Σε αληθινά ιστορικά γεγονότα βασίζεται το μυθιστόρημα του Γιώργου Γιαντά «Ως την τελευταία πνοή»

Η ΣΤΗΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ TYPOLOGOS.COM

Σε αληθινά ιστορικά γεγονότα βασίζεται το μυθιστόρημα του Γιώργου Γιαντά «Ως την τελευταία πνοή»

Της Βένης Παπαδημητρίου, e-mail: veni_veni_veni@yahoo.gr.

Σε αληθινά ιστορικά γεγονότα βασίζεται το βιβλίο που έγραψε ο Γιώργος Γιαντάς με τίτλο «Ως την τελευταία πνοή» που «κυκλοφόρησε» το 2011 από τις εκδόσεις «Λιβάνης».

Ένα που αναφέρεται σε υπαρκτά πρόσωπα της ιστορικής περιόδου, που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο ‘Ως την τελευταία πνοή..’

H συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου διήρκησε περίπου δύο χρόνια, και αποτελεί μια μυθοπλασία βασισμένη σε πραγματικά και γνωστά γεγονότα από τη περίοδο 1916 έως και το 1922, στη περιοχή της Σμύρνης, αλλά και στα ενδότερα της μικρασιατικής γης.

Οι ιστορικές πληροφορίες αποδίδονται με χρονολογική σειρά και τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται, ενώ μέσα από τη σκοπιά του πρωταγωνιστή δίνονται ερμηνείες σε καίρια ερωτήματα της εποχής, όπως το γιατί ο Ελ. Βενιζέλος επέλεξε τη διεκδίκηση της Σμύρνης στους συμμάχους, αλλά και γιατί προκήρυξε τις εκλογές του 1920.

Πέραν των μυθικών προσώπων, ο Αλέξανδρος, ως πρωταγωνιστής του βιβλίου, θα έρθει σε επαφή με υπαρκτά πρόσωπα της εποχής, όπως με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αριστείδη Στεργιάδη, ενώ θα συμμετάσχει και ο ίδιος στη Μικρασιατική εκστρατεία, στις μάχες της Περγάμου, του Αιδινίου, στην καθοριστική μάχη στο Σαγγάριο ποταμό, βιώνοντας τη στέρηση, τις κακουχίες, τις ελλείψεις, την υπέρβαση που κλήθηκε να επιτύχει ο Ελληνικός στρατός.

Αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα μέσα από τις σελίδες του τα δικά του κρυφά μυστικά, την ανάγκη για προσωπική εξιλέωση, την οδύνη και τον κύριο λόγο που τον οδήγησε να καταγράψει αυτή την ιστορία: μία γυναίκα.

Περίληψη οπισθόφυλλου :

«Τέλη του 1916 ήτανε που έφτασα στη Σμύρνη να βρω μια καλύτερη τύχη.

Όσα ακολούθησαν από κει κι ύστερα δύσκολα τα χωρά ο νους. Λέω, τα ‘ζησα; Kι όμως τα ‘ζησα…

Το τέλος του Μεγάλου Πολέμου της Ευρώπης, το όραμα του Βενιζέλου, τις εθνικές μας προσδοκίες, αλλά και τα συμφέροντα, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τον άσβεστο διχασμό και την καταστροφή.

Πολέμησα, έζησα τον έρωτα, πλήγωσα, αγάπησα. Το ριζικό σου όμως θα το διαβαίνει πάντα η τύχη; Κι η αγάπη; Θα σε περιμένει για πάντα; Δεν είναι γραμμένα εδώ μέσα μονάχα όσα είδα, μα είναι κρυμμένη κι η ζεστή αγκαλιά Εκείνης. Γι’ αυτήν έτρεξα να προλάβω τη φωτιά. Αυτή είναι η ιστορία μου…»

©Typologos.com 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.