ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr
Η πρωτοποριακή υπηρεσία πληροφόρησης και συμβουλευτικής για τη δίγλωσση ανατροφή υπό τον διακριτικό τίτλο «Με δύο γλώσσες» (φωτογραφία) θα λειτουργήσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η εκδήλωση έναρξης του πρωτοποριακού εγχειρήματος θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου του 2012 στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Την αιγίδα του στην προσπάθεια έδωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο εγχείρημα συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
« Η υπηρεσία «με δύο γλώσσες» θα απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δίγλωσσος ομιλητής. Επίσης, θα γνωστοποιεί τα οφέλη της διγλωσσίας, ενώ θα ενημερώνει και θα προβάλει τις πιο πρόσφατες απόψεις για τη δίγλωσση ανάπτυξη.
Θα παρέχει, δε, πρόσβαση σε πληροφορίες και στα νεότερα επιστημονικά πορίσματα σχετικά με τη διγλωσσία, ενώ θα προωθεί αιτήματα εκπαίδευσης που αφορούν στις δίγλωσσες οικογένειες και κοινότητες», λέει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Γλωσσικής Ανάπτυξης και υπεύθυνη της Υπηρεσίας «Με Δύο γλώσσες», καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ιάνθη-Μαρία Τσιμπλή (φωτογραφία).
Η καθηγήτρια εξηγεί στις χώρες του εξωτερικού είναι αρκετά συχνό ένα παιδί να μιλάει επάνω από μία γλώσσα, αλλά επισημαίνει πως η μόλις πρόσφατα βίωσε τη διγλωσσία, καθώς και την πολυγλωσσία.
« Στην Ελλάδα, έχει η διγλωσσία κυρίως δύο καταγωγές: (α) τα παιδιά από μεικτούς γάμους ή οικογένειες. στις οποίες ο ένας γονέας μιλάει άλλη γλώσσα από την ελληνική και (β) τα παιδιά από μεταναστευτικές οικογένειες.
Μια τρίτη (αριθμητικά μικρότερη) πιθανότητα είναι τα παιδιά Ελλήνων γονέων οι οποίοι γνωρίζουν τα οφέλη της Διγλωσσίας και στέλνουν τα παιδιά τους σ’ ένα δίγλωσσο ή αλλόγλωσσο σχολείο (πχ. γαλλικό, αγγλικό, γερμανικό κλπ.).
Τα καταγεγραμμένα στοιχεία δείχνουν ότι άνω το 10% των μαθητών στην Ελλάδα είναι δίγλωσσοι. Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε κάθε σχολική τάξη φοιτούν από ένα έως τέσσερα παιδιά από διαφορετικές χώρες, τα οποία κατάγονται κυρίως από την Αλβανία, τη Ρωσία και την Τουρκία ή είναι Ρομά (Τσιγγάνοι).
Το σύνολο των δίγλωσσων μαθητών υπολογιζόταν το 2002-2003 στα 96.526 παιδιά σε όλη τη χώρα!
«Η πρώτη γλώσσα που μιλάνε τα παιδιά αυτά στο σπίτι τους, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα.Το σχετικά νέο φαινόμενο της διγλωσσίας και η έλλειψη γνώσης οδηγούν συχνά σε προκαταλήψεις και αρνητικές αντιδράσεις σχετικά με το μεγάλωμα ενός παιδιού με δύο γλώσσες.
Δυστυχώς, αρκετές φορές η διγλωσσία θεωρήθηκε μια κατάσταση που μπερδεύει το παιδί. Χαρακτηρίστηκε ως μια κατάσταση «διαφορετική» από τη φυσιολογική. Στόχος της υπηρεσίας «Με δύο γλώσσες» είναι να βοηθήσει όλες – όλους προσφέροντας πλήθος πληροφοριών για τα θετικά της διγλωσσίας και να ενθαρρύνει τις οικογένειες, τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους θεσμικούς φορείς να υποστηρίξουν τη δίγλωσση ή την πολύγλωσση ανάπτυξη των παιδιών», υπογραμμίζει η κ. Ιάνθη-Μαρία Τσιμπλή. Η υπηρεσία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους ασχολούνται με το λόγο ή τη διγλωσσία.
©Typologos.com 2012