Σημαντικές ανακαλύψεις «έφερε στο φως» η ανασκαφική έρευνα και η μελέτη στον αρχαίο οικισμό στο Καραμπουρνάκι κατά τη διάρκεια του 2012

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

 Σημαντικές ανακαλύψεις «έφερε στο φως» η ανασκαφική έρευνα και η μελέτη  στον αρχαίο οικισμό στο Καραμπουρνάκι κατά τη διάρκεια του 2012

 Του Νίκου Μόσχοβου

Δείγματα αρχαίας ντόπιας κεραμικής ανακαλύφθηκαν στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης

Δείγματα αρχαίας ντόπιας κεραμικής ανακαλύφθηκαν στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης

Σημαντικές ανακαλύψεις «έφερε στο φως» η ανασκαφική έρευνα και η μελέτη  στον αρχαίο οικισμό στο Καραμπουρνάκι κατά τη διάρκεια του 2012!

 Tις ανακαλύψεις αυτές ανακοινώνουν ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μιχάλης Τιβέριος, η επίκουρος καθηγήτρια, Ελένη Μανακίδου και η Β’ ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στη Ξάνθη, Δέσποινα  Τσιαφάκη στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης  21 Μαρτίου του  2013 στην αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Η ανακοίνωση των τριών ερευνητών γίνεται  στο πλαίσιο των εργασιών  του Συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ντόπιες αρχαίες οινοχόες συγκαταλέγονται στα ευρήματα!

Ντόπιες αρχαίες οινοχόες συγκαταλέγονται στα ευρήματα!

«Τον Ιούλιο του 2012 συνεχίστηκε για 19η χρονιά η πανεπιστημιακή ανασκαφή στον αρχαίο οικισμό που βρίσκεται στην τούμπα του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο Καραμπουρνάκι.

Χάρις  στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, που εγκρίθηκε για όλες τις ανασκαφές του Τομέα Αρχαιολογίας, πραγματοποιήσαμε πέρυσι και περιορισμένη ανασκαφική έρευνα, την οποία είχαμε σταματήσει το 2009. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε επικεντρωθεί αποκλειστικά στην καταγραφή, συντήρηση και μελέτη παλιότερων ευρημάτων μας»,  δημοσιοποιούν οι τρεις  επιστήμονες.

Άλλα αρχαία δείγματα αρχαίας κεραμικής από το Καραμπουρνάκι

Άλλα αρχαία δείγματα αρχαίας κεραμικής από το Καραμπουρνάκι

Οι εργασίες  διεξήχθησαν  στο χώρο και στο κτίριο της ανασκαφής για τέσσερις εβδομάδες συμμετείχαν  τριάντα προπτυχιακοί – μεταπτυχιακοί φοιτητές,  καθώς και πτυχιούχοι Αρχαιολογίας από την Ελλάδα  ή  το εξωτερικό.

Οι εργασίες είχαν διπλό στόχο. Από την μια πλευρά,   απέβλεπαν  στην τεκμηρίωση σημαντικού αριθμού κινητών ευρημάτων.

Στιγμιότυπο των ανασκαφών στο Καραμπουρνάκι

Στιγμιότυπο των ανασκαφών στο Καραμπουρνάκι

Από την άλλη,  απέβλεπαν στη διερεύνηση συγκεκριμένων ανασκαμμένων χώρων του αρχαίου οικισμού για την καλύτερη κατανόηση-  ερμηνεία τους.

Έτσι, επιλέχθηκαν  διάφορα  «κλειστά» σύνολα ευρημάτων, τα οποία  προέρχονταν  από χώρους ποικίλων δραστηριοτήτων  οικοτεχνικού  και εργαστηριακού χαρακτήρα.

Ταξινόμηση κεραμικής στον τομέα συντήρησης της ανασκαφής

Ταξινόμηση κεραμικής στον τομέα συντήρησης της ανασκαφής

«Πέρυσι ασχοληθήκαμε με την ταξινόμηση-  συγκόλληση –  φωτογράφηση των κεραμικών θραυσμάτων που βρέθηκαν στη βορειοδυτική  γωνία στο υπόσκαπτο μιας τομής (27-89δ), όπου είχαμε εντοπίσει δύο αρκετά μεγάλα υπόσκαπτα που επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Πρόκειται για τις γνωστές ημιυπόγειες κυψελόμορφες κατασκευές (περισσότερες από 25  αποκαλύφθηκαν μέχρι και σήμερα), που είναι διάσπαρτες στον οικισμό.έλουμε να θυμίσουμε εδώ ότι και στα δύο υπόσκαπτα είχαν βρεθεί σημαντικές ποσότητες χρηστικής ή πολυτελούς κεραμικής.

Διαλογή της κεραμικής στο Καραμπουρνάκι

Διαλογή της κεραμικής στο Καραμπουρνάκι

Μάλιστα,  από εδώ προέρχονται ορισμένα από τα σχετικά σπάνια διακοσμημένα αγγεία με εικονιστικές παραστάσεις (ιωνικά, κορινθιακά και κορινθιάζοντα).

Η μελέτη των υπόλοιπων κεραμικών ευρημάτων του υπόσκαπτου της βορειοδυτικής  γωνίας κατά την περσινή χρονιά μας έδειξε ότι πρόκειται κυρίως για ντόπια αρχαϊκά χρηστικά σκεύη, χωρίς να απουσιάζουν και τα επείσακτα παραδείγματα», εξηγούν οι τρεις επιστήμονες.

Για  την εγχώρια παραγωγή διευκρινίζουν ότι παρατηρείται ένα πλούσιο σχηματολόγιο, από το οποίο ξεχωρίζουν τα ωοκέλυφα, οι οινοχόες, καθώς  και τα μαγειρικά σκεύη.Παράλληλα, υφίστανται τμήματα από πιθάρια και ταψιά καθώς και γκρίζα ντόπια αγγεία.

Επίπονη δολειά στον τομέα συντήρησης

Επίπονη δουλειά στον τομέα συντήρησης

«Στην ίδια εποχή, δηλαδή,  την αρχαϊκή, φαίνεται να ανήκει και η μικρή ποσότητα της εισηγμένης κεραμικής που εντοπίστηκε στο υπόσκαπτο.

Εδώ ξεχωρίζουν οι ιωνικές κύλικες και κάποια κορινθιακά αγγεία, ενώ δεν λείπουν και οι εμπορικοί αμφορείς για τη μεταφορά  του λαδιού και  του κρασιού (αττικοί, χιώτικοι, σαμιακοί, κλαζομενιακοί και κορινθιακοί).

Η περιορισμένης έκτασης ανασκαφική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε  το 2012 σε τρία σκάμματα,  έφερε στο φως διάφορα  τμήματα οικοδομημάτων με λίθινους τοίχους και βοτσαλωτά δάπεδα,  καθώς και τμήματα από ημιυπόγειες υπόσκαπτες κατασκευές, οι οποίες  προϋπήρχαν κάτω από αυτά. Όλα  χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια (7ος-6ος αι. π.Χ.)», καταλήγουν οι τρεις ερευνητές.

©Typologos.com 2013.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.