Επιμορφωτικό σεμινάριο για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης για το προσωπικό του Α.Π.Θ.

15:54:14, 02/12/2018

Η υλοποίηση του επιμορφωτικού σεμιναρίου αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012

«Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση-Η αναγκαιότητα δημιουργίας χώρων εργασίας με ισότητα και πλήρη σεβασμό της αξιοπρέπειας όλων». Αυτός είναι ο τίτλος επιμορφωτικού  σεμιναρίου για τις εργαζόμενες  ή τους εργαζομένους του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του Α.Π.Θ. στις 9 το πρωί της Τετάρτης  14 Φεβρουαρίου 2018 στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού του Α.Π.Θ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Αντιπρύτανις Ανθρωπίνων Πόρων-  καθηγήτρια Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα και στη συνέχεια θα προβληθούν τέσσερα νέα σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση.

Την πρώτη ενότητα του σεμιναρίου θα συντονίσει η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.  Γιάννα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου. Περιλαμβάνονται οι εξής  εισηγήσεις «Γιατί είναι σημαντική η πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στα Α.Ε.Ι.» από την καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.  Δήμητρα Κογκίδου και «Νομοθετικό πλαίσιο για τη σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα – Εμπειρίες, προβληματισμοί και προκλήσεις» από τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.  Γιώργο Διαμαντόπουλο.

Στη δεύτερη ενότητα του σεμιναρίου θα συσταθούν οι  ομάδες εργασίας με θέμα: «Σεξουαλική Παρενόχληση: Γιατί δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί; Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε;», τις οποίες συντονίζουν οι κ. κ. Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, κοινωνιολόγος-εγκληματολόγος-  εμπειρογνώμονας σε θέματα ισότητας και φύλων και Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος -Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.).

Η υλοποίηση του επιμορφωτικού σεμιναρίου αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις  ανέδειξαν  την ανάγκη θεσμοθέτησης πολιτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου στα Α.Ε.Ι.  και συνεχίστηκαν το 2016 από την Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του Α.Π.Θ.

«Η ένταξη μιας πολιτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παρενόχλησης σε έναν χώρο εκπαίδευσης, όπως είναι το Α.Π.Θ., «διαπαιδαγωγεί» φοιτήτριες- φοιτητές, αλλά και προσωπικό στην πρόληψηί» , τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του Α.Π.Θ. – καθηγήτρια, Δήμητρα Κογκίδου. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης

«Η διάσταση που έχει λάβει σε παγκόσμιο επίπεδο τον τελευταίο χρόνο το κίνημα με το hashtag #MeToo, που ξεκίνησε από τη λάμψη του Χόλιγουντ έδωσε στη συνέχεια τη δυνατότητα να γίνει αντιληπτή η έκταση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης. Το Α.Π.Θ. είχε ανοίξει ήδη τη συζήτηση για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή του.

Ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός εργασιακού- εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που θα σέβεται τις ανθρώπινες σχέσεις, ενός περιβάλλοντος με ισότητα και πλήρη σεβασμό της αξιοπρέπειας όλων και  «καθαρού» ’ από κάθε μορφή ετεροσεξιστικής παρενόχλησης.

Η ένταξη μιας πολιτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παρενόχλησης σε έναν χώρο εκπαίδευσης, όπως είναι το Α.Π.Θ.,  «διαπαιδαγωγεί»  φοιτήτριες- φοιτητές,  αλλά και προσωπικό στην πρόληψη, στην αναγνώριση των περιστατικών που ενδέχεται να συνιστούν παρενόχληση, καθώς και στην αναφορά τους και γενικότερα συμβάλλει, ώστε η παρενόχληση να μην αποτελεί μέρος της ακαδημαϊκής κουλτούρας», αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του Α.Π.Θ. – καθηγήτρια, Δήμητρα Κογκίδου.

«Εάν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, όπως είναι  το Α.Π.Θ.,  προχωρήσει στη θεσμοθέτηση πολιτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ετεροσεξιστικής παρενόχλησης, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες σε άλλα μεγάλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. ,  θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής και για άλλους φορείς και να συμβάλει στην πρόληψη της έμφυλης βίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό ότι και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου μια  ημερίδα, με θέμα «Η αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας στο Πανεπιστήμιο: Θεσμικές, εκπαιδευτικές και πολιτικές προκλήσεις’»  και ότι μετά  από τις εργασίες  είχαμε συνάντηση δικτύωσης για το θέμα με εκπροσώπους Α.Ε.Ι.  και φορέων πολιτικής, καθώς και άλλων συλλογικοτήτων», επισημαίνει η κ. Κογκίδου.

©Typologos.com 2018

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

2 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.