Ποια θα μπορούσε να είναι η ζωή πέρα από τη Γη; Μια έρευνα που έγινε στα υποβρύχια σπήλαια στις Μπαχάμες προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ TYPOLOGOS.COM
Ποια θα μπορούσε να είναι η ζωή πέρα από τη Γη; Μια έρευνα που έγινε στα υποβρύχια σπήλαια στις Μπαχάμες προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος, e-mail: contact@typologos.gr
Ποια θα μπορούσε να είναι η ζωή πέρα από τη Γη; Απάντηση: Οι ανακαλύψεις που έγιναν σε τρεις υποβρύχιες σπηλιές από τους ερευνητές του Texas & M University στις Μπαχάμες θα μπορούσαν να παράσχουν ενδείξεις για το πώς η ζωή των ωκεανών διαμορφώθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια στη Γη. Από την ίδια έρευνα μπορούν ίσως να προβλέψουν τώρα οι επιστήμονες τι θαλάσσια είδη ή και άλλες μορφές ζωής θα μπορούσαν να βρεθούν σε μακρινούς πλανήτες ή φεγγάρια! (Φωτογραφία από το http://www.cavebiology.com).
Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Texas A & M (έδρα: πανεπιστημιούπολη του Galveston), Tom Iliffe, μαζί με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Brett Gonzalez της Trabuco Canyon της Καλιφόρνιας εξέτασαν τρεις «μπλε τρύπες» στις Μπαχάμες, όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη στρωμάτων βακτηριδίων- μικροβίων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Μάλιστα, ανακάλυψαν ότι σε κάθε σπήλαιο επιβίωναν εξειδικευμένες μορφές ζωής, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί σε διαφορετικά βάθη. Το γεγονός αυτό έδειξε στους δύο ερευνητές ότι η μικροβιακή ζωή σε αυτές τις σπηλιές μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές που συντελούνται στο διαθέσιμο φως, στη χημεία του νερού ή στις πηγές των τροφίμων.
Η εργασία των δύο ειδικών έγινε σε συνεργασία με ερευνητές από το Penn State University και τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Hydrobiologia.
«Οι “Μπλε τρύπες” ονομάζονται έτσι, γιατί από μια πανοραμική θέα, εμφανίζεται το κυκλικό σχήμα με διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε και αυτό το βλέπει κανείς γύρω από τις εισόδους τους. Εκτιμάται ότι σήμερα βρίσκονται πάνω από 1.000 τέτοιες σπηλιές στις Μπαχάμες, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση από «μπλε τρύπες» στον κόσμο.
Εξετάσαμε δύο σπήλαια στο νησί Abaco και άλλο ένα στην Άνδρο. Το ένα σπήλαιο στο Abaco βρισκόταν σε βάρος περίπου 100 ποδιών. Είχε φύλλα των βακτηρίων που συνδέονται με τα τοιχώματα των σπηλαίων. Ήταν περίπου μια ίντσα παχιά. Ένα άλλο σπήλαιο στο ίδιο νησί είχε βακτήρια που ζουν μέσα σε δηλητηριώδη νέφη υδρόθειου στο όριο μεταξύ του γλυκού και του θαλασσινού νερού.
Αυτά τα σπήλαια είχαν διαφορετικές μορφές βακτηρίων, με το είδος και την πυκνότητά τους ν’ αλλάζει, καθώς η φωτεινή πηγή από πάνω τους μεγάλωσε», διηγείται ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Texas A & M (έδρα: πανεπιστημιούπολη του Galveston), Tom Iliffe.
«Στο σπήλαιο στην Άνδρο, περιμέναμε να βρούμε κάτι το παρόμοιο, αλλά στο στρώμα του υδρόθειου επιβίωναν διαφορετικά είδη βακτηρίων. Τα αποτελέσματα των εξερευνήσεων δείχνουν ότι στις σπηλιές εμφανίζεται η τάση να παρουσιάζονται μορφές ζωής που προσαρμόζονται σε αυτό το συγκεκριμένο βιότοπο. Διαπιστώσαμε ότι ορισμένα είδη των βακτηρίων μπορούν να ζουν σε περιβάλλοντα, όπου δεν υπάρχουν άλλες μορφές ζωής οι οποίες θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Αυτή η έρευνα δείχνει πως τα βακτήρια αυτά έχουν εξελιχθεί επί εκατομμύρια χρόνια και έχουν βρει έναν τρόπο να ζήσουν κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες», λέει ο κ. Iliffe.
Για τα μικρόβια που ζουν στα σημείαμ όπου το θαλασσινό νερό συναντά το γλυκό νερό, αναφέρει ότι χρησιμοποιούν τη χημική ενέργεια για να παράγουν την τροφή τους. Μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα με πολύ μικρές ποσότητες οξυγόνου ή φωτός, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας.
Το συναρπαστικό, όμως, στοιχείο για τους θαλάσσιους βιολόγους είναι ότι υφίστανται δεκάδες χιλιάδες υποβρύχια σπήλαια , τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, αλλά μόλις λιγότερο από το 5% εξ αυτών έχουν ποτέ διερευνηθεί ή επιστημονικά διερευνώνται ακόμα!
«Αυτές οι βακτηριακές μορφές ζωής μπορεί να είναι παρόμοιες με τα μικρόβια που υπήρχαν στην πρώιμη Γη. Μας προσφέρουν έτσι μια γεύση για το πώς η ζωή εξελίχθηκε σε αυτόν τον πλανήτη.
Αυτά τα σπήλαια είναι φυσικά εργαστήρια, όπου μπορούμε να μελετήσουμε τη ζωή που υπάρχουν κάτω από συνθήκες ανάλογες που επικρατούσαν για την ζωή που ήταν παρούσα πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια.
Γνωρίζουμε περισσότερα για την αθέατη πλευρά της σελήνης από ό, τι κάνουμε γι ‘ αυτές τις σπηλιές εδώ στη Γη.
Δεν υπάρχει καμία αφήγηση για το τι μένει να ανακαλυφθεί σε πολλές χιλιάδες σπηλιές, όπου κανείς δεν έχει ποτέ βρεθεί . Αν υπάρχει ζωή αλλού στο ηλιακό μας σύστημα, το πιο πιθανό θα ήταν να βρεθεί στο νερό γεμάτο από υπόγεια περιβάλλοντα. Ίσως βρεθεί σε συνθήκες ισοδύναμες με εκείνες που μελετάμε στις Μπαχάμες», εκτιμά ο καθηγητής.
Κατά τα τελευταία 30 χρόνια , ο κ. Iliffe έχει ανακαλύψει αρκετές εκατοντάδες είδη της θαλάσσιας ζωής, ενώ είναι ο άνθρωπος, που έχει εξερευνήσει ίσως τις πιο υποβρύχιες σπηλιές – τουλάχιστον 1.500 – από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο.
Ο ίδιος έχει εξετάσει τέτοιου είδους σπηλιές στην Αυστραλία, την Καραϊβική, στη Μεσόγειο και στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.
Περισσότερα μπορεί να μάθει κανείς από την ιστοσελίδα του καθηγητή στο http://www.cavebiology.com .
Σχετικά με την έρευνα του Πανεπιστημίου Texas A & M University:
Ως ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο, το Πανεπιστήμιο Texas A & M βρίσκεται σήμερα στην πρωτοπορία, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποθήκευση της γνώσης, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Η έρευνα που διεξάγεται στο Texas A & M αντιπροσωπεύει ετήσια επένδυση ύψους άνω των 630 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία το συγκαταλέγουν στην 3η θέση στις ΗΠΑ για τα πανεπιστήμια που δεν λειτουργούν Ιατρική Σχολή. Ως φορέας αναλαμβάνει ετησίως την χορηγία 3.500 έργων.
©Typologos.com 2012. Πηγή: Νewswise. Φωτογραφία από το http://www.cavebiology.com.