Ποιητικές εικόνες της αγάπης, της απώλειας και της ελπίδας για τις αποβολές και την επιληψία

15:53:25,2018-01-03
H αναπληρώτρια καθηγήτρια του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα, Christine Stewart-Nuňez, οποία έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία ποίησης και άλλα τρία πονήματα

Εικόνες της αγάπης, της απώλειας και της ελπίδας για τις αποβολές ή την επιληψία μοιράζεται η  αναπληρώτρια  καθηγήτρια  του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα, Christine Stewart-Nuňez, στα  δύο νέα ποιητικά  βιβλία της, που τιτλοφορούνται «Neutrussed»  και «Bluewords Greening».

«Τα  αποκαλώ δίδυμα επειδή ουσιαστικά  ήταν το ίδιο βιβλίο», εξήγησε  η κ. Stewart-Nuňez. Λόγω των ποικίλων θεμάτων  χώρισε θεματικά τα έργα της στα  δύο βιβλία. Τα ποιήματα στο «Untrussed»  διερευνούν την αγάπη και την απώλεια. Εκείνα που περιλαμβάνονται  στο «Bluewords Greening»  επικεντρώνονται στις προκλήσεις της ανύψωσης ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες και των θλίψεων τεσσάρων αποβολών. Τα δύο βιβλία είναι  τώρα διαθέσιμα στο amazon.com.

Τα ποιήματα στο “Untrussed” διερευνούν την αγάπη και την απώλεια, ενώ εκείνα στο “Bluewords Greening” επικεντρώνονται στις προκλήσεις της ανύψωσης ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες και των θλίψεων τεσσάρων αποβολών. Και τα δύο βιβλία είναι διαθέσιμα στο amazon.com

«Η συγγραφή μου  δίνει  μια καλύτερη έκδοση του εαυτού μου, γιατί θα  πρέπει να προβληματιστώ. Αυτό μπορεί να είναι  το πιο σημαντικό κι από την ανάλυση του κειμένου για τη ζωή σας  », δηλώνει η  κ.  Stewart-Nuňez,  η  οποία  έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία ποίησης και τρία βιβλία.

Στο «Neutrussed» μοιράζεται η ποιήτρια την άποψή  της για την ανάπτυξη και το τέλος των σχέσεων. « Αυτά τα ποιήματα προέρχονται από διαφορετικές στιγμές της ζωής μου που επαναπροσδιόρισε» λέει η κ. Stewart-Nuňez, που γράφει  για τις ζωής μέσα από γυναικείες εικόνες, όπως είναι  το supermodel Kate Moss ή και η Wonder Woman. «Φαντάζομαι περισσότερο την Wonder Woman ως άνθρωπο και ποτέ σαν υπερωίδα. Είναι περισσότερο σαν ένα alter ego», τονίζει με νόημα.

Ο ποιητής Grace Bauer, ο οποίος  είναι  ο μέντορας της  Stewart-Nuňez στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν χαρακτηρίζει στο «Unstrued» ως «ένα ταξίδι τόσο γεωγραφικό όσο και συναισθηματικό».

Στην ιστοσελίδα της www.christinestewartnunez.com, περιγράφει η ίδια για  την προσέγγισή της στη ζωή και στη γραφή: «Γράφω  για τη διασταύρωση της εμπειρίας και της έρευνας,  για να ξεχωρίσω τη ζωή». Το ποίημα «Λιθογραφία»  στο “Bluewords Greening” μιλάει σε αυτό στην τελευταία γραμμή: «Είμαστε  δημιουργικοί εξαιτίας της πορείας της ζωής μας».

Η κ.  Stewart-Nuňez εξηγεί : “Τα έργα μου βοηθούν να σπάσει η σιωπή σχετικά με τα θέματα ταμπού και νομίζω  ότι  μαζί με τις φωνές των άλλων ανθρώπων μπορούν  να δημιουργήσουν αλλαγή και μετασχηματισμό. Όταν μοιράζομαι κάτι στα ποιήματα για  τις αποβολές, τότε  τις περισσότερες φορές εμφανίζεται  κάποια που  λέει: «Είχα αποβολή και φοβόμουν πολύ για να μιλήσω γι’ αυτό».

Στο βιβλίο  «Bluewords Greening»  μιλά  η ποιήτρια   για  τις πτυχές της σπάνιας μορφής επιληψίας, γνωστής  ως σύνδρομο Landau-Kleffner.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα  epilepsy.com,  οι επιληπτικές κρίσεις που συσχετίζονται με το σύνδρομο Landau-Kleffner συνήθως αρχίζουν σε φυσιολογικά αναπτυσσόμενα παιδιά και βλάπτουν τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη γλώσσα. Μέσα από την ποίησή της,  η  κ. Stewart-Nuňez μοιράζεται επίσης τις γνώσεις του μεγαλύτερου γιου της , που πάσχει από αυτή την σπάνια μορφή επιληψίας.

« Η  διάθεση των ιστοριών του είναι ένας τρόπος να φτιάξουμε ένα  χώρο γι’ αυτόν στον κόσμο. Το χρησιμοποιώ ως ένα  μέσο ευαισθητοποίησης σχετικά με την επιληψία και τις ειδικές ανάγκες», εκμυστηρεύεται η ποιήτρια. Άλλωστε, Δεν μπορούν όλες οι οικογένειες να ανταπεξέλθουν  στις προκλήσεις της ανατροφής ενός παιδιού με χρωμοσωμική ανωμαλία ή χρόνια ασθένεια και με το βιβλίο αυτό  θέλει η λογοτέχνιδα να τους στείλει ένα μήνυμα.

«Νιώθω σαν να έχω κάνει  μια επιλογή – είναι μια επιλογή για μένα να τον υποστηρίξω. Είναι η επιλογή  του ίδιου να κάνει τη ζωή του καλύτερη κάθε μέρα. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι  αναθεώρησα  τη ζωή μου,  αφήνοντας τα πράγματα που σκέφτηκα να κάνω και να είμαι ανοιχτή  στις δυνατότητες», καταλήγει.

©Typologos.com 2018

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

4 − one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.