετύχαμε αυτό, που ένα έργο το κάνει ξεχωριστό.
Να είναι απλό ,να αφορά στην ανθρώπινη φύση και να μας δίνει την δυνατότητα να σκεφτόμαστε το αύριο κτίζοντας το παρόν ζώντας στο σήμερα, και αναπολώντας και κρίνοντας το χτες !!!»
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Ν. Καρακάσης, ο οποίος επεξεργάστηκε τη φωτογραφία μαζί με τους Ηλία Μισύρη, Arttu Kotisara–Eero murtomaki και Ari Valkola–Juhani koivusaari.
Τα κείμενα έγραψε κι αφηγείται η συγγραφέας, Βασιλική Κάππα, ενώ την μουσική «έγραψαν» οι Moles Band, καθώς και Souvlaki orchestra.
Το φιλμ θα προβληθεί σε ψηφιακή κόπια τύπου HD και διαρκεί 65 λεπτά.
Την παραγωγή πραγματοποίησε η Εταιρεία «ΚΟΥΙΝΤΑ» (www.kouinta–production.gr ).
Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη
Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, καθώς και Τηλεόρασης.
Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, καθώς και Φεστιβάλ.
Ως σκηνοθέτης-παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του, έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα, καθώς και στο Εξωτερικό.
Διατελεί Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα. Από το 2011 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας- AIDFF (Athens International Digital Film Festival).
Από το 2013 διατελεί Καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Πανόραμα Επιστημονικών και Οικολογικών ταινιών, το οποίο συνεισφέρει στην διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων – ψηφιακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο.
Έχει γράψει το βιβλίο «Εισαγωγή στον κινηματογράφο» οποίο απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο – περιεκτικό τρόπο την τέχνη, αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου.
©Typologos.com 2014.