ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΑΓΝΗΤΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΑΓΝΗΤΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑΣΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ!
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Τσουφλίδης
Website: http://www.tsouflidis.gr/

«Η συναισθηματική υπολογιστική (affective computing) ορίζεται ως το πεδίο εκείνο της επιστήμης των υπολογιστών που αφορά ή προκύπτει από ή επηρεάζει σκόπιμα τον συναισθηματικό μας κόσμο», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Πρωτοποριακή ιατρική συσκευή παιδικής μαγνητικής εγκεφαλογραφίας επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό των εστιών επιληπτικών κρίσεων και βοηθά τους νευροχειρουργούς στη χειρουργική θεραπεία της επιληψίας!
Η συσκευή λειτουργεί ήδη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης και τα ερευνητικά αποτελέσματα από τη μελέτη της παιδικής επιληψίας παρουσίασε ο λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Δρ Χρίστος Παπαδέλης μιλώντας στην ημερίδα με την ανάλυση νευρο-επιστημονικών (μαγνητικών εγκεφαλογραφικών) δεδομένων, που πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2013 στη Θεσσαλονίκη.
Διοργανωτές της ημερίδας ήταν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του έργου «ΣΘΕΝΟΣ» του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κι έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών (SAN).
Επιπλέον, μίλησαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του York της Αγγλίας και του Münster της Γερμανίας, οι οποίοι παρουσίασαν διάφορους μεθόδους ανάλυσης, καθώς και τα αποτελέσματα από την ανάλυση δεδομένων για την εγκεφαλική ολοκλήρωση οπτικών -ακουστικών ερεθισμάτων.
«Βασικό στόχο του ερευνητικού έργου «ΣΘΕΝΟΣ» αποτελεί η πολυδιάστατη μελέτη της συναισθηματικής υπολογιστικής και η οποία χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ» του Υπουργείου Παιδείας
Η συναισθηματική υπολογιστική (affective computing) ορίζεται ως το πεδίο εκείνο της επιστήμης των υπολογιστών που αφορά ή προκύπτει από ή επηρεάζει σκόπιμα τον συναισθηματικό μας κόσμο», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.
Οι ερευνητές στοχεύουν στην προαγωγή τεχνικών- μεθόδων- εργαλείων που θα αφορούν στην αναγνώριση των συναισθηματικών καταστάσεων του ανθρώπου και στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται ή εκφράζονται αυτά στις υπολογιστικές μηχανές!
«Το όλο έργο αποσκοπεί και στην ανάπτυξη των ανθρωποκεντρικών υπολογιστών (human-centered), οι οποίοι θα μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση του ανθρώπου (ταυτότητα- συναισθήματα- κινήσεις) χρησιμοποιώντας διάφορα οπτικοακουστικά ή βιολογικά σήματα», ανέφερε ο κ. Μπαμίδης.

Ο Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Δρ Χρίστος Παπαδέλης . Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Έτσι θα μπορούν τα κομπιούτερ αλληλεπιδράσουν με τον άνθρωπο μέσω της χρησιμοποίησης της συνθετικής οπτικοακουστικής πληροφορίας!
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε τρεις ερευνητικές εργασίες σχετικά με την αναγνώριση των δραστηριοτήτων, τη δημιουργία συστημάτων Επίγνωσης Πλαισίου (Context Aware)- εντοπισμού των Επειγόντων Περιστατικών, τη Συναισθηματική υπολογιστική (Affective Computing) και στη Νευροεπιστημονική προσέγγιση της συναισθηματικής Υπολογιστικής.
Μετά θα προωθηθεί η όλη έρευνα προς την εκπαιδευτική διαδικασία και θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση- διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.
«Οι «ανθρωποκεντρικοί υπολογιστές» μπορεί να είναι συμβατικοί υπολογιστές, αλλά και φορητοί υπολογιστές, που συνιστούν έξυπνα, κινητά, διεισδυτικά και διάχυτα συστήματα (Pervasive and Ubiquitous).
Η ανάγκη για τα διεισδυτικά και τα διάχυτα συστήματα είναι ήδη αισθητή σε μια πληθώρα εφαρμογών, όπως είναι :
Τα βοηθητικά υπολογιστικά συστήματα (assistive computing) που επικουρούν τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις να ζουν ανεξάρτητα, βοηθώντας τους στο να εκτελέσουν τα καθημερινά καθήκοντα.
Τα συστήματα ανάλυσης οπτικοακουστικού περιεχομένου (π.χ. ροής βίντεο και ήχου) που αφορά κυρίως στους ανθρώπους. Στόχος είναι η αναγνώριση της κατάστασης και των δραστηριοτήτων τους, καθώς κι ο εντοπισμός επειγόντων περιστατικών.
Τα συστήματα ανάλυσης βιοσημάτων και νευροφυσιολογίας για την αναγνώριση παθολογικών καταστάσεων (π.χ. Alzheimer) και την παρακολούθηση θεραπειών.
Στην περίπτωση της ανάλυσης οπτικής πληροφορίας (εικόνας- βίντεο- ήχου), αναπτύσσονται ήδη εύρωστες τεχνικές για την αναγνώριση της κατάστασης και των ενεργειών του ανθρώπου ή μιας μικρής ομάδας αλληλεπιδρώντων ατόμων.
Επιπροσθέτως, η ανάλυση των βιολογικών-νευροφυσιολογικών σημάτων αναμένεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την αντίληψη των οπτικοακουστικών ερεθισμάτων από τον άνθρωπο και την επίδρασή τους στη συναισθηματική – ψυχολογική κατάστασή του», διευκρινίζει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συντονιστής του έργου «ΣΘΕΝΟΣ», Ηλίας Μαγκλογιάννης.

Ο καθηγητής, Evangelos Paraskevopoulos, Institute for Biomagnetism and Biosignalanalysis, University of Münster, Germany.
Στην ημερίδα μίλησε και ο καθηγητής του Institute for Biomagnetism and Biosignalanalysis του University of Münster της Γερμανίας,. Ευάγγελος Παρασκευόπουλος, ενώ την παρακολούθησαν επιστήμονες, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και φοιτητές των τομέων των επιστημών υγείας, της πληροφορικής, των θετικών επιστημών, των δικτύων, της ψυχολογίας και των άλλων συναφών επιστημών.
Ακόμη, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση και τέθηκαν ερωτήσεις για τα σύγχρονα ζητήματα των Νευροεπιστημών, ενώ στους συμμετέχοντες δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, που εδρεύει στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.
©Typologos.com 2013.