Πως είδαν τη Θεσσαλονίκη ποιητές και πεζογράφοι

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

 

ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΙ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

 

Του Νίκου Μόσχοβου, email: nikmoshov@gmail.com

 

Στο όνειρο της Θεσσαλονίκης  θα μας «ταξιδέψουν» ο γιατρός- λογοτέχνης, Δρ. Ανδρέας  Λίτος, ο φιλόλογος-  λογοτέχνης, Δρ Γιάννης Τζανής κι ο κοινωνιολόγος- λογοτέχνης, Γιάννης Αρκέτος. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/

Στο όνειρο της Θεσσαλονίκης θα μας «ταξιδέψουν» ο γιατρός- λογοτέχνης, Δρ. Ανδρέας Λίτος, ο φιλόλογος- λογοτέχνης, Δρ Γιάννης Τζανής κι ο κοινωνιολόγος- λογοτέχνης, Γιάννης Αρκέτος. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/

Πως είδαν τη Θεσσαλονίκη διάφοροι  ποιητές και πεζογράφοι;   Σε μια πόλη μαγική, πολυεθνική, πολυσυλλεκτική,  Βυζαντινή, αυτοκρατορική,  με σοκάκια των ονείρων και της αγάπης θα  μας «απογειώσουν» τρεις εκλεκτοί λογοτέχνες  κατά τη διάρκεια  των διαλέξεων τους, που θα δώσουν στις 8 το βράδυ της Τρίτης 14 Μαΐου   του 2013 στην αίθουσα του θεάτρου του Βαφοπούλειου  Πνευματικού Κέντρου του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Στο όνειρο της Θεσσαλονίκης θα μας «ταξιδέψουν» ο γιατρός- λογοτέχνης, Δρ. Ανδρέας  Λίτος, ο φιλόλογος-  λογοτέχνης, Δρ Γιάννης Τζανής κι ο κοινωνιολόγος- λογοτέχνης, Γιάννης Αρκέτος.

 

Αμφότεροι έχουν καταθέσει σημαντικό ποιητικό έργο, ενώ και οι τρεις  ζουν- εργάζονται- δημιουργούν στη «νύμφη του Θερμαϊκού», όπου έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.

 

Ως πνευματικοί άνθρωποι της Θεσσαλονίκης έχουν ερευνήσει τα λογοτεχνικά ρεύματα, που αναπτύχθηκαν στην πόλη και συνεργάστηκαν με κορυφαίους λογοτέχνες, όπως ήταν ο αείμνηστος ποιητής, Τάκης Βαρβιτσιώτης, καθώς κι άλλοι.

 

Άλλωστε, η «νύμφη του Θερμαϊκού» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς σπουδαίους δημιουργούς, όπως ήταν οι Γιάννης Ρίτσος, Ζωή Καρέλλη, Γιώργος  Θεοτοκάς,  Πάνος Θασίτης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης,  Νίκος Μπακόλας κι άλλους- άλλες.

 

Ως πόλη αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας για μυθιστοριογράφους- διηγηματογράφους, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και έγραψαν  τα έργα τους ζώντας μέσα στην ίδια την πόλη (σαν τον Περικλή τον Σφυρίδη) ή καταθέτοντας έντονη πολιτική δράση (σαν τον αείμνηστο τον Τάσο τον Δαρβέρη) ή δημιουργώντας κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας (σαν τον αλησμόνητο τον Κωστή τον Μοσκώφ) ή γράφοντας συνέχεια (Σαράντος Παυλέας) .

 

Γι’  αυτήν την πόλη της Λογοτεχνίας, που η ιστορία της-  ως «κλεινόν άστυ» στο τομέα της συγγραφής μπορεί να συγκριθεί μόνον με αυτή του Παρισιού ή της Μόσχας θα μιλήσουν οι Δρ. Ανδρέας  Λίτος, Δρ. Γιάννης Τζανής και Γιάννης Αρκέτος.

 

Τις τρεις διαλέξεις αναμένεται να παρακολουθήσουν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι της Θεσσαλονίκης κι όχι μόνον. Ο www.typologos.com θα είναι εκεί και θα σας μεταφέρει τον «παλμό» της εκδήλωσης.

 

 

Στο δρώμενο θα συμμετάσχει και η χορωδία του «Φιλόλογου» με διευθυντή τον Δ.Αμανατιάδη.

©Typologos.com 2013

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

δεκαεπτά − ten =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.