«Σπουδές Φύλου: Αφετηρίες, διαδρομές, αναπλαισιώσεις»

0
8
Άποψη της έκθεσης Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης

«Σπουδές Φύλου: Αφετηρίες, διαδρομές, αναπλαισιώσεις»

19:51:27,04/13/2018
Οι Σπουδές Φύλου είναι ένας επιστημονικός τομέας που θέτει την ταυτότητα και την αναπαράσταση του φύλου ως κεντρικά εργαλεία ανάλυσης

«Σπουδές Φύλου: Αφετηρίες, διαδρομές, αναπλαισιώσεις» είναι ο τίτλος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί κατά τις ώρες 5 το απόγευμα με 9 το βράδυ της 19ης Απριλίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ( Κτίριο Μ2 – Μουσείο, ισόγειο). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι Σπουδές Φύλου είναι ένας επιστημονικός τομέας που θέτει την ταυτότητα και την αναπαράσταση του φύλου ως κεντρικά εργαλεία ανάλυσης για την πληρέστερη κατανόηση ζητημάτων,  όπως  είναι η πολιτική, η εκπαίδευση, η τέχνη κλπ. Οκτώ  γυναίκες – επιστήμονες μέσα από τις ομιλίες τους,  θα αναφερθούν στο θέμα διαχρονικά από τη Μεταπολίτευση και εξής:

Η πρώτη ενότητα της ημερίδας θα έχει  χαρακτήρα κυρίως ιστορικό-θεωρητικό, ενώ  επιχειρείται μια κριτική προσέγγιση του έργου της Ομάδας Γυναικείων Σπουδών του Α.Π.Θ., των φεμινιστικών εντύπων της περιόδου της Μεταπολίτευσης, καθώς και των μεγάλων ρευμάτων στο πλαίσιο του δεύτερου φεμινιστικού κινήματος.

Η δεύτερη ενότητα της ημερίδας έχει  χαρακτήρα επιστημολογικό και στην οποία  επιχειρείται η χαρτογράφηση των προκλήσεων, των ερωτημάτων και των προβληματισμών που απασχολούν τις Σπουδές Φύλου σήμερα. Επίσης, γίνονται συσχετίσεις με το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, ενώ  παρουσιάζονται ορισμένες σύγχρονες διαθεματικές προσεγγίσεις, όπως μέσα από την κοινωνική ανθρωπολογία, τη μετααποικιακή κριτική και τη λογοτεχνία.

Άποψη της έκθεσης Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης

Το πρόγραμμα θα κλείσει μουσικά με έργα Haydn και Martinu, που θα ερμηνεύσει το ντουέτο Μαρία Ανισέγκου (βιολοντσέλο) και Γρέτα Παππά (βιολί).

Πρόγραμμα ημερίδας

1η συνεδρία:

«Φεμινισμοί και σπουδές φύλου στα χρόνια της Μεταπολίτευσης»

Προεδρείο: Ρούλα Ζώγιου-Καραστεργίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ

17.00 – 17.15. Άννα Μιχοπούλου, Ερευνήτρια Ιστορίας των Γυναικών. «Προσωπικές αφηγήσεις μιας συλλογικής δράσης: συνεντεύξεις με μέλη της Ομάδας Γυναικείων Σπουδών του Α.Π.Θ. (1983-2003)»

17.15 – 17.30. Όλγα Παντούλη, Ε.Δ.Ι.Π., Α.Π.Θ. «Η Ομάδα Γυναικείων Σπουδών μέσα από το αρχείο της Ζώγιας Χρονάκη»

17.30 – 17.45, Μαρία Ρεπούση, Καθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ., «Οι σπουδές φύλου στο φεμινιστικό έντυπο της Μεταπολίτευσης»

17.45 – 18.00, Γιάννα Σαββίδου, Φιλόλογος, Διδάκτωρ  Γυναικείων Σπουδών «Φεμινιστικά κινήματα, φεμινιστικές θεωρίες και σπουδές φύλου»

18.00 – 18.30 Συζήτηση

18.30 – 19.00  Διάλειμμα

2η συνεδρία:

«Σύγχρονες επιστημολογικές αναζητήσεις και προκλήσεις για τις σπουδές φύλου»

Προεδρείο: Νέλλη Παυλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ

19.00 – 19.15, Σάσα Λαδά, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. . «Από τη διεπιστημονικότητα στη διαθεματικότητα: νέες κατανοήσεις και συμφραζόμενα»

19.15 – 19.30,  Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Α.Π.Θ., «Το φύλο στα μαθήματα της κοινωνικής ανθρωπολογίας»

19.30 – 19.45,  Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΠΑ.ΜΑΚ, .«Φύλο, Ανθρωπολογία και Μετααποικιακή κριτική: Παγκοσμιοτοπικές συναντήσεις στις Σπουδές περιοχής»

19.45 – 20.00 Μαίρη Μικέ, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., «Σπουδές φύλου και λογοτεχνικές αναπαραστάσεις».

20.00-20.30 Συζήτηση

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης με τίτλο:  «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» και η  οποία «φιλοξενείται»  στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2, Φουαγιέ). Το εκθεσιακό δρώμενο  διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς  και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θα διαρκέσει έως  και τις 30 Ιουνίου 2018.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης πραγματοποιούνται:

Α)  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το προσωπικό είναι πολιτικό – Συζητώντας για το φεμινισμό» για μαθήτριες και μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Α΄, Β΄, και Γ΄ Λυκείου (έως  και τις 11 Μαΐου 2018).

Β) Οργανωμένες ξεναγήσεις (Παρασκευή 20 Απριλίου  2018 ώρα 18:30 και Σάββατο 19 Μαΐου ώρα 11:00). Υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού και άλλων ξεναγήσεων, έπειτα από σχετικό αίτημα φορέων ή συλλογικοτήτων στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνο: 2310- 895. 882, e-mail akokkinidou@tch.gr.

Θα ακολουθήσει η ημερίδα με τίτλο «Από τα γυναικεία κινήματα της Μεταπολίτευσης στις σύγχρονες δράσεις και πολιτικές για το φύλο», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί – 8  το βράδυ της 17ης Μαΐου 2018 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ (ΚΕ.ΔΕ.Α – κόκκινο κτίριο), αμφιθέατρο Ι.

©Typologos.com 2018

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

four × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.