ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΝΗΣ: Ο ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ, Ο ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ, Ο ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ

ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ TYPOLOGOS.COM

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΝΗΣ: Ο ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ,  Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ, Ο ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ, Ο ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ

 Της Βένης Παπαδημητρίου

 « Οι  καταβαίνοντες εις την θάλασσαν με πλοία,

Κάμνοντες εργασίες εν ύδασι πολλοίς,

Αυτοί βλέπουσι τα έργα το Κυρίου

Και τα θαυμάσια αυτού τα γινόμενα εις τα βάθη.

Διότι προστάζει, και εγείρεται άνεμος καταιγίδος,

Και υψώνει τα κύματα αυτής.

Αναβαίνουσιν έως των ουρανών και κατεβαίνουσιν έως των αβύσσων

«Αγία Γραφή, Βιβλίο Ε’  Ψαλμός ΡΖ»

 Δείχνει τον δρόμο, τον γνώριμο, τον προδιαγεγραμμένο για τον Έλληνα,  που εκείνος «βλέπει», μα,  οι υπεύθυνοι, δεν θέλουν να δουν.. (ή κάμουν πως δεν τον βλέπουν) Τον δρόμο που πάντα ακολούθησαν οι Έλληνες, πριν –ακόμη- της γέννησής τους!  Τον πιο στέρεο δρόμο της Ελλάδας…

 Δείχνει τη θάλασσα. Το θείο δώρο που παραμένει ανεκμετάλλευτο.  Αυτή που αγαπά, καθώς τη γνωρίζει πολύ καλά..  Όπως γνωρίζει, ίσως ακόμη καλύτερα, πόσα, και πως, μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα.

Πάρα πολλά, περισσότερα απ’  όσα φαντάζεται κανείς. Κυρίως τώρα, αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει…

 Η ναυτιλία, είναι σε θέση να βοηθήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση..

 .. Το βλέμμα του συνομιλητή μου,  σπινθηροβόλο, παθιασμένο όταν μιλά για τη θάλασσα. Και σκοτεινιάζει, όταν αναφέρεται στις άστοχες ενέργειες των κυβερνώντων, που έβαλαν εμπόδια στο δρόμο προς εκείνη. … Εμπόδια, σε όσους ήθελαν και θέλουν ακόμη και σήμερα, να ακολουθήσουν το παραδοσιακό επάγγελμα του Έλληνα. Αυτό, του ναυτικού…

 Σπύρος Ράνης. Πλοιοκτήτης,(φωτογραφία) γνωστός στους  «υψηλούς κοινωνικούς κύκλους», αλλά  και γνωστός και στους Ορειβατικούς Συλλόγους. Ζει απλά, όπως ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του..  Λατρεύει τη θάλασσα,, αλλά και το βουνό. Τη φύση..

 Δεινός ορειβάτης, συνοδευόμενος πάντα  από  τα αγαπημένα του σκυλιά, που του έσωσαν τη ζωή, όταν χάθηκε κάποια στιγμή και τον έψαχναν απεγνωσμένα οι δικοί του άνθρωποι, στο βουνό..

Λάτρης της Ελλάδας,  γνώστης της ιστορίας της.. Λάτρης της ζωής, του αγώνα, καθώς ξεκίνησε από Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, και αγωνιζόμενος, έφτασε ψηλά.. Δεν βρήκε τίποτε έτοιμο στη ζωή του..  Έχυσε ιδρώτα για να αποκτήσει όσα έχει σήμερα..

Το ίδιο, καλεί τους Έλληνες να πράξουν και σήμερα σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη  περίοδο που διανύει η χώρα..

 Να χύσουν τον ιδρώτα τους, για να ορθοποδήσει ξανά η πατρίδα μας..

 Τον διακρίνει Φιλοσοφική σκέψη και χιούμορ.  Βαθύς γνώστης της ιστορίας της Ελλάδας. Τον διακρίνει, πάθος για το επάγγελμα του ναυτικού. Η φωνή του, στεντόρια όταν αναφέρεται  στη Ναυτική  Εκπαίδευση.

 Στη συζήτηση που είχα μαζί του, έμαθα πολλά, που δεν γνώριζα..

 Απάντησε στις ερωτήσεις μου, με άνεση και χαρά.. Θέλει να περάσει το μήνυμα, πως η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τη θάλασσα, για να ξεπεράσει την ανεργία που τη μαστίζει, κυρίως όμως,  επιθυμεί από τα βάθη της καρδιάς του, να περάσει το μήνυμα για τη Ναυτική Εκπαίδευση.

 

(φωτογραφία: Περπάτημα στο βουνό για τον κ. Σπύρο Ράνη)

Μια εκπαίδευση που κατέστρεψε ολοσχερώς, ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, να μην έχει σήμερα Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού.  Έλληνες Αξιωματικούς, (πλοιάρχους, μηχανικούς) που είναι περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο!!!

 Διαβάστε και ταξιδέψτε μαζί του..

 Μέσα από τα λόγια του, τις παραινέσεις του,  δίνεται  η  δυνατότητα σε όλους, να σκεφθούν, να προβληματιστούν και αν θελήσουν, να αλλάξουν ρότα στο ….καράβι της εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής.. (της ανύπαρκτης ναυτιλιακής πολιτικής). Δεν διστάζει να κρίνει και εμάς τους δημοσιογράφους, καταλογίζοντάς μας, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το λαϊκισμό που επικρατεί στη χώρα και την έχει καταστρέψει…

 «Η  Ελλάδα είναι εκ παραδόσεως μία ναυτική χώρα και σε όλες τις κρίσεις της ιστορίας της βρήκε διέξοδο στη θάλασσα. Δεν υπάρχει  Έλληνας, που να μην έχει ακούσει, τουλάχιστον, για τα Ξύλινα Τείχη, τα οποία προστάτευσαν τη χώρα.Σήμερα, έχουμε τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο. Πράγμα το οποίο αποτελεί μία συγκλονιστική πρωτιά, καθώς  είμαστε ένα σχετικά πολύ μικρό έθνος. Κατέχουμε περίπου, το 18% της Παγκόσμιας Ναυτιλίας», αναφέρει ο κ. Σπύρος Ράνης για να προσθέσει το εξής σημαντικό:

«Συναγωνιζόμαστε επιτυχώς, άλλες χώρες, οι οποίες, έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν σοβαρά τις ναυτιλίες τους, με προτιμήσεις φορτίων, με χαμηλότοκα δάνεια, με επιχορηγήσεις και άλλους διάφορους τρόπους. Εμείς δεν  διαθέτουμε όλα αυτά τα «προνόμια». Παρ’ αυτά,  επιτυχώς, η ναυτιλία, συναγωνίζεται και ανταγωνίζεται στην παγκόσμια αυτή, θα έλεγα, δύσκολη αγορά. Διότι υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός. Παρ όλα αυτά οι Έλληνες είμαστε πρώτοι» (!!!)

  Ο Έλληνας και το  Ναυτιλιακό θαύμα

 «Η  ναυτιλία  περιμένει από  το κράτος  όχι επιχορηγήσεις, καθώς γνωρίζει πως  δεν είναι σε θέση να το κάνει, Περίμενε όμως, ένα πολύ σοβαρό πράγμα:  περίμενε,  τον Έλληνα ναυτικό.Ο οποίος Έλληνας ναυτικός έχει συμβάλλει πολύ σοβαρά, σε αυτό που λέμε σήμερα, Ναυτιλιακό Θαύμα. Έτσι χαρακτηρίζουν σήμερα, όλοι, αυτό που έχουν πετύχει οι Έλληνες .επιχειρηματίες με τη συμπαράσταση και του Έλληνα ναυτικού» σημειώνει , για να αναφερθεί στην ιδιαίτερη και ξεχωριστή Αρετή του Έλληνα ναυτικού:

 Η μεγάλη Αρετή του Έλληνα ναυτικού   – Αξιωματικού

 «Ο Έλληνας ναυτικός έχει  μία αρετή, που δεν την έχουν οι ξένοι. Κυρίως, οι αξιωματικοί βέβαια, για  να είμαστε πιο συγκεκριμένοι: Ο Έλληνας αξιωματικός εννοεί, να πάει το πλοίο στον προορισμό του. Θα κάνει ότι μπορεί. Με αυτοθυσία μερικές φορές. Δεν θα πει, «δεν μπορώ,  ως εδώ, φέρτε συνεργείο, κάντε ό, τι καταλαβαίνετε».

 «Εννοεί, να πάει με «πατέντες» όπως λέμε ,θα επινοήσει δηλαδή τρόπους,  και με την ιδιοφυία θα έλεγα που χαρακτηρίζει τον Έλληνα ναυτικό, θα πάει το βαπόρι στον προορισμό του.  Θα παραδώσει το φορτίο στον παραλήπτη.Κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να  περιμένουμε από τους ξένους.. Ο ξένος αξιωματικός,  θα σηκώσει τα χέρια ψηλά στη δυσκολία.  Θα πει: «μέχρι εδώ μπορώ τέλος»».

 

( Φωτογραφία: Η συζήτηση μετά από μια επιτυχημένη ορειβασία- πεζοπορία είναι πάντοτε  ό,τι  το καλύτερο για τον κ. Ράνη και στους συνοδοιπόρους του)

-Γιατί οι Έλληνες ναυτικοί τα καταφέρνουν. Είναι η  ισχυρή θέληση; Τι είναι;

 «Αυτό το οποίο  λέμε, ναυτική παράδοση, δεν είναι λόγια. Οι Έλληνες, από χιλιάδες χρόνια, είναι πάρα πολύ κοντά στη θάλασσα.. Και μάλιστα, έχει, νομίζω, προσφυώς λεχθεί,  ότι η εκπαίδευση του Έλληνα ναυτικού,- κυρίως στις ναυτικές περιοχές, όπως είναι η Χίος, η Εγνούσα (αυτό είναι οι Οινούσσες –  δίπλα στη Χίο), όπως είναι οι ναυτικά παραδοσιακές περιοχές της Ελλάδας, η εκπαίδευση του Έλληνα στα έργα της θάλασσας αρχίζει εκατό χρόνια πριν γεννηθεί», αναφέρει ο κ. Ράνης, για να επισημάνει τα ακόλουθα, με ένα παράπονο:

 Χάνουμε τους Ικανούς Έλληνες Αξιωματικούς – Το κρατικό μονοπώλιο στη Ναυτική Εκπαίδευση

 «Αυτούς τους ικανούς αξιωματικούς τους χάνουμε. Διότι δημιουργήθηκε, ένα κρατικό μονοπώλιο στη ναυτική εκπαίδευση, το οποίο με απερισκεψία, δεν έδειξε την πρέπουσα προσοχή. Θα πρέπει να ξέρετε, ότι γενικά στην εκπαίδευση, υπάρχουν  δύο συμφέροντα:

 Υπάρχει το συμφέρον των μαθητών, υπάρχουν οι σπουδαστές,  οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν. Και είναι οι καθηγητές,  οι οποίοι πρέπει να ζήσουν.  Δύο διαφορετικά συμφέροντα. Με το κύμα των συντεχνιακών νοοτροπιών που επικράτησε στη χώρα μας, από το 1980 και μετά, συμβαίνει τα εξής:

 Έχουν επικρατήσει τα συμφέροντα των διδασκόντων. Και λυπάμαι πολύ που το λέω αυτό, οι διδάσκοντες δημιούργησαν ένα κρατικό μονοπώλιο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε Έλληνες αξιωματικούς πλέον. Υπάρχει έλλειψη Ελλήνων αξιωματικών. Να σκεφθείτε ότι πέρυσι,  στις λεγόμενες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, προσήλθαν 3.000 υποψήφιοι, και πήραν 700, αν δε απατώμαι. Τόσους, ήταν σε θέση να πάρουν.

Το πιο σημαντικό  στο θέμα της Ναυτικής Εκπαίδευσης, είναι, ότι υπάρχει μια Διεθνής Σύμβαση STCW, η οποία αναφέρεται στις προϋποθέσεις εκπαίδευσης, γενικώς των ναυτικών, και στους κανόνες επάνδρωσης των πλοίων».

 Η Διεθνής Σύμβαση STCW

 «Η Διεθνής Σύμβαση είναι υποχρεωτική, αποτελεί νόμο του κράτους και μάλιστα ηυξημένης ισχύος. Δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας, ή μάλλον εφαρμόζεται επιλεκτικά. Διότι, δεν συμφέρει αυτούς, οι οποίοι θέλουν να έχουν το κουμάντο στη ναυτική εκπαίδευση. Δεν τους αρέσει, δεν τη θέλουν..

 Είναι όμως, υποχρεωτική,  και η πλήρης εφαρμογή της αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση. Καθιερώνει διάφορες πύλες εισόδου στο επάγγελμα,και διάφορους οδικούς χάρτες επαγγελματικής εξέλιξης. Είναι αδύνατο να σας αναλύσω εδώ τη διεθνή σύμβαση» λέει ο κ. Σπύρος Ράνης , συνεχίζοντας:

 «Θα σας πω, ένα πολύ απλό πράγμα:

 Όσοι ξεκινάνε να γίνουν αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού,  δεν προεξοφλείται πως  θα φθάσουν όλοι στην κορυφή. Ξεκινάει κάποιος ως δόκιμος και μπορεί να φτάσει το πολύ μέχρι ανθυποπλοίαρχος. Ή καθόλου, ή, να καθίσει ένα χρόνο και να φύγει.Με το σύστημα που εφαρμόζουμε σήμερα στη  χώρα μας, τους κρατάμε 4 χρόνια στο σχολείο, για να βγουν ανθυποπλοίαρχοι ή  Γ΄ μηχανικοί. Τέσσερα χρόνια! Και αυτό είναι εντελώς αντίθετο προς το πνεύμα της Σύμβασης, η οποία άλλωστε, προβλέπει, διαρκείς επιμορφώσεις.

 

Ο αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού, δεν σταματάει ποτέ να επιμορφώνεται Ποτέ. Μέχρι να πάρει τη σύνταξη, κάθε τόσο, γυρίζει στο θρανίο. Είναι εντελώς αδύνατο να τα μάθεις όλα, στο πρώτο στάδιο της εκπαιδεύσεώς σου.  Στο σχολείο, 4 χρόνια, είναι εντελώς αδύνατο να υποθέτουμε ότι θα τα μάθει όλα.Το βέβαιο είναι, ότι σε λίγα χρόνια ,θα υποχρεωθεί να μάθει άλλα, γιατί εν τω μεταξύ η τεχνολογία προχωράει, οι συνθήκες του θαλασσίου εμπορίου αλλάζουν,  τα πλοία μεταμορφώνονται και διαμορφώνονται.

 Για παράδειγμα, κοντέινερ δεν είχαμε προ τριάντα ετών. Σήμερα διαθέτουμε. Απεναντίας, είχαμε τα L.A.SH (lighters aboard ship) τα λεγόμενα, τα οποία φόρτωναν μαούνες, μιας και δεν υπήρχαν αρκετά λιμάνια, ικανά να δεχθούν μεγάλα πλοία. Οπότε, το πλοίο LASH έμενε στη ράδα, όπου ξεφόρτωνε τις μαούνες και παραλάμβανε τις κενές. Θέλω να πω, ότι και οι συνθήκες του ναυτικού εμπορίου αλλάζουν, όχι μόνο η τεχνολογία».

 Ανύπαρκτη εθνική ναυτιλιακή πολιτική..  Περιζήτητοι οι Έλληνες αξιωματικοί ανά τον κόσμο..

 .. «ΚΑΙ ΚΑΤΙ άλλο:  Υπάρχουν διάφορες ιδέες, σκόρπιες. Άμα δεν υπάρχει κρατική ναυτιλιακή πολιτική, ο καθένας λέει ό,τι του κατέβει, και,κατά το συμφέρον του περί ναυτιλιακής πολιτικής.  Όμως,  έχουμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε Εθνική, ναυτιλιακή πολιτική.

 Οι Έλληνες αξιωματικοί ,είναι περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο. Ένας μεγάλος αριθμός  Ελλήνων αξιωματικών υπηρετεί στα κρουαζιερόπλοια, ανά τον κόσμο. Γιατί οι Έλληνες,  επαναλαμβάνω αξιωματικοί, είναι περιζήτητοι. Οπότε ήταν μια λαμπρή διέξοδος» σημειώνει ο κ. Ράνης, προσθέτοντας:

 Διέξοδος για την ανεργία

 «Η αγορά ναυτικής εργασίας, είναι διεθνής. Όπως εμείς παίρνουμε αξιωματικούς Ινδούς, Φιλιππινέζους, άλλες σημαίες (ΗΠΑ, Ισραήλ, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έτσι και οι άλλες χώρες,  προσλαμβάνουν Έλληνες.Συνεπώς, είναι μια λαμπρή διέξοδος για την ανεργία, για τους νέους. Έχουμε 40%  ανεργία. Οι δημόσιες σχολές δεν έχουν αρκετό χώρο για τους νέους. Παρ’ αυτά,  οι ιδιωτικές σχολές απαγορεύονται. Από το ‘81 και μετά σταμάτησε η δραστηριότητα της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης»…

 -Η ναυτική εκπαίδευση κοστίζει στο κράτος;

 «Υπάρχει μια στατιστική μελέτη (1978). Τότε στοίχιζε 1 εκατομμύριο δραχμές κατ’ έτος ,κατά σπουδαστή ,στο δημόσιο. Την ίδια εποχή στην ιδιωτική εκπαίδευση ο σπουδαστής πλήρωνε 100.000 το χρόνο.Η ναυτιλία είναι μια ιδιωτική δραστηριότητα. Γιατί η εκπαίδευση πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατική; Υπάρχει κάποιος λόγος,  κάποιοι ωφελούνται από αυτό το πράγμα.. κάποια συντεχνία ωφελείται από αυτό..Είναι σοβαρό αυτό το θέμα..», είναι η σοβαρή επισήμανση του κ. Ράνη,  ο οποίος παραθέτει και στοιχεία:

 «Το ‘80 είχαμε 110 άραβες σπουδαστές στις ιδιωτικές ναυτικές σχολές.  Είχε γίνει μία μεταστροφή προς την Ελλάδα, ενώ  άλλοτε, πήγαιναν στην Αγγλία που τους στοίχιζε πολλά χρήματα. Ε, τα έκλεισαν τα ιδιωτικά ναυτικά σχολεία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήργησε την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Υπήρχαν τουλάχιστον 20 ναυτικές ιδιωτικές σχολές, ανά την Ελλάδα. Που δεν κόστιζαν τίποτε, στο κράτος. Αντίθετα πλήρωναν και τους φόρους. Έγινε κρατικό μονοπώλιο. Αποτέλεσμα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ»!!!

 Στο σημείο αυτό ο κ. Σπύρος Ράνης, τονίζει το εξής:

 Δεν εφαρμόζεται το Δίκαιο της Θάλασσας

 «Εμείς διαμαρτυρόμεθα, ότι δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, σε ότι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, σε ότι αφορά τον ορισμό της Αιγιαλίτιδας ζώνης κ. λ. π. Η ναυτιλία μας πάσχει, όταν μια χώρα ακολουθεί εθνικές πολιτικές και δεν εφαρμόζει το δίκαιο της θάλασσας. Και εμείς, πρώτοι και καλύτεροι, δεν το εφαρμόζουμε, ή το εφαρμόζουμε επιλεκτικά, κατά τις επιλογές των συντεχνιών και των κομματικών σκοπιμοτήτων.

Η διεθνής σύμβαση STCW, είναι ένα «Ευαγγέλιο». Υπάρχουν οδηγίες ενιαίας εφαρμογής, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σοφές, λεπτομερείς οδηγίες εφαρμογής, της Διεθνούς Σύμβασης. Για μωρά παιδιά. Και το τονίζω ότι η Διεθνής  Σύμβαση  είναι νόμος του κράτους. Έχει  περάσει από τη Βουλή, έχει ψηφιστεί, αλλά εφαρμόζεται επιλεκτικά ., και όπως του αρέσει του κάθε συνδικαλιστή»…

(φωτογραφία: Όλα είναι δύσκολα στο βουνό τη νύχτα. Μα, ο κ. Σπύρος Ράνης ως καλός ναυτικός και δεινός ορειβάτης ξέρει καλά τους κανόνες της επιβίωσης).

-Ακούγεται συχνά, κ. Ράνη, πως φταίνε και οι ξένοι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Εσείς , τι λέτε; Τις πταίει;»

 «Θα σας πω, αυτό που είπε ο Περικλής: «Προσέξτε.  Φοβάμαι τα δικά μας τα λάθη, περισσότερο από τις εξυπνάδες των εχθρών» (Μάλλον τας οικείας ημών αμαρτίας πεφόβημαι ή των εναντίων διανοίας). Όπερ και εγέννετο. Οι Αθηναίοι έχασαν τον πόλεμο εξ αιτίας των δικών τους λαθών και όχι εξαιτίας των ικανοτήτων των Σπαρτιατών».

 -Θέλετε να πείτε, ότι και εμείς κάναμε λάθη.. …

 «Βέβαια.. Ποιος μας φταίει;  Τέτοια χώρα με τέτοιες δυνατότητες. Ο Έλληνας, έχει αποδειχθεί ότι διαπρέπει εκτός χωρικών υδάτων. Στη διασπορά, οι Έλληνες, οι ομογενείς είναι παντού πρώτοι. Διαπρέπουν παντού. Εδώ, στην Ελλάδα όχι».

 -Πώς έφτασε η Χώρα μας στο σημερινό χάλι ενός επαίτη;;;

 «Μάλλον τα οικείας ημών αμαρτίες» μέμφομαι..

 Περί Ανέμων και Υδάτων..

 

(Φωτογραφία: Μετά από ορειβασία στο βουνό. Ο κ. Ράνης με άλλους ορειβάτες μέσα στο χιονισμένο τοπίο)

Έχετε γράψει ένα  πάρα πολύ ωραίο βιβλίο, από το οποίο διακρίνεται καθαρά πως είτε  γνώστης της ιστορίας, έχετε  φιλοσοφική  σκέψη και αντίληψη, αλλά και ταλέντο στη συγγραφή..

 Αναφέρετε, στο βιβλίο σας, πως  θα μπορούσαν να ταξιδεύουν γυναίκες, ή ζευγάρια,(παντρεμένα), και με τον τρόπο αυτό να λύσουμε το θέμα της υπογεννητικότητας..

 «.. Αυτή η αναφορά μου, ήταν χιούμορ. Είναι κάτι το οποίο, δεν το βλέπω να «περπατάει». Και αυτό διότι  η ατμόσφαιρα στο πλοίο είναι δύσκολη. Αν υπάρχουν δύο -τρεις γυναίκες και 30 άνδρες, στο καράβι,  κάπως δυσκολεύει το πράγμα. Και η ειρηνική συνύπαρξη και συγχρωτισμός έχουν στην πράξη  αποδειχθεί πολύ δύσκολα πράγματα» λέει ο κ. Ράνης, για να επισημάνει το εξής:

 «Μάλιστα,κάποτε είχα κάνει εκστρατεία γι αυτό το θέμα. Δηλαδή, να προσλαμβάνονται και γυναίκες, στα βαπόρια.  Αλλά δυστυχώς,  δεν απέδωσε..  Έγινε και ένα φονικό σε ένα βαπόρι, εξ αιτίας μιας μαρκόνισας»… .

 –Λέτε ότι θα έπρεπε, να προσλαμβάνονται γυναίκες στα καράβια..

 «Θα έπρεπε ,αλλά στην εφαρμογή απέτυχε. Όταν υπάρχει μια γυναίκα και την φλερτάρουν 4-5, δημιουργούνται συγκρούσεις. Οι άνδρες ταξιδεύουν καιρό  μακριά από την οικογένειά τους, από γυναίκες. Στα λιμάνια δεν είναι εύκολη η συνεύρεση.. Συνεπώς,  δημιουργούνται επιθυμίες, ειδύλλια, συγκρούσεις  που είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες»

 -Το βιβλίο σας, με τον τίτλο «Περί Ανέμων και Υδάτων»,  ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;

 «Να αγαπήσει τη θάλασσα. Και δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια για να την αγαπήσει..  Εκείνο που χρειάζεται είναι, το κράτος, να αγαπήσει τη θάλασσα. Να μην αισθάνεται σύμπλεγμα.

 Έχουμε μια πολύ μεγάλη ναυτιλία κι ένα πολύ μικρό κράτος. Έπειτα, το «μειονέκτημα» είναι, ότι δεν φέρνει ψήφους η ναυτιλία. Οι ναυτικοί ταξιδεύουν. Πόσο είναι ξέμπαρκοι; Και αυτοί που είναι ξέμπαρκοι δεν νομίζω ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την πολιτική. Δεδομένου ότι ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους έξω. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να θεωρηθούν πολίτες του λίγου κράτους μας ή πολίτες το κόσμου».

 -Η θάλασσα μπορεί να μας βοηθήσει στην κρίση που περνάμε την οικονομική;

 «Βεβαίως και μπορεί να συμβάλει και να βοηθήσει.  Είναι σε θέση να καταπολεμήσει την ανεργία. Και την καταπολεμά, ήδη.  Το κράτος εισάγει ναυτιλιακό συνάλλαγμα.Τεράστια ποσά. Βεβαίως και μπορεί η θάλασσα να βοηθήσει στην κρίση. Θέσεις εργασίας υπάρχουν, και παρότι υπάρχουν γκρίνιες, η νεολαία δεν πρέπει να έχει την εντύπωση πως μόλις τελειώσει τη σχολή θα βρει αμέσως δουλειά» λέει ο κ. Ράνης και αναφέρει ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους σημερινούς νέους:

 «Ήμουν προ ετών σε ένα liberty στην Ιαπωνία. Το βαπόρι στο οποίο υπηρετούσα, έκανε εκτεταμένες επισκευές. Ήμουν νεαρός ανθυποπλοίαρχος  και  ο σύνδεσμος με το ναυπηγείο.  Ο δε Γιαπωνέζος ,νεαρός ομόλογός μου από πλευράς ναυπηγείου μιλούσε καλά αγγλικά.  Εκείνος,  εργαζόταν στο ναυπηγείο. Έξυνε, μπογιάτιζε και όλα τα άλλα. Μια μέρα του είπα:  «βλέπω ότι είσαι μορφωμένος και κάθεσαι και δουλεύεις εργάτης» – «Είμαι ναυπηγός» μου απάντησε.

 «Ναυπηγός και κάνεις ματσακόνι και μπογιές;», «Βέβαια, κάνω ματσακόνι και όλες τις δουλειές, μέχρι να βρεθεί θέση και να ασκώ τα καθήκοντά μου ως ναυπηγός πλέον».  Του λέω : «πόσο περιμένεις»; Μου απάντησε «μπορεί να περιμένω και έξι μήνες, μπορεί να περιμένω και πέντε χρόνια».

 Και εγώ, όταν τελείωσα τη σχολή της Ύδρας, έκανα έξι μήνες να μπαρκάρω. Δεν έπαθα τίποτα. Δεν μπορείς να βρεις αμέσως δουλειά Θέλω να πω, όλα  αυτά περί ανεργίας και τέτοια, εγώ δεν τα πολυπιστεύω. Θα βρεις, θα δουλέψεις σε οτιδήποτε, μέχρι να βρεις τη δουλειά που σου αρμόζει, την οποία σπούδασες. Δεν θα καθίσεις στο καφενείο μέχρι να γίνει αυτό. Με τίποτα..»

 -Αυτό πιστεύετε ότι κάνουν οι σημερινοί νέοι;

 «Όχι πάντα, αλλά όχι σπανίως»

-Απασχολείτε πολύ προσωπικό στα βαπόρια που έχετε;

 «Ένα βαπόρι μπορεί να ‘χει 25 ανθρώπους. , Υπολογίζεται ότι για κάθε άνθρωπο του πληρώματος , απασχολούνται άλλοι τέσσερις απέξω.  Τροφοδότες, ναυπηγεία για επισκευές και ναυπήγηση, ατζέντηδες κ.λ.π..  Ο ένας εργαζόμενος στο πλοίο,  δίνει  δουλειά σε άλλους 4 απ’ έξω.. Πολύ σημαντικό..»

 Για την Ευρωπαϊκή Ένωση – «Η Ελλάδα έχει λόγο»

 Ο κ. Σπύρος Ράνης πιστεύει ότι έχουμε λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

 «Για να μην επαναληφθεί η τραγωδία των δύο πολέμων  δημιουργήθηκε  η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Παρατηρώ  λαϊκισμό από ορισμένους δημοσιογράφους.. Ακούω π.χ. «δημοσιογράφους» να ωρύονται «η Γερμανία αιματοκύλησε δύο φορές τον κόσμο». Αλλά κοντά 70 χρόνια τώρα δεν τον έχει … αιματοκυλήσει, χάρις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που η Γερμανία τη στηρίζει με πάθος. Γιατί τη συμφέρει, όλους μας συμφέρει». Τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Ας είμαστε ρεαλιστές. έχουμε κοινά συμφέροντα».

 Λαϊκισμός και δημοσιογράφοι..

 «Ο μεγάλος εχθρός για τη χώρα αυτή είναι ο λαϊκισμός.. Οι δήθεν  δημοσιογράφοι κάνουν κακό..  Ο λαϊκισμός είναι η καταστροφή της Ελλάδας.», λέει ο κ. Ράνης, αναφέροντας:

 «Τρελοκομείο η πολιτική ζωή της Ελλάδας», η απάντηση του κ. Ράνη, ο οποίος πιστεύει πως υπάρχει έλλειμμα ηγετών και στην Ελλάδα και στην Ε. Ε. ..

–  Εμείς οι Έλληνες, πιστεύουμε πως μας μισούν οι ξένοι.. τι πιστεύετε;

  «Απαξίωση, υπάρχει.  Κι αυτό γιατί έπεσαν πολλά λεφτά στην Ελλάδα και με τα λεφτά αυτά,  θα έπρεπε να είναι μία χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της. Όμως… έχει διαρκή ελλείμματα. Και λένε οι ευρωπαίοι :  όσα λεφτά και να σας δώσουμε θα χαθούν αν δεν βάλετε σε μια τάξη τα δημοσιοοικονομικά  σας. Και σωστά το λένε.»

 -Πιστεύουμε επίσης, πως θέλουν να μας αφανίσουν σαν έθνος, οι ξένοι..

 «Ούτε μπορούν , ούτε θέλουν, απεναντίας μας στηρίζουν. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Έχουμε 8 εκατομμύρια ομογενείς ανά τον κόσμο. Περισσότεροι είναι οι Έλληνες στο εξωτερικό, παρά στο εσωτερικό, σχεδόν. Η Ελλάδα έχει  11 εκατομμύρια πληθυσμό,  αλλά τα δύο τουλάχιστον, είναι ξένοι.Οι ομογενείς μας, επηρεάζουν υπέρ της πατρίδας,  κυρίως στην Αμερική, όπου οι  ελληνοαμερικανοί  γερουσιαστές,  υποστηρίζουν την Ελλάδα. Και μην ξεχνάμε, πως μας έχουν βοηθήσει πολλές φορές οι Αμερικάνοι. Επεμβαίνουν στην Ε. Ε. και ο Ομπάμα προσφάτως,  συνεχάρη την Μέρκελ για τη βοήθεια στην Ελλάδα».

 – Περικοπές στις συντάξεις ,μισθούς,..  Πως τα βλέπετε;

 «Δυστυχώς, είναι ένα αναγκαίο κακό»

 Ήρθε η ώρα να χύσουμε ιδρώτα..

 -Όταν όλα ακριβαίνουν κύριε Ράνη και ο άλλος παίρνει σύνταξη 400 ευρώ, πως θα ζήσει;

 «Θα ζήσει. Εγώ πέρασα και την κατοχή που τρώγαμε λεμονόκουπες και επιζήσαμε.. Καυχόμεθα οι Έλληνες ότι πρόθυμα χύνουμε το αίμα μας για την πατρίδα. Ήρθε η ώρα να χύσουμε ιδρώτα… και μπορούμε!! Η σημερινή οικονομική κρίση αποτελεί το ηθικό ισοδύναμο του πολέμου, βλέπουμε όμως  ν’ αναπτύσσεται μια ομοψυχία και ρεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης στο λαό, παρά τις βάναυσες ταραχές και καταστροφές που εν πολλοίς οφείλεται στην ελλειπή “προστασία του πολίτη”».

 Ποιος είναι ο  Σπύρος Ράνης

 Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Το 1947 ξεκίνησε η φοίτησή μου στη Σχολή Ναυτιλίας Ύδρας απ’ όπου και απεφοίτησα το 1950. Ακολούθως μπαρκάρισα ως Δόκιμος και Ανθυποπλοίαρχος μέχρι το 1954.

 Το 1955 μπήκα στη Σχολή Δοκίμων Λιμενικού. Υπηρέτησα στο Λιμενικό Σώμα μέχρι το 1970, οπότε και παραιτήθηκα έχοντας το βαθμό του Πλωτάρχη Λ.Σ.

 Στη συνέχεια ασχολήθηκα με την ιδιωτική Ναυτική Εκπαίδευση και το Shipping, πράγμα που πράττω μέχρι σήμερα…

 ©Typologos.com 2012

4 Σχόλια

  1. ΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΩ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ!!!!!!!!!!!!!!

  2. Ο/Η spatholouros λέει:

    Άσε μας ρε Ράνη. Υποκριτής είσαι ρε σαν όλους τους άλλους. Δηλαδή αν γίνει ιδιωτική η ναυτική εκπαίδευση θα βάζεις Έλληνες ανθυποπλοιάρχους στα πλοία σου; Γιατί τώρα στο ένα πλοίο με ελληνική σημαία που διαθέτεις, έχεις 4 Έλληνες μέσα. Μόνο. Και ανθ/χο κανέναν. 2 Φιλιπινέζους. Ίσως επειδή η κρατική ναυτική εκπαίδευση δεν είναι επαρκείς στην Ελλάδα, γι’ αυτό και τους προτιμάς. Γεμάτοι είναι η αγορά από αξιωματικούς. Δεν το ξέρεις; Βάλε και στα άλλα 2 σου πλοία ελληνική σημαία και ανέβασε λίγο τους μισθούς των υπ/χων, εκσυγχρόνισε και λίγο τα πλοία σου γιατί με πορδές αυγά δεν βάφονται. Έτσι έχω μάθει στο χωριό μου. Ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και κολοκύθια. Όλα για το προσωπικό σου συμφέρον τα κάνεις καπτα Σπύρο. Για να κονομήσεις και από τις σχολές σου. Αλλά ευτυχώς δεν είσαι ο χειρότερος όλων. Απλά είσαι ένας ακόμα που θέλει να ρουφήξει το αίμα των Ελλήνων ναυτικών.

  3. Ο/Η Εύα Μαρινάκη λέει:

    Ο κύριος που υπογράφει spathοlouros, πριν σχολιάσει, θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί καλύτερα. Καταρχήν η εταιρεία του κ. Ράνη δεν έχει ένα ελληνικό πλοίο , αλλά δύο. Το τρίτο είναι υπό κυπριακή σημαία. Και στα τρία πλοία υπάρχει Έλληνας Ανθυποπλοίαρχος και Έλληνας Γ’ Μηχανικός και αυτό μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας της εταιρείας να δημιουργήσει στελέχη από νέους Έλληνες ναυτικούς. Να πω επίσης σε αυτά τα πλοία υπάρχουν και Έλληνες δόκιμοι αξιωματικοί Γέφυρας αλλά και Μηχανής. Δεν θέλω να πω περισσότερα διότι δεν υπάρχει λόγος όμως εκείνο που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι πως θα ήταν ευτύχημα αν σε όλες τις εταιρείες (με ολοκαίνουργια ή παλαιότερα πλοία) τα στελέχη του Γραφείου ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για τους ναυτικούς των πλοίων τους , όπως συμβαίνει στην εταιρεία του κ.Ράνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.