Σαν Άλλος Οιδίποδας

0
85

Σαν Άλλος Οιδίποδας

16:12:07,05/14/2018
Δώδεκα χρόνια από τη συλλογή «Αλφειός Πρόγονος» (2005) εμφανίζεται o Ηλίας Γκρης με ικανό αριθμό ποιημάτων κατασταλαγμένης ωριμότητας

«Σαν Άλλος Οιδίποδας» τιτλοφορείται η νέα ποιητική συλλογή του Ηλία Γκρή που  «κυκλοφόρησε» από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Στη νέα συλλογή   με τίτλο  «Σαν άλλος Οιδίποδας»  ο Ηλίας Γκρής, ποιητής της «γενιάς του ’70» με «ρωμαλέο και τρυφερό ύφος» διευρύνει το πεδίο των αναζητήσεων    θεματολογικά κι αισθητικά.

Δώδεκα χρόνια από τη συλλογή «Αλφειός Πρόγονος» (2005) εμφανίζεται με ικανό αριθμό ποιημάτων κατασταλαγμένης ωριμότητας κλείνοντας πλέον –από το 1977, της πρώτης αποκηρυγμένης συλλογής– σαράντα χρόνια συνεχούς δημιουργικής παρουσίας στην ποίηση.

Με επάλληλη εκδίπλωση δραστικών ποιητικών μύθων, που εκτείνονται σαν προσωπογραφίες από την Αρχαία Ελλάδα (Δημόκριτος, Φαίδων, Ιουλιανός, Υπατία…) και φτάνουν στη σύγχρονη εποχή (Σολωμός, Ρίτσος, Καραϊσκάκης,  Κρισναμούρτι…) και στην προσωπική μυθοποιητική εντοπιότητά του (Κρεσταινιώτισσες….) είναι αποκαλυπτικές οι αισθητικές διερευνήσεις του Ηλία Γκρή . Πρόκειται  για μια  ποίηση  βαθιά φιλοσοφική,  που «συνομιλεί»  με την ιστορία, αναστοχάζεται και αμφισβητεί.

Λίγα λόγια για το δημιουργό

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Γκρης

Ο Ηλίας Γκρης κατάγεται από την Κρέσταινα Ολυμπίας. Σπούδασε οικονομικά και από το 1975 άσκησε τη δημοσιογραφία σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, και κυρίως στην τηλεόραση της Ε.Ρ.Τ.

Εμφανίστηκε το 1977 με μια πρωτόλεια συλλογή.  Έκτοτε εξέδωσε έξι ποιητικές συλλογές, τρία βιβλία πεζογραφίας, δύο βιβλία δοκιμίων και πέντε θεματικές ανθολογίες. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γκοβόστη και  η συγκεντρωτική έκδοση «Λήθαργος Κόσμος, 1977-1987».

Μέρος της ποίησης του Ηλία Γκρή έχει συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Τρεις τόμοι –  επιλογή απ’ το ποιητικό έργο του ιδίου κυκλοφορούν σε τρεις χώρες.

Διετέλεσε μέλος στην Επιτροπή Σεναρίων της Ε.Ρ.Τ.  (1993-1995), στην Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου (2003-2005), και στο Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (2010-2013). Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.  και της Εταιρείας Συγγραφέων.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

one × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.