ΠΡΟΦΙΛ ΣΤΟ FACEBOOK- Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ-ΕΣ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ TYPOLOGOS.COM
ΠΡΟΦΙΛ ΣΤΟ FACEBOOK- Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ-ΕΣ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!
Όπως έδειξαν τα τεστ του University of Wisconsin-Madison των ΗΠΑ
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
MADISON – Ένα προφίλ ενός ατόμου στο Facebook απεικονίζει μια ιδανική εκδοχή του εαυτού του μέλους της συγκεκριμένης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είναι «γεμάτο» από φωτογραφίες και επιμελείς θέσεις για την οικογένεια, τους φίλους και γνωστούς.
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι αυτή η ηλεκτρονική εκδοχή του εαυτού μπορεί να προσφέρει ευεργετικές ψυχολογικές επιδράσεις και μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συμπεριφορά του ατόμου, αλλά την ίδια στιγμή δεν αισθάνεται το άτομο τη ψυχολογική ανάγκη να προχωρήσει σε κάποια άλλη εργασία!
Πιο συγκεκριμένα, η επίκουρη καθηγήτρια του Κέντρου Έρευνας Επικοινωνίας- Τεχνών του UW-Madison, Καταλίνα Τομά χρησιμοποίησε ένα «σιωπηρό» τεστ με το οποίο μέτρησε την αυτοεκτίμηση που ένιωσαν οι χρήστες του Facebook, όταν εκείνοι-ες «ξόδευαν» χρόνο για να κοιτάξουν τα προφίλ τους.
Είναι η πρώτη φορά που σε αυτή την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έγινε μια έρευνα με έμφαση στη ψυχολογία για να εξετάσει τα αποτελέσματα του Facebook.
Η τεστ έδειξε ότι οι συμμετέχοντες – συμμετέχουσες περνώντας μόνο πέντε λεπτά εξετάζοντας το προφίλ τους (χρονολόγιο) στο Facebook, ένιωσαν μια σημαντική ώθηση στην αυτοεκτίμησή τους .
Με το τεστ μετρήθηκε το πόσο γρήγορα τα μέλη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας συνδέουν θετικά ή αρνητικά επίθετα με τις λέξεις, όπως είναι του «μου» και ο «εαυτός μου».
Η επίκουρη καθηγήτρια επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα τεστ χαμηλού «σιωπηρού» προφίλ, διότι αυτό δεν μπορεί να φαλκιδευτεί σε αντίθεση με τα πιο παραδοσιακά εργαλεία υποβολής εκθέσεων από τους ίδιους τους χρήστες.
«Ο πολιτισμός μας δίνει μεγάλη αξία στην κατοχή της υψηλής αυτοεκτίμησης . Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι φουσκώνουν συνήθως το επίπεδο της αυτοεκτίμησης όταν οι ίδιοι υποβάλουν μια αναφορά ή έκθεση», λέει η ίδια και συμπληρώνει πως το συγκεκριμένο τεστ αφαιρεί αυτή την προκατάληψη.
Επιπλέον, η επίκουρη καθηγήτρια διερεύνησε, αν η έκθεση κάποιου-κάποιας στο προφίλ στο Facebook επηρεάζει και τη συμπεριφορά του-της.
«Θέλαμε να ξέρουμε αν υφίστανται τυχόν πρόσθετες ψυχολογικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την προβολή της αυτο-ενίσχυση του προφίλ», εξηγεί η ερευνήτρια της οποίας το έργο θα δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουνίου του 2013 του περιοδικού «Media Psychology».
Ως επιστήμονας ισχυρίζεται η ίδια ότι οι άνθρωποι προσπαθούν συνεχώς να διαχειριστούν τα συναισθήματα της αξίας του εαυτού τους. Ωστόσο, η επίκουρη καθηγήτρια προειδοποιεί και για τα αποτελέσματα, που προέκυψαν από την έρευνά της:
«Ωστόσο, αν έχεις ήδη αισθάνεσαι καλά για τον εαυτό σου, γιατί κοίταξες το προφίλ σου στο Facebook, τότε δεν υπάρχει η ψυχολογική ανάγκη να αυξήσεις από μόνος-η την αξία του εαυτού σου, κάνοντας καλά μια εργασία», σημειώνει.
Ακόμα, εξηγεί πως η συγκεκριμένη μελέτη μόνο μία πτυχή της χρήσης του Facebook. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η έκθεση στο προφίλ σας στο Facebook μειώνει το κίνητρο να αποδώσετε καλά σε ένα απλό- υποθετικό έργο», υπογραμμίζει. «Τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι η χρήση του Facebook επηρεάζει αρνητικά τους φοιτητές», προσθέτει.Η κ. Τομά αναφέρει πως είναι απαραίτητο να γίνουν κι άλλες ερευνητικές εργασίες, οι οποίες θα ερευνήσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις των άλλων δραστηριοτήτων του Facebook, όπως είναι η εξέταση των άλλων προφίλ ή το διάβασμα της κεντρικής ροής των χρονολογίων.
©Typologos.com 2013