ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Τσουφλίδης
Website: http://www.tsouflidis.gr/

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Στέργιος Λογοθετίδης , Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Πρωτοπόρο στην Ελλάδα και στον κόσμο είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το οποίο έκλεισε 22 χρόνια λειτουργίας!
Με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN το 2020!» στις 10 το πρωί της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου του 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Α.Π.Θ.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) καθοδηγεί σήμερα την έρευνα στα επιστημονικά – τεχνολογικά πεδία που συσχετίζονται με τις Νανοτεχνολογίες (Λειτουργικά Λεπτά Υμένια και Νανοσυστήματα, Οργανικά Ηλεκτρονικά, Νανοβιοτεχνολογία, Νανοϊατρική, κλπ).
Ιδρύθηκε το 1991 δημιουργήθηκε το Εργαστήριο μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, συντονίζει – υλοποιεί εθνικά (STRIDE ΕΛΛΑΣ, ΕΠΕΤ II, ΕΣΠΑ) και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (ISOTECH FP4, TransMach FP5, FLEXONICS FP6, OLAtronics, RΟleMak, Smartonics FP7).Στα προγράμματα αυτά συνεργάζεται μεγάλος αριθμός ερευνητικών και παραγωγικών φορέων.

Ο Σπύρος Β. Παυλίδης Καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ.Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Τρία από τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα – που συντόνισε το LTFN – διακρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με τον χαρακτηρισμό «Outstanding» για τα εξαιρετικά αποτελέσματα και την απόδοσή τους (ISOTECH, TransMach, FLEXONICS).
Η συνεργασία του Εργαστηρίου LTFN με τους συγκεκριμένους φορείς «οδήγησε» στην ανάπτυξη διαφόρων καινοτόμων αποτελεσμάτων, τα οποία προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της ιστοσελίδας του Technology Marketplace.
Το Εργαστήριο LTFN συντονίζει το Θεματικό Δίκτυο NanoNet (www.nano-net.gr) στις Νανοτεχνολογίες & Νανοβιοτεχνολογίες από το 2003.
Το Δίκτυο διαθέτει άνω των 331 μελών από Πανεπιστήμια- Ερευνητικά Κέντρα ή εταιρείες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.Με αυτόν τον τρόπο προάγονται οι προοπτικές της έρευνας και της συνεργασίας.

Τα 22 χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Το Εργαστήριο LTFN σε συνεργασία με άλλους 15 παραγωγικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού δημιούργησε την καινοτομική συστάδα HOPE-I, που αφορά στα Οργανικά Ηλεκτρονικά.
Η καινοτομική συστάδα HOPE-I ήδη δημιούργησε εφαρμογές στην Ενέργεια, στο Φωτισμό, στη Βιοηλεκτρονική και στα τελικά προϊόντα.
Αναλυτικότερα δημιούργησε διάφορα εύκαμπτα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς και οθόνες Φωτισμού, εύκαμπτες μπαταρίες, και ολοκληρωμένα προϊόντα όπως, είναι τα «Έξυπνα Υφάσματα» και η «Έξυπνη Συσκευασία»!Οι επιστήμονες «άνοιξαν» έτσι τον δρόμο της χρήσης και της αξιοποίησης των τεχνολογιών που δημιούργησαν μέσω της HOPE-I .
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου LTFN συσχετίζονται με την εκπαίδευση σε προπτυχιακό- μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών στο ΔΠΜΣ στις «Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες» του ΑΠΘ και στο ΠΜΣ στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών».
Το Εργαστήριο LTFN οργανώνει την τελευταία δεκαετία την πολύ-θεματική ενότητα NANOTEXNOLOGY (www.nanotexnology.com).
Ουσιαστικά είναι ένα πολύ- γεγονός (Διεθνή Συνέδρια, Θερινά Σχολεία, Διεθνή Έκθεση) στη Νανοτεχνολογία & τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, που έχει καθιερωθεί ως το σημαντικότερο δρώμενο στα συγκεκριμένα επιστημονικά- τεχνολογικά πεδία στην Ευρώπη.
Η Nanotexnology αναδεικνύει την αριστεία της Ελλάδας και ενδυναμώνει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα στο επίπεδο των νανοεπιστημών- νανοτεχνολογιών.
Το Εργαστήριο LTFN διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εξοπλισμό με το οποίο εφαρμόζονται νέες μεθόδους και εμπεριέχονται συστήματα, για την ανάπτυξη & σύνθεση και τον χαρακτηρισμό – έλεγχο υλικών και διατάξεων.
Οι υποδομές και η τεχνογνωσία του εργαστηρίου αναπτύχθηκαν στα πλαίσια ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων.
Ενισχύονται, δε, διαρκώς με νέο εξοπλισμό που αποκτήθηκε πρόσφατα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα RΟleMak, OLAtronics, Smartonics, και τα έργα του ΕΣΠΑ.
«Οι νέες προοπτικές που εμφανίζονται και οι υψηλές απαιτήσεις για νέες ερευνητικές υποδομές οδήγησαν πρόσφατα στη δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου στο ΑΠΘ.
Οδήγησαν και σε νέες πρωτοβουλίες του LTFN για τη δημιουργία εργαστηριακών χώρων κατάλληλων να υποστηρίξουν την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής την επόμενη δεκαετία», τονίστηκε από ειδικούς στην εκδήλωση.
©Typologos.com 2013