Ποδαρικό στο… «Σπίτι της» με «Καύσωνα» μέσα στον χειμώνα

«Πώς στέκονται αυτά τα καφέ εδώ στη μέση του πουθενά!. Εκεί που πηγαίνεις και τα βλέπεις όλα να ξανοίγονται μπροστά σου χωρίς κανένα εμπόδιο, εμφανίζεται ξαφνικά ένα κτίσμα από το πουθενά και σταματάς. Πίνει λίγο καφέ, βάζεις λίγη βενζίνη, τρως κανένα σάντουιτς και λίγο ανακουφίζεσαι ότι δεν είναι ατελείωτο αυτό το πράγμα».

0
63

Ποδαρικό στο… «Σπίτι της» με «Καύσωνα» μέσα στον χειμώνα

18:27:38,01/10/2018
Ένα καφέ σε σταθμό μιας εθνικής οδού (rest area), σε έναν τόπο που δεν προσδιορίζεται, γίνεται καθημερινά κέντρο διερχομένων. Μοναδικοί σταθεροί χαρακτήρες δύο κορίτσια, τα οποία εργάζονται στον χώρο και έρχονται αντιμέτωπα με διάφορα πρακτικά ζητήματα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της παράστασης «Καύσωνας», που κάνει πρεμιέρα στις  9  το βράδυ της  21ης  Ιανουαρίου 2018  στον Πολυχώρο «Ενώ» ( Ερμού 11 και Ίωνος Δραγούμη) στη Θεσσαλονίκη.

Το φρεσκογραμμένο έργο των Εμμανουέλας Κοντογιώργου και Χριστίνας Μπιρμπίλη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της πρώτης από τη νέα θεατρική ομάδα «Σπίτι της», η οποία αποτελείται από ένα στενό πυρήνα νέων ανθρώπων που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο θεατρικό έδαφος της πόλης σε μια εποχή δύσκολη για τα θεατρικά συμβαίνοντα,  αλλά και ευρύτερα για  την καθημερινότητα. Αποτελεί,  δε,  την πρώτη παραγωγή του σχήματος που με αυτό τον τρόπο κάνει… ποδαρικό στην πορεία του αλλά και στη νέα χρονιά!

Το έργο

Ένα καφέ σε σταθμό μιας εθνικής οδού (rest area), σε έναν τόπο που δεν προσδιορίζεται, γίνεται καθημερινά κέντρο διερχομένων. Μοναδικοί σταθεροί χαρακτήρες δύο κορίτσια, τα οποία  εργάζονται στον χώρο και έρχονται αντιμέτωπα με διάφορα πρακτικά ζητήματα.

Παράλληλα,  ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον την ώρα  κατά την οποία  η θερμοκρασία έξω και μέσα είναι τόσο υψηλή που προκαλεί έντονη δυσφορία. Οι περαστικοί έρχονται και φεύγουν, αλλά εκείνες παραμένουν σχεδιάζοντας παράλληλα τη «θριαμβευτική» έξοδό τους από όλα όσα τους καταπιέζουν.

Τι θα  γίνει, όταν οι ζωές τους  συναντηθούν με τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τις αποφάσεις τριών άλλων ανθρώπων που καταφτάνουν αρχικά στο καφέ ως απλοί πελάτες, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν άθελά τους ως καταλύτες στις πορείες των δυο κοριτσιών;

Πώς μπορεί να έρθει η ευεργετική δροσιά που όλοι περιμένουν με λαχτάρα; Και, τελικά, ο προορισμός είναι αυτός που αξίζει ή απλά το ταξίδι; Ο «Καύσωνας» είναι ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο που αποτελεί ένα γλυκόπικρο σχόλιο για όλα όσα προβληματίζουν τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και τα αδιέξοδα του σημερινού ανθρώπου και τις συνθήκες πίεσης στις οποίες αυτός υπόκειται.

Είναι μια αλληγορία που αποδίδεται μέσα από έναν συνδυασμό  δραματικών αλλά και χιουμοριστικών στοιχείων, ρεαλιστικών αλλά και σουρεαλιστικών καταστάσεων.  Η παράσταση διαρκεί  μια ώρα.

«Το έργο αυτό ξεκίνησε σαν μια πλάκα, ένα πείραμα. Σκέφτηκα: Τι θα γίνει,  αν πέντε άγνωστοι συναντηθούν σε ένα rest area στη μέση του πουθενά μια πραγματικά ζεστή ημέρα;

Μια νευρωτική κυρία, δύο σερβιτόρες που δεν το σκέφτηκαν καλά πριν γίνουν συνεταίροι, ένας οδηγός πούλμαν, ο οποίος  κουβαλάει μέσα του νεκρούς και μια χήρα που κουβαλά στην κυριολεξία έναν νεκρό.

Δεν ξέρω,  ούτε  από πού έρχονται ούτε και πού πηγαίνουν. Ξέρω μόνο τη στιγμή της συνάντησης πριν συνεχίσουν να κινούνται. Ονειρεύονται, ο καθένας τη δική του «Μόσχα» σε αυτό το άγνωστο, ξεχασμένο από το Θεό μέρος. Όταν δεν ονειρεύονται χορεύουν, τραγουδούν το αγαπημένο τους τραγούδι των 70ς ή πίνουν ένα ποτηράκι κονιάκ. Παντού γύρω τους μια αποπνικτική ζέστη, ο καταλύτης που ωθεί σιγά -σιγά τα πρόσωπα στα άκρα. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι κανείς δεν θα βγει αλώβητος από αυτή την τυχαία συνάντηση», σημειώνει η σκηνοθέτιδα,  Εμμανουέλα Κοντογιώργου.

Η εταιρεία θεάτρου «Σπίτι της» ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2017 στη Θεσσαλονίκη από την Εμμανουέλλα Κοντογιώργου με σκοπό να δώσει διέξοδο στις θεατρικές αναζητήσεις μιας ομάδας καλλιτεχνών που επιθυμούν να αρθρώσουν τον προσωπικό τους λόγο στην τέχνη την οποία σπούδασαν και υπηρετούν.

Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός θεάτρου συνόλου, όπου τα μέλη συμπράττουν ισότιμα στη δημιουργική διαδικασία και ο ηθοποιός ως καλλιτέχνης τίθεται αναπόδραστα στη θέση του συν-δημιουργού.

Το κείμενο έγραψαν οι Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Χριστίνα Μπιρμπίλη με την πρώτη να σκηνοθετεί την παράσταση, με βοηθό τη Φρειδερίκη Καμπούρη. Το σκηνικό χώρο  επιμελήθηκε ο Βασίλης Παπαδόπουλος   και τη μουσική ο Νίκος Κοντογιώργου. Τα φώτα σχεδίασε ο Βαγγέλης Μαρούλης. Τη φωτογραφία της αφίσας «τράβηξε» ο Γιώργος Φλέγγας.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Ζηνοβία Ανανιάδου, Σταυρούλα Κουλούρη, Δημήτρης Τσάκας, Μαρία Παπαδοπούλου και Εμμανουέλλα Κοντογιώργου.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και τις 25 Φεβρουαρίου 2018, ενώ θα πραγματοποιούνται στις 9 το βράδυ του Σαββάτου και στις 8 το βράδυ της Κυριακής. Οι   τιμές εισιτηρίων διαμορφώθηκαν ως εξής: 8ευρώ (κανονικό) και 6ευρώ (μειωμένο).

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

7 + 20 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.