Ρώσοι επιστήμονες δοκιμάζουν σκευάσματα κατά των νόσων του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον
ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ TYPOLOGOS.COM
Ρώσοι επιστήμονες δοκιμάζουν σκευάσματα κατά των νόσων του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον
Της Μαργκαρίτας Μπογκάτοβα, για την Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Ρωσίας»
Website: http://greek.ruvr.ru/

Είναι ενθαρρυντικό ότι οι φαρμακολόγοι από διάφορες χώρες του κόσμου έχουν ήδη επανειλημμένως δηλώσει ότι τα φάρμακα για τις νόσους του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ μπορούν να κατασκευαστούν στο ορατό -κιόλας -μέλλον. Φωτογραφία:http://www.sxc.hu/
Ρώσοι επιστήμονες δοκιμάζουν μια νέα μέθοδο, που σώζει τα ανθρώπινα νεύρα από την καταστροφή. Μελλοντικά θα μπορέσει να αποτελέσει θεραπεία από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες του νευρικού συστήματος, τις νόσους του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ, των εγκεφαλικών, ακόμη και της κατάθλιψης.
Η μέθοδος αυτή τώρα περνά το στάδιο των προ-κλινικών δοκιμών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα καταστεί κανονικό φάρμακο.
Η μάχη με τις ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι πολύ περίπλοκη και δαπανηρή ενασχόληση: ένας κύκλος θεραπείας για τις ασθένειες του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ κοστίζει περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια.
«Τα τελευταία 25 χρόνια οι επιστήμονες όλου του κόσμου αναζητούν τρόπους για να απλοποιήσουν και να τελειοποιήσουν τη θεραπευτική αυτή διαδικασία. Μια από τις βασικές δυσκολίες είναι ότι δεν έχουν μελετηθεί οι χημικές αντιδράσεις, που εξελίσσονται στον εγκέφαλο», λέει η υφηγήτρια ιατρικών επιστημών, Λαρίσα Τσιγκαλέιτσικ:
«Ο εγκέφαλος έχει αμυντικές λειτουργίες και δεν αφήνει τα φάρμακα να διεισδύσουν.
Δηλαδή, το φάρμακο θα πρέπει να εισέλθει απευθείας, ώστε να μην δεσμευτεί στο συκώτι ή να μην καταστραφεί στους νεφρούς. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα και τώρα σχεδιάζονται νέες εκδοχές μεταφοράς αυτών των φαρμάκων στο στόχο. Στα πειραματόζωα έχουν επιλυθεί τα προβλήματα αυτά».
«Οι Ρώσοι επιστήμονες βρέθηκαν πιο κοντά από όλους στην επιτυχία», λέει η επικεφαλής του Τμήματος Χημείας του Επιστημονικού-Ερευνητικού Ινστιτούτου Ζάκουσοφ στη Ρωσική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών (ΡΑΙΑ), Τατιάνα Γκουντάσεβα:
«Ερευνήσαμε αρκετά μοντέλα των νόσων του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον, αρκετά μοντέλα εγκεφαλικών επεισοδίων και παντού εισπράξαμε θετικά αποτελέσματα.
Έχουμε ήδη κατοχυρώσει τη ρωσική αυτή ευρεσιτεχνία. Τώρα γίνεται κατοχύρωση της πατέντας και σε άλλες χώρες. Έχουμε καταθέσει αιτήσεις για Αμερικανική και Ευρωπαϊκή αναγνώριση της ευρεσιτεχνίας μας και αναμένουμε το ίδιο στην Ινδία, καθώς και την Κίνα».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Επιστημονικού-Ερευνητικού Ινστιτούτου Φαρμακολογίας της ΡΑΙΑ, Σεργκέι Σερεντένιν, « η νέα μέθοδος βρίσκεται στο προ-κλινικό στάδιο των ερευνών», πράγμα, που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί ως φάρμακο τα αμέσως επόμενα- κιόλας -χρόνια
Οι Ρώσοι επιστήμονες ζητούν να μην μεγεθύνεται η σημασία της μεθόδου πριν περάσει όλες τις προ-κλινικές και κλινικές δοκιμές, καθώς και μελέτες.
Μόνο μετά από αυτές θα μπορέσει να γίνει κανονικό φάρμακο. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι φαρμακολόγοι από διάφορες χώρες του κόσμου έχουν ήδη επανειλημμένως δηλώσει ότι τα φάρμακα για τις νόσους του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ μπορούν να κατασκευαστούν στο ορατό -κιόλας -μέλλον.
©Typologos.com 2013. Τα πνευματικά δικαιώματα του ρεπορτάζ κατέχουν η Μαργκαρίτα Μπογκάτοβα, και η Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Ρωσίας». Website: http://greek.ruvr.ru/ . Η φωτογραφία προέρχεται από το http://www.sxc.hu/