ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

 ΠΟΛΥ  ΥΨΗΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!

 Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του έργου CHILDRENHEALTH του Α.Π.Θ!

 Του Νίκου Μόσχοβου, email: nikmoshov@gmail.com

 

Με επίπεδα υψηλότερα από τα επιθυμητά στον γενετικά καθοριζόμενο ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα της  Lp(α) βρέθηκαν το 1/4 των Ελληνόπουλων και το 1/5 των παιδιών των περιοχών της ΠΓΔΜ!

Με επίπεδα υψηλότερα από τα επιθυμητά στον γενετικά καθοριζόμενο ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα της Lp(α) βρέθηκαν το 1/4 των Ελληνόπουλων και το 1/5 των παιδιών των περιοχών της ΠΓΔΜ!

Πολύ  υψηλά είναι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα και στα  Σκόπια, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του έργου CHILDRENHEALTH του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)!

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στην ημερίδα με θέμα τη χρήση νέων τεχνολογιών στην προάσπιση της υγείας των παιδιών από την παιδική ηλικία, που πραγματοποιείται στις 12.30 το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

 

Στην έρευνα καταγράφηκε για πρώτη φορά η παιδική παχυσαρκία  στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας  – ΠΓΔΜ, όπου διερευνήθηκαν οι παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι πολύ υψηλά. Ανακάλυψαν, μάλιστα, ότι   τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών στις περιοχές των δύο χωρών  «κυμαίνονται» στο 29,9% και στο 24,9%, αντίστοιχα!

Οι επιστήμονες εντόπισαν πως το 16,7% των Ελληνόπουλων και το 18% των παιδιών της ΠΓΔΜ είναι παχύσαρκα!

Για την Ελλάδα θεωρούνται  από επιστημονικούς κύκλους  ότι  τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με εκείνα, που καταγράφηκαν σε μια προηγούμενη μελέτη  του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg III και  η  οποία πραγματοποιήθηκε το 2006-2008 σε άλλες διασυνοριακές περιοχές της Βόρειας  Ελλάδας,

Τα αποτελέσματα του CHILDRENHEALTH δείχνουν ότι:

Τα  Ελληνόπουλα εμφανίζουν επιπλέον επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι θετικό οικογενειακό ιστορικό για Καρδιαγγειακό  Νόσημα (ΚΑΝ) ή υπερλιπιδαιμία σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (70,1%) από  τα παιδιά της ΠΓΔΜ (28,5%).

Το 49,8% των παιδιών της Ελλάδας παρουσίασαν τιμές χοληστερόλης επάνω από τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, ενώ  το αντίστοιχο ποσοστό στην ΠΓΔΜ ήταν μόλις στο 33,5%,

Ωστόσο, το 40,6% των παιδιών στην ΠΓΔΜ είχε χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και άρα χαμηλότερη καρδιακή προστασία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα περισσότερα παιδιά (85,8%) εμφάνισαν φυσιολογικά επίπεδα  της HDL.

Με επίπεδα υψηλότερα από τα επιθυμητά στον γενετικά καθοριζόμενο ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα της  Lp(α) βρέθηκαν το 1/4 των Ελληνόπουλων και το 1/5 των παιδιών των περιοχών της ΠΓΔΜ!

Χαρακτηριστικό είναι τα παχύσαρκα παιδιά της  Ελλάδας παρουσίαζαν  σημαντική επιδείνωση  σε ότι αφορά στη λιπιδαιμική ταυτότητα και  στους παράγοντες οξείδωσης-  φλεγμονής.

Τα παχύσαρκα παιδιά της ΠΓΔΜ διέφεραν σημαντικά μόνο στις  τιμές των τριγλυκεριδίων, της HDL και των παραγόντων οξείδωσης – φλεγμονής.

Επομένως, το συμπέρασμα  και για τις δύο χώρες ήταν ότι  η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία επιδεινώνει τα λιπίδια, καθώς  και τους παράγοντες οξείδωσης – φλεγμονής, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

Η  γενετική ανάλυση στο δείγμα δεν έδωσε στατιστική διαφορά στα υπό-διερεύνηση γονίδια ως προς την επικινδυνότητα εμφάνισης Καρδιαγγειακού Νοσήματος  μεταξύ των δυο πληθυσμών.

©Typologos.com 2013.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.