ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ (21 ΜΑΡΤΙΟΥ) ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ (21 ΜΑΡΤΙΟΥ) ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Του Νίκου Μόσχοβου,
e-mail: contact@typologos.gr ή nikmoshov@gmail.com
Την επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουν όλοι την πολύπλευρη σημασία που έχουν τα δασικά οικοσυστήματα και το πράσινο γενικότερα στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της Σχολής Δασολογίας και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι λαμβάνουν πρωτοβουλίες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας (21 Μαρτίου του 2012).
«Τα δασικά και τα φυσικά οικοσυστήματα είναι φυσικοί ανανεώσιμοι πόροι ενώ αποτελούν κοινωνικά αγαθά και πηγή ζωής. Το δάσος αποτέλεσε τον κατ’ εξοχήν σύμμαχο, τροφοδότη και προστάτη του ανθρώπου από την αρχή της εμφανίσεώς του στη γη. Τα δάση παρέχουν, ιδιαίτερα σήμερα, ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης και έχουν άμεση και θετική επίδραση στην ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής μας.
Οι πολλαπλές λειτουργίες των δασικών οικοσυστημάτων, μπορεί να είναι παραγωγικές (ξύλο, ρητίνη, φελλός, βοσκή, νερό, θηράματα, μανιτάρια, καρποί, παραγωγή μελιού), κοινωνικο-πολιτιστικές (δασική αναψυχή, αισθητική και παρθένα φύση, εθνικοί δρυμοί) και προπάντων περιβαλλοντικές λειτουργίες (παραγωγή οξυγόνου, προστασία και βελτίωση του εδάφους, προστασία από διάβρωση, πλημμύρες, ρύπανση, κλιματική αλλαγή, κ.ά.) ή συνδυασμός των παραπάνω», εξηγούν οι επιστήμονες του ΑΠΘ.
Για το χρέος της Πολιτείας και του καθενός ανθρώπου αναφέρουν ότι είναι η διατήρηση προστασία και η βελτίωση των δασών, ώστε και να απολαμβάνονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα προϊόντα, καθώς και οι υπηρεσίες που προσφέρουν. Μέρος αυτού του χρέος αποτελεί και η δυνατότητα να παραδοθούν τα δάση σε καλύτερη κατάσταση στις επερχόμενες γενιές.
«Μέσα από την επιστημονική διαχείριση, την άσκηση της δασοπονίας, την εποπτεία και τη συνδρομή της δασικής έρευνας υφίστανται μεγάλες δυνατότητες συνδυασμού από τη μια της πολλαπλής αξιοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων για την ικανοποίηση βασικών αναγκών του ανθρώπου και από την άλλη της προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο του τρίπτυχου “Αειφορία – Προστασία –Βελτίωση”.
Η 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα της ΄Ανοιξης, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας, επιβάλλεται να εορτάζεται για να αφυπνίζει όλο τον κόσμο και να υπενθυμίζει ότι ζωή χωρίς δάση και φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει και ότι όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε, καθώς και να συνδράμουμε στην προστασία – βελτίωση τους», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κα την Πολιτεία σημειώνουν πως χρειάζεται να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην προστασία- βελτίωση – ανάπτυξη των δασών, του αστικού – περιαστικού πρασίνου, ώστε να ικανοποιούνται εθνικές- ευρωπαϊκές και διεθνείς περιβαλλοντικές πολιτικές που διαμορφώνονται, καθώς και ανανεώνονται συνεχώς.
«Ιδιαίτερα σήμερα, που παράμετροι όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας, η σημαντική αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και των αναγκών του και οι πρωτόγνωρες μορφές ρύπανσης που λαμβάνουν χώρα και επηρεάζουν έντονα τη διατήρηση και ισορροπία του συστήματος στον πλανήτη μας, είναι επιτακτική ανάγκη η συνειδητοποίηση από όλους μας της πολύπλευρης σημασίας που έχουν τα δασικά οικοσυστήματα και το πράσινο γενικότερα στην ποιότητα της ζωής μας και στη συνέχεια η δράση του καθενός μας, καθώς και όλων μαζί για την προστασία- βελτίωση – ανάπτυξη των δασών», αναφέρουν οι επιστήμονες του ΑΠΘ.
Ένα μικρό ιστορικό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) καθιέρωσε την 21η Μαρτίου του κάθε έτους- πρώτη ημέρα της άνοιξης- να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να αφυπνίζει όλο τον κόσμο και να υπενθυμίζει ότι ζωή χωρίς δάση και φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει και ότι όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε και να συνδράμουμε στην προστασία – βελτίωση των δασικών οικοσυστημάτων.
Δεν αποτελεί τυχαίο το γεγονός ότι τα Ηνωμένα ΄Εθνη ανακήρυξαν το έτος 2010 σαν έτος διατήρησης της βιο-ποικιλότητας και το 2011 ως διεθνές έτος των δασών αναγνωρίζοντας την αξία των δασικών συστημάτων στην προστασία της βιο-ποικιλότητας, στην ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη μας, καθώς και στην κλιματική αλλαγή που εμφανίζεται απειλητική.
«Ο ρόλος των δασικών οικοσυστημάτων είναι βέβαια πολύπλευρος και παρέχει ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες, πολλά από τα οποία είναι και μοναδικά και αναγκαία για τον άνθρωπο, και οι λειτουργίες τους πολλαπλές, π.χ. παραγωγικές, κοινωνικο-πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, προστατευτικές ή/και συνδυασμός τους.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας δασοπονίας, συνδιοργανώνει η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Κλιματική αλλαγή και δασικά οικοσυστήματα», δημοσιοποιεί ο Πρόεδρος Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής Ηλίας Βουλγαρίδης.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
- Την δεντροφύτευση που θα πραγματοποιήσουν φοιτητές στις 11 το πρωί της Κυριακής 18 Μαρτίου του 2012 στο Τριάδι του Δήμου Θέρμης. Η δράση θα γίνει σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θέρμης. Η δράση αποτελεί συνέχεια της πρώτης συστηματικής δενδροφύτευσης του Κεδρηνού λόφου, που έγινε το 1931 από τους καθηγητές και τους φοιτητές της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ, καθώς και της δημιουργίας του περιαστικού δάσους σε συνεργασία με τις τότε δασικές υπηρεσίες ή άλλους φορείς της πόλης.
- Τη διανομή φυταρίων στο κοινό της Θεσσαλονίκης που θα γίνει τις ώρες 10 το πρωί- 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Μαρτίου του 2012 στην πλατεία Αριστοτέλους και στην Καμάρα.
- Κεντρική ομιλία, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 21 Μαρτίου του 2012 στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτριος Αλιφραγκής, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Κλιματική αλλαγή και δασικά οικοσυστήματα: Μια διαχρονική σχέση αλληλεξάρτησης».
Το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων προς όλους είναι: “Προστατέψτε, βελτιώστε, μεγαλώστε και παραδώστε σε καλύτερη κατάσταση τα δάση στις ερχόμενες γενιές, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί”».
Συν-διοργανωτές είναι η Ειδική Γραμματεία Δασών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας–Θράκης, η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, η ΕΛΓΟ «Δήμητρα»- Γενική Διεύθυνση Έρευνας- Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
©Typologos.com 2012