ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ Η ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΖΧΑΙΜΕΡ- ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ HTAΝ Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΔΡ ΛΕΥΚΟΥ ΜΙΤΤΛΕΤΟΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ!

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ Η ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΖΧΑΙΜΕΡ- ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ HTAΝ Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΔΡ ΛΕΥΚΟΥ ΜΙΤΤΛΕΤΟΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ!

Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr

Πρόκληση για την Ευρώπη του 2020 θα αποτελέσει η νόσος του Αλτζχάιμερ λαμβανομένου υπόψη και της πρωτοφανούς γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού!

Το πρόβλημα καταδείχθηκε στη διάλεξη του καθηγητή της Κλινικής Νευρολογίας του  Imperial College London και επικεφαλής της Μονάδας Ερευνών για τη Νευροεπιδημιολογία και Γήρανση στη Σχολή Δημόσιας Υγείας,  Δρ Λεύκου Μίττλετον, που δόθηκε στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. ( Εικόνα  : Ο Δρ Λεύκος Μίττλετον, Καθηγητής της Κλινικής Νευρολογίας στο Imperial College London και Επικεφαλής της Μονάδας Ερευνών για τη Νευροεπιδημιολογία και Γήρανση στη Σχολή Δημόσιας Υγείας).


Κατά τη διάρκεια  της παρουσίασης μίλησε ο Δρ. Μίττλετον για την  γεωμετρική αύξηση των ενηλίκων άνω των 60 ετών!  Παρουσίασε, μάλιστα, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)  που δείχνουν ότι  οι ενήλικες άνω των 60 ετών θα αυξηθούν μέχρι και 223% , έως  το έτος 2025 σε σύγκριση με το 1970!

Τα συνεπακόλουθα θα είναι να αυξηθεί αντίστοιχα η νόσος Alzheimer (AD), που είναι ο πιο γνωστός τύπος της άνοιας, που αρχίζει στη μεγάλη ηλικία. Συν τοις άλλοις, μέχρι και το έτος 2050 θα ανέλθει ο αριθμός των ασθενών με AD τουλάχιστον στο τετραπλάσιο!

Ο  γνωστός επιστήμονας σημείωσε ότι μέχρι και σήμερα δεν υφίσταται μια  αποτελεσματική θεραπεία (που να τροποποιεί την πάθηση) και το  αποτέλεσμα είναι οι διαθέσιμες θεραπείες να παραμένουν μόνο συμπτωματικές.

«Οι προσπάθειες των φαρμακευτικών ερευνών για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων έχουν σκοντάψει στην περιορισμένη γνώση για την ετερογένεια της πάθησης και τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της», τόνισε.

«Τροχοπέδη στην αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί η αδυναμία διάγνωσης και κλινικής μελέτης ασθενών στα αρχικά και δη δυνητικά ανατρέψιμα στάδια της πάθησης. Ως αποτέλεσμα τείνουν oι κλινικές δοκιμές να είναι παρατεταμένες σε διάρκεια, πολύ ακριβές  και συχνά ελλιπείς, ενώ  να περιλαμβάνουν ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης όπου απουσιάζουν οι  ενδεικτικοί βιοδείκτες ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή», υπογράμμισε ο ομιλητής.

Ο Δρ Μίττλετον  μίλησε   για διάφορους παράγοντες κινδύνου που έχουν ταυτοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι  συσχετίζονται με σποραδική άνοια και AD με έναρξη στη μεγάλη ηλικία. Μερικοί από αυτούς συσχετίζονται με το  αγγειακό σύστημα και περιλαμβάνουν την υπέρταση, την παχυσαρκία (αύξηση κινδύνου κατά 59%), τον διαβήτη τύπου ΙΙ  (αύξηση κινδύνου κατά 54%), καθώς και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ενθαρρυντικό σημείο της ομιλίας αποτέλεσε η αναφορά του καθηγητή πως οι αγγειακοί κίνδυνοι είναι τροποποιήσιμοι,  τονίζοντας ότι  υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις και άλλοι παράγοντες μπορεί να δράσουν τροποποιητικά – προστατευτικά! Τέτοιοι παράγοντες είναι το αυξημένο επίπεδο των  νοητικών, κοινωνικών και φυσικών δραστηριοτήτων, καθώς και η μεσογειακή δίαιτα. (Εικόνα  : Στιγμιότυπο από τη διάλεξη).

«Και η  κατάθλιψη, η οποία- επίσης – συσχετίζεται με το άγχος, τη παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορεί να είναι επιβαρυντικός παράγοντας ή  και  πρόδρομο σημείο της άνοιας», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την καρποφορία των σπόρων που έσπειρε, ενώ δεν έλειψε να εκφράσει την απογοήτευσή του για την μη υλοποίηση του ονείρου  που αφορούσε στη δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου πριν από  20 χρόνια. « Μία υποδομή που θα ήταν ευεργετική για τον τόπο», σημείωσε με νόημα.

Τον ομιλητή παρουσίασε ο καθηγητής Γενετικής και Διευθυντής του  Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Δέλτας, ο οποίος συντόνισε τη διάλεξη.

©Typologos.com 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.