Σε παγκόσμια επιδημία εκτιμάται ότι εξελίσσεται ο διαβήτης!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www. typologos.com
Σε παγκόσμια επιδημία εκτιμάται ότι εξελίσσεται ο διαβήτης!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr
Σε παγκόσμια επιδημία εκτιμάται πως εξελίσσεται ο διαβήτης! Άλλωστε, υπολογίζουν οι ειδικοί ότι οι αυξήσεις του πληθυσμού της γης του μέσου όρου ζωής σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη!
Την ανακοίνωση έκαναν ειδικοί μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το 25ο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Νοεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Palace», στη Θεσσαλονίκη.
Τις ανακοινώσεις έκαναν ο πρόεδρος – επίκουρος καθηγητής του Α- ΤΕΙΘ, Κυριάκος Καζάκος ο γραμματέας Εμμανουήλ Πάγκαλος συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ στην Α’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», (Φωτογραφία από τον φωτορεπόρτερ, Γιάννη Τσουφλίδη www.tsouflidis.gr )
Ο διαβήτης αποτελεί μία πάθηση που δεν κάνει διακρίσεις και υπολογίζεται στην Ελλάδα ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνούν τα 800.000, ενώ παγκόσμια έχουν φθάσει στα 280 εκατομμύρια.
Το 90% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2, που μπορεί να εισβάλλει ύπουλα, ακόμη και χωρίς να εμφανιστούν καθόλου συμπτώματα. «Αυτό τονίζει τη σημασία του προληπτικού ελέγχου, ιδίως στα άτομα με κληρονομικό ιστορικό διαβήτη, παχυσαρκία και ηλικία μεγαλύτερη από 46 ετών. Σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1, για τον οποίο δεν υπάρχει προς το παρόν πρόληψη, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν η συχνή σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή να καθυστερήσουν , καθώς και να αποτρέψουν την εμφάνιση του διαβήτη», τονίζουν οι γιατροί.
Η Διεθνής Ομοσπονδία για το διαβήτη καθιέρωσε από το 1991 την Παγκόσμια Ημέρα για το σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 2007 ορίσθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως επίσημη μέρα για την καταπολέμηση του διαβήτη και η 14 Νοεμβρίου.
Η βασική ιδέα για τα έτη 2009-2013 είναι η εκπαίδευση-ενημέρωση και η πρόληψη, ενώ επιλέχθηκε το εξής σλόγκαν: «Δράση για το Διαβήτη. Τώρα»
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών της υγείας και του κοινού, που θα πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και της πολιτείας η οποία έχει ευθύνη για την οφειλόμενη εφαρμοζόμενη πολιτική πρόληψης.
Από την άποψη του κόστους δαπανώνται ετησίως 1 δις στη δημόσια υγεία για το διαβήτη. Το ποσό που φθάνει τα 2,3 δις, εάν συνυπολογισθούν και οι επιπλοκές του διαβήτη, δηλαδή το 12% της δημόσιας δαπάνης για την υγεία.
Σημειωτέον ότι τα άτομα που ελέγχονται ικανοποιητικά κοστίζουν στο κράτος 60% λιγότερο, από τα άτομα που δεν είναι ρυθμισμένα (983 ευρώ ανά έτος κι ανά άτομο έναντι 1570 ευρώ ανά έτος κι ανά άτομο). « Σε μία περίοδο όπου το ζήτημα της οικονομίας και της ανάγκης για περιορισμό των κρατικών δαπανών, αναδεικνύεται ως κορυφαίο, θα πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της», υπογράμμισαν οι γιατροί.
Ακόμη, δημοσιοποίησαν ότι η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιήσει το 25ο ετήσιο συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Μακεδονία Palace», 10-12 Νοεμβρίου του 2011) και οι εργασίες θα γίνουν υπό την προεδρία του επίκουρου καθηγητή ΑΤΕΙΘ, Κυριάκου Καζάκου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα συζητηθούν θέματα όπως είναι ο ρόλος της διακύμανσης της γλυκόζης, αλλά και της υπογλυκαιμίας στις αγγειακές επιπλοκές του διαβήτη, ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και της μεταβολικής μνήμης στη ρύθμιση το διαβήτη.
Επίσης, θα γίνουν ομιλίες σχετικά με τις πρόσφατες εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τη σχέση που ανάγεται μεταξύ στο σακχαρώδη διαβήτη και στη νόσο Alzheimer.
Τρεις διακεκριμένοι Έλληνες του εξωτερικού με σημαντικό ερευνητικό έργο στο πεδίο του Σακχαρώδη Διαβήτη θα τιμήσουν το 25ο Ετήσιο Συνέδριο της ΔΕΒΕ. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Ελένη Βλασσαρά από τις ΗΠΑ θα μιλήσει για το ρόλο των τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.
Ο κ. Αριστείδης Βέβες θα αναφερθεί στον ρόλο της φλεγμονής και αγγειακής δυσλειτουργίας στις επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Πολυχρονάκος θα μιλήσει για την πρόοδο στη γενετική για την αντιμετώπιση της πάθησης.
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου του 2011 ( τις ώρες 11.00-16.00) θα λειτουργήσει κι ένα περίπτερο στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν δωρεάν μετρήσεις του σακχάρου αίματος και ενημέρωση σε θέματα διαβήτη από ομάδες φοιτητών της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ και νοσηλευτικής σχολής του ΑΤΕΙΘ.
Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου του 2011 (κατά τις ώρες 10.30-14.00) θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Palace» θα πραγματοποιηθεί και μια ημερίδα με θέμα «Νεότερα δεδομένα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» , που απευθύνεται προς τους πολίτες.
Η ημερίδα θα γίνει υπό την προεδρία του επίκουρου καθηγητή ΑΤΕΙΘ, Κυριάκου Καζάκου. Τα θέματα θα αφορούν στο ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς και στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη κατά την εφηβεία. Θα συζητηθούν πρακτικά θέματα, όπως είναι τα συνήθη σφάλματα στη θεραπεία με ινσουλίνη και η φροντίδα του διαβητικού ποδιού. Η ημερίδα θα κλείσει συζητώντας για το μέλλον και τις εξελίξεις στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
©Typologos.com 2011