ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ» ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ» ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Του Νίκου Μόσχοβου
«Δεν μπορώ να πεθάνω, γιατί δεν μπορώ να νικηθώ». Η ποιητική ρήση ανήκει στον Αλέκο Παναγούλη, ο οποίος εκτός από αγωνιστής της δημοκρατίας υπήρξε κι ένας πολύ μεγάλος ποιητής.
Αυτή την άλλη πλευρά του Αλέξανδρου Παναγούλη θα γνωρίσουν οι νεότεροι και θα θυμηθούν οι παλαιότεροι μέσα από μία και μοναδική θεατρική παράσταση , «Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη» που «ανεβαίνει» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ερήμου στις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαρτίου του 2013 στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.
Το έργο βασίζεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Κώστα Μαρδά, «Αλέξανδρος Παναγούλης, Πρόβες Θανάτου», ενώ τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός.
Τα δρώμενα επί της σκηνής αποτελούν της έντεχνη καταγραφή της ηρωικής, πολιτικής και ποιητικής προσωπικότητας του Αλέκου Παναγούλη, ο οποίος υπήρξε ένας μοναδικός- σπάνιος αγωνιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Μια πολυσχιδή προσωπικότητα που αποτελεί ορόσημο- πρότυπο ήρωα στην Ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία.
«Ο πολιτισμός δεν χτίζεται μόνο με τις ιδέες, αλλά και με τις πράξεις και τα έργα που επιβεβαιώνουν την αλήθεια, καθώς και την πραγματικότητα αυτών των ιδεών.
Η Δημοκρατία είναι ένα έμπρακτο αποτέλεσμα των ιδεών και του πολιτισμού. Δεν εφαρμόστηκε ούτε αυτονόητα, ούτε εύκολα στην αρχαία Αθήνα, τον τόπο της γέννησής της.
Κατακτήθηκε σταδιακά με πολύχρονους αγώνες ενάντια στο τυραννικό καθεστώς. Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι ένας θεσμός που δεν είναι κληρονομικός, ούτε δεδομένος.
Το 1967 η Δημοκρατία καταλύθηκε στην Ελλάδα από ένα δικτατορικό καθεστώς επίορκων αξιωματικών.
Η οικογένεια της Αθηνάς και του Βασίλειου Παναγούλη, αξιωματικού του Ελληνικού στρατού, με τα τρία παιδιά τους, τον Γεώργιο, τον Αλέξανδρο και τον Στάθη, αφιερώθηκαν αποκλειστικά στον αγώνα της υπεράσπισης της ελευθερίας, καθώς και της δημοκρατίας.
Και το έπραξαν χωρίς υστεροβουλία, χωρίς αντάλλαγμα, λκαθώς και χωρίς καμία συνδιαλλαγή με κανένα.
Ο Αλέξανδρος Παναγούλης, φοιτητής του Πολυτεχνείου, εμπνευσμένος από το αρχαίο ψήφισμα – όρκο για την προστασία και την υπεράσπιση της αθηναϊκής Δημοκρατίας από τους Τυράννους, αποπειράθηκε να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Παπαδόπουλου.
Είναι σχεδόν βέβαιο πως το ασυνείδητό του, δεν του επέτρεψε να πραγματοποιήσει αυτόν το στόχο γιατί ο ίδιος ποτέ δεν θα μπορούσε, ίσως, να σηκώσει το βάρος μιας δολοφονίας.
Όμως, μπόρεσε να σηκώσει ένα τεράστιο και αλλόκοτο βάρος από βασανιστήρια, σωματικά και ψυχικά, χωρίς ποτέ να φοβηθεί ή να δειλιάσει. Κάτι που παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι βασανιστές του.
Από που αντλούσε αυτή την υπεράνθρωπη δύναμη που ήταν ανώτερη και πολλαπλάσια ακόμα και αυτού του ίδιου του προγόνου του, του μυθικού Προμηθέα; Ο ίδιος έλεγε: “Θα μείνω όρθιος. Αν δε νικηθώ εγώ, δεν θα νικηθεί ούτε η Δημοκρατία”.
Ίσως μια ιδέα μπορεί να κρατηθεί ζωντανή, μόνο και μόνο επειδή την κρατάει ένας άνθρωπος. Ίσως ένας άνθρωπος μπορεί να κρατηθεί ζωντανός, μόνο και μόνον επειδή πιστεύει σε μια ιδέα», τονίζει ο σκηνοθέτης, Δήμος Αβδελιώδης.
H παράσταση δίνει βάρος στο βαθύτερο, στο τραγικό και στο προμηθεϊκό πνεύμα του Αλέκου και της οικογένειας των Παναγούληδων.
Αυτό συντελείται μέσα από τις μεταμορφώσεις της ηθοποιού, Ελένης Ερήμου από Αθηνά Παναγούλη σε Αλέκο Παναγούλη και σε όλα τα πρόσωπα του έργου.
Επιτυγχάνεται, δε, με τις ενσωματωμένες, κινηματογραφημένες σκηνές, οι οποίες αναδύονται μέσα από τη σκέψη της ηθοποιού.
Η Ελένη Ερήμου κλείνει τα μάτια, περνάει στον εσώτερο χώρο της μνήμης των ηρώων και στο τιτάνιο μεγαλείο μιας σπάνιας ανθρώπινης ψυχής, που αποκαλύπτεται στην οθόνη με σκηνές.
Την προβολή συνοδεύουν «ζωντανά» 5 μουσικοί, όπως γινόταν και στις πρώτες προβολές του βωβού κινηματογράφου.
Το κείμενο, την σκηνοθεσία, το σκηνικό χώρο και την όψη πραγματοποίησε ο Δήμος Αβδελιώδης. Τους ρόλους ενσαρκώνει η ηθοποιός, Ελένη Ερήμου, ενώ τη μουσική συνέθεσε ο Βαγγέλης Γιαννάκης.
Τον σκηνοθέτη βοήθησαν οι Γιώργος Νικόπουλος και Δανάη Ρούσσου.
Ενορχηστρώνουν και παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αβδελιώδης (Πιάνο), Γιάννης Αβδελιώδης ( Κρουστά, Μαντολίνο, Μεταλόφωνο), Γιάννης Βιλιώτης (Τσέλο, Μαντολίνο), Γιάννης Πλαγιαννάκος ( Κοντραμπάσο δοξάρι) και Παναγιώτης Ράπτης ( Σαξόφωνο σοπράνο, Φλάουτο).
Οι συντελεστές των Κινηματογραφημένων Σκηνών Ωδής και του Προμηθέα Δεσμώτη είναι οι εξής:
Μετάφραση- Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φίλιππος Κουτσαυτής. Εικαστική Παρέμβαση-Ενδυματολογία: Aριστείδης Πατσόγλου.
Hχοληψία: Aντώνης Σαμαράς, μείξη Ήχου και επιμέλεια Project: Βαγγέλης Φάμπας,, καθώς και μοντάζ: Σπύρος Κόκκας
Εκτός από την Ελένη Ερήμου εμφανίζονται οι ηθοποιοί:
Φάσμα Γιώργου Παναγούλη: Γιώργος Φλωράτος. Κράτος-Βία: Γιώργος Ζιόβας. Ήφαιστος: Ανδρέας Καρακόττας. Προμηθέας: Γιώργος Νικόπουλος. Ερμής: Βασίλης Σπυρόπουλος. Κορυφαίες: Δανάη Ρούσσου και Ρένα Κυπριώτη.
Χορός Ωκεανίδων: Κέλλυ Αλεξοπούλου, Παρασκευή Δαμάσκου, Φίλια Δελαγραμμάτικα, Σοφία Δελλαπόρτα, Τζούλια Διαμαντοπούλου, Μάργκω Καραγιάννη, Ηρώ Κισσανδράκη, Δήμητρα Κωτίδου λκαι Νίκη Λεωνίδου.
Πρώτη φωνή στο τραγούδι των Ωκεανίδων «κρατά» η Δήμητρα Κωτίδου, ενώ στο τραγούδι της Μητέρας εμφανίζεται η Κατερίνα Χαρμάνη.Βοηθοί σκηνοθέτη ήταν οι Γιώργος Νικόπουλος-Δανάη Ρούσσου . Τον χειρισμό ήχου-φώτων θα πραγματοποιήσει ο Παναγιώτης Ψύχας.
Την διεύθυνση της παραγωγής υλοποίησαν οι Γιώργος Ματαράγκας- Βαρβάρα Μερτύρη. Το πρόγραμμα επιμελήθηκε η Εύα Γεωργουσόπουλου.
Τον ήχο και την εικόνα επεξεργάστηκε το Akron ΣTOYNTIO της massive productions. Την κάμερα χειρίστηκε ο Αλέξης Λαχανοκάρδης. Το Make of- Τrallers έκανε ο Aντώνης Παπαντωνίου. Το σκηνικό κατασκεύασαν οι Παναγιώτης Μανίκας, και Λευτέρης Γκόντας. Τις φωτογραφίες «τράβηξε» ο Nίκος Τσιατάς. Την ηχoληψία υλοποίησαν οι Akron ΣΤΟΥΝΤΙΟ: Ροζάνα Μπάγια κα Μερόπη Κυριακίτσιου. Το animation του ματιού χειρίζεται ο Γιώργος Νικόπουλος.
Ηλεκτρολόγοι του πλατό είναι οι Γιάννης Μαραγκουδάκης, Τάσος Δέδες και Θωμάς Θωμαίδης
Ευχαριστίες απευθύνουν οι συντελεστές και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προς τον κ. Στάθη Παναγούλη ( για την πραγματοποίηση κινηματογράφησης στην ιστορική οικία της οικογένειας Παναγούλη).
Ευχαριστίες απευθύνουν και στον κ. Κώστα Μαρδά, σχετικά με την ευγενική παραχώρηση, τη βοήθεια, καθώς και τη συνεργασία.
Τα εισιτήρια για την παράσταση έχουν εξαντληθεί!
©Typologos.com 2013