Ρήγας Βελεστινλής: ο μεγάλος οραματιστής

0
99

Ρήγας Βελεστινλής: ο μεγάλος οραματιστής

13:23:34,02/12/2018
Το πολύπλευρο έργο του Ρήγα Βελεστινλή θα αναλυθεί διεξοδικά στη σειρά των τεσσάρων διαλέξεων της Ωνασείου Βιβλιοθήκης

Ένα  μοναδικό κύκλο 4 διαλέξεων για τη διαχρονική αξία του έργου του σπουδαίου οραματιστή και διανοούμενου Ρήγα  Βελεστινλή διοργανώνει η Ωνάσειος  Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56) το Φεβρουάριο και το Μάρτιο   του 2018 στην Αθήνα, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα αντίτυπα της περίφημης  Χάρτας του.

Ο κύκλος τεσσάρων διαφορετικών διαλέξεων γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τον θάνατό του και θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το εύρος της ανατρεπτικής φυσιογνωμίας του Ρήγα Βελεστινλή, ξετυλίγοντας το στρατηγικό επαναστατικό του σχέδιο για την κατάκτηση της ελευθερίας των Ελλήνων.

 Στόχος, μεταξύ άλλων,  ήταν  η ανάδειξη της επικαιρότητας του πολιτικού του οράματος για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ελεύθερου κράτους.

Στις 6.30 το απόγευμα – 8.30 το βράδυ της Τετάρτης 21  Φεβρουαρίου 2018 θα δοθεί η διάλεξη του ομότιμου καθηγητή και πρώη πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Γεώργιος Κοντογιώργης με θέμα: «Η πολιτεία του Ρήγα, η οικουμενική κοσμόπολη και το νεότερο κράτος: Μια συγκριτική αποτίμηση».

Σε ποιον βαθμό η «πολιτεία» του Ρήγα εκφράζει τις συνταγματικές αναζητήσεις του νεότερου κόσμου; Πώς διαφοροποιείται από αυτές; Μήπως αποτελεί μια ουτοπική επινόηση που ανάγεται στις προσωπικές ιδεολογικές αναζητήσεις του; Θα προκληθούν ερωτήματα και θα δοθούν απαντήσεις με αφετηρία και πυρήνα την «Ελληνική Δημοκρατία» του Ρήγα Βελεστινλή.

Την ίδια ώρα  της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του Διευθυντή Ερευνών  του  Εθνικού  Ινστιτούτου  Ιστορικών Ερευνών (Ε.Ι.Ε) και Σπουδών  της  École pratique des hautes études (Sorbonne), Γεωργίου Τόλια με τίτλο: «Χάρτα της Ελλάδος: Αποχαιρετισμός στο γένος»

H Χάρτα του Ρήγα είναι σίγουρα ο περισσότερο γνωστός και σχεδόν ο μόνος σχολιασμένος ελληνικός χάρτης της Ελλάδας. H εκδοτική τόλμη του εγχειρήματος, η εμφάνιση του έργου έπειτα από αιώνες ελληνικής χαρτογραφικής σιωπής, οι μνημειώδεις διαστάσεις του και ο εικονογραφικός του πλούτος, το γεγονός ότι συνδέεται με την πατριωτική και επαναστατική δράση του Ρήγα, ο μαρτυρικός θάνατος του χαρτογράφου λίγους μήνες μετά από  την αποπεράτωση της έκδοσης, όλα αυτά καθιστούν το έργο εθνικό κειμήλιο.

Στις 6.30 το απόγευμα – 8.30 το βράδυ της Τετάρτης 3 Μαρτίου 2018  θα μιλήσει ο Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Κιτρομηλίδης για «το εκδοτικό πρόγραμμα του Ρήγα Βελεστινλή».

Ποια ήταν η λογική του Διαφωτιστικού προγράμματος του Ρήγα Βελεστινλή και πώς αυτή αναδεικνύεται μέσα από τις εκδόσεις τεσσάρων βιβλίων του, δύο επαναστατικών φυλλαδίων, τριών χαρτογραφικών έργων και του μονόφυλλου της προσωπογραφίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Την ίδια ώρα  της Τετάρτης 21 Μαρτίου 2018  θα δοθεί η διάλεξη της επισκέπτριας  καθηγήτριας του  Πανεπιστημίου «Άγιος Κύριλλος & Άγιος  Μεθόδιος» του  Βελίκο Τίρνοβο, της Βουλγαρίας Ελένης Κουρμαντζή, με τίτλο: «Ο Ρήγας και ο κύκλος της Βιέννης».

Το όνομα του Ρήγα βρίσκεται μπροστά σε ένα σύνολο εκδόσεων και δράσεων, και η Βιέννη είναι το πλέον ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη μιας συμπαγούς ελληνικής παροικίας, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της «πνευματικότητάς» της. Ποιος ήταν ο κύκλος του Ρήγα, όμως, και ποιες οι συνθήκες εκείνες που ενθάρρυναν την ελεύθερη σκέψη και δράση;

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση είναι με ελεύθερη είσοδο.Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη  είναι η κράτηση θέσης στο education@onassis.org .

Περισσότερες πληροφορίες  δίνονται στο τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 210 3713000 (Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00).

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

5 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.