ΡARKALLOU: EΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΠΟΥ «ΔΙΩΧΝΕΙ» ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
«Έξυπνο κολωνάκι», το οποίο «διώχνει» τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τις ράμπες των ΑμεΑ δημιούργησαν η ομάδα «ΡarkAllou» τεταρτοετών φοιτητών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) . Η εφεύρεση κατέκτησε το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2017».
Τα μέλη της ομάδας δημιούργησαν το όλο project ακολουθώντας το σύνθημα: «Η πρόσβαση δεν είναι προνόμιο». Διοργανωτής του διαγωνισμού ήταν το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece κι έγινε με τη συνεργασία της MetLife.
Οι νέοι «εφευρέτες» είναι οι Άννα-Εμμανουέλα Τσιμπλακάκη,Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Αλέξανδρος Πανταζόπουλος και Ελευθέριος Πατρίκης.
Τους φοιτητές καθοδήγησε ο καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης – Τεχνολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN), Γεώργιος Δουκίδης.
Το «έξυπνο κολωνάκι» δημιουργήθηκε με την αξιοποίηση της ραγδαίας αναπτυσσόμενης τεχνολογίας internet of things.
Το κολωνάκι τοποθετείται στη ράμπα του πεζοδρομίου και με τη χρήση ειδικού αισθητήρα εντοπίζει το αυτοκίνητο, που παρκάρει και «κλείνει» τη διάβαση.
Στην περίπτωση που έχουν περάσει λίγα λεπτά και παραμένει το όχημα στο χώρο στάθμευσης, τότε μέσω μιας εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας, η οποία είναι τοποθετημένη στο κολωνάκι, πραγματοποιούνται δύο ειδοποιήσεις:
Η πρώτη προς τη δημοτική αστυνομία, η οποία προχωρά στην απομάκρυνση του οχήματος και δεύτερη απευθύνεται στον οδηγό και τον ενημερώνει για το εμπόδιο.
Μέσω της ίδιας εφαρμογής παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες προς τα ΑμεΑ σχετικά με την προσβασιμότητα σε καφετέριες, εστιατόρια ή διάφορες ψυχαγωγικές μονάδες.
Τα μέλη της ομάδας «ParkAllou» αποσκοπούν να επιλύσουν διάφορα προβλήματα που εμποδίζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες να κινηθούν σε εξωτερικούς- εσωτερικούς χώρους.
Σκοπός των τεσσάρων φοιτητών είναι «να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα σεβασμού και ισότητας των ανθρώπων με αναπηρία με τους υπόλοιπους πολίτες»