Πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας: «Τα μονοπάτια της ιστορίας»
Πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας: «Τα μονοπάτια της ιστορίας»
16:56:01,02/22/2018
«Τα αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας. Στα βήματα του Απόλλωνα και του Διονύσου». Αυτό είναι της διάλεξης, που θα δώσει η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Ροζίνα Κολώνια στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Λεωφόροι ανάπτυξης και πολιτισμού» που διοργανώνεται από το Megaron Plus σε συνεργασία με το Σωματείο. Η είσοδο είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας, των οποίων θα αρχίσει η διανομή στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2018.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Δρ. Αρχαιολογίας Ευαγγελία Παπαδοπούλου, και ο συνιδρυτής της Clio Muse (ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης) Γιάννης Νικολόπουλος, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την ομιλία με τίτλο «Το ψηφιακό πανόραμα της φύσης και του πολιτισμού».
Προλογίζει ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.
Η ανακοίνωση της κ. Κολώνια αφορά σε μια βιωματική περιδιάβαση στα θέατρα και στα θεατρικά τοπία της Εύβοιας, της Βοιωτίας και στους Δελφούς, που με αφορμή τα σωζόμενα θεατρικά οικοδομήματα στοχεύει να εικονογραφήσει τη θεατρική ζωή και το θεατρικό κόσμο στις περιοχές αυτές την εποχή της διάδοσης και της ακμής της διονυσιακής λατρείας και των συναφών με αυτή ακροαμάτων, καθώς και θεαμάτων.
Η παρουσίαση περιστρέφεται κυρίως γύρω από τους μουσικούς και δραματικούς αγώνες που διεξάγονταν στο πλαίσιο των θρησκευτικών γιορτών στις πόλεις και τα υπαίθρια ιερά των τόπων της περιήγησης:
Τις λατρείες και τις παραστάσεις που συνδέονταν με αυτές, τις κατηγορίες του καλλιτεχνικού προσωπικού –των γνωστών στις πηγές «τεχνιτών του Διονύσου»– που οργάνωνε τα καλλιτεχνικά δρώμενα και συμμετείχε σε αυτά, τις επαγγελματικές συντεχνίες των ποιητών, μουσικών και ηθοποιών, οι οποίες είχαν συγκροτηθεί εκείνα τα χρόνια, καθώς και λειτουργούσαν τα θέατρα της περιοχής.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας αφιερώνεται στον τελευταίο σταθμό της διαδρομής, τους Δελφούς, όπου έχει διασωθεί μια πλούσια τεκμηρίωση για τις ποιητικές, μουσικές και σκηνικές παραστάσεις στο ιερό του Πύθιου Απόλλωνα από τα αρχαϊκά χρόνια έως και το τέλος του αρχαίου κόσμου.
Οι επιγραφικές μαρτυρίες και άλλα ευρήματα των Δελφών μας χάρισαν πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία της αρχαίας μουσικής που διαπνέει όλα τα είδη του αρχαίου θεάτρου και σε ολόκληρη τη διάρκειά του.
Οι επιγραφές διαφώτισαν τη θεατρική γενικότερα εξέλιξη κατά την ελληνιστική κυρίως εποχή, ανατροφοδότησαν το διάλογο για τη σχέση της απολλώνιας και της διονυσιακής θρησκείας και τέχνης, ενέπνευσαν μουσικούς και δραματουργούς, άνοιξαν νέους δρόμους στην επανάχρηση των αρχαίων θεάτρων, καθώς και την αναβίωση του αρχαίου δράματος.
Σημειωτέον ότι, το Διάζωμα σε συνεργασία με την Clio Muse και τη Δρ. Αρχαιολογίας Ευαγγελία Παπαδοπούλου δημιούργησαν ένα ψηφιακό πανόραμα ή αλλιώς ένα ψηφιακό ταξίδι στους αρχαιολογικούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας, χαρίζοντας «φωνή» στις αφηγήσεις της αρχαιότητας που διαθέτουν τη δύναμη να χτίσουν τις μνήμες του μέλλοντος.
Η Clio Muse είναι ίσως από τις ελάχιστες τεχνολογικές εταιρείες που δεν αποθεώνουν την τεχνολογία, αλλά προσπαθούν συνεχώς να την τιθασεύουν για να τη θέτουν στην υπηρεσία του πολιτισμού και του ανθρώπου.
Η εταιρεία δημιούργησε συγκεκριμένες προδιαγραφές περιεχομένου και τεχνικές που αναδεικνύουν το παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα, βάζοντας στο επίκεντρο πάντα το φυσικό έκθεμα.
Απώτερος στόχος της κάθε ψηφιακής διαδρομής είναι να δοθούν οι αφορμές και τα ερεθίσματα που θα οδηγήσουν τους χρήστες της ψηφιακής πλατφόρμας να επισκεφθούν οι ίδιοι από κοντά τους χώρους πολιτισμού, καθώς και να βιώσουν προσωπικές εμπειρίες.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
©Typologos.com 2018