ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «E.CU.ME»
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «E.CU.ME»
Με συναυλία της φημισμένης Σύριας Τραγουδίστριας Waed Bouhassoun
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr
Μια νέα μη αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία με τίτλο «Πολιτιστικές Ανταλλαγές Μεσογείου Θεσσαλονίκης – E.CU.ME» (Π.A.ME.ΘΕ. – Ε.CU.ME) εκπροσωπεί την Ελλάδας στην κεντρική Ένωση “E.CU.ME” (Echanges Culturels en Méditerranée).Έδρα της ένωσης είναι που εδρεύει στη Μασσαλία (www.ecume.org).
«Η χωρίς κέρδος διαρκής ανάπτυξη των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα σε πόλεις και χώρες της Μεσογείου, στο πλαίσιο του κοινού χώρου διαβίωσης και δράσης», αναφέρεται στο καταστατικό της συγκεκριμένης εταιρείας σχετικά με τις δράσεις της.
Η Π.Α.ΜΕ.ΘΕ. διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων σε όλους
τους τομείς του πολιτισμού και σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Ένα δίκτυο βασιζόμενο
στην αλληλοεκτίμηση και αλληλεγγύη των μελών, η οποία θα αποτελέσει τη βάση των
δραστηριοτήτων της εταιρείας.
Πρόεδρος του νέου φορέα είναι η καθηγήτρια πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, καλλιτεχνική διευθύντρια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου» , Ζωή Σαμσαρέλου.
Αντιπρόεδρος είναι ο καθηγητής πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Βορείου Ελλάδος, Παύλος Δημητριάδης.
Β’ αντιπρόεδρος είναι η αρχαιολόγος, θεατρολόγος και διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη, ενώ τη θέση του γραμματέα υπηρετεί ο δικηγόρος, Γιάννης Νισύριος.
Ταμίας είναι η γραφίστρια, Χριστίνα Παυλίδου.
Η πρώτη δράση της εταιρείας αποτελεί η συναυλία με τίτλο «Στην αναζήτηση της πηγής….» της διεθνούς φήμης Σύριας τραγουδίστριας, Waed Bouhassoun, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου 2011 στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης,,
Η συναυλία δίνεται στο πλαίσιο του 20ου Φεστιβάλ «Chants Sacrés en Méditerranée», το οποίο διαρκεί από τις 10 Οκτωβρίου έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2011 σε πολλές χώρες της Μεσογείου, ενώ πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης
Η Waed Bouhassoun (φωτογραφία) ζει στο Παρίσι και με το ούτι εξερευνά την παλιά αραβική μουσική παράδοση
Η νεαρή σύρια τραγουδίστρια και δεξιοτέχνις στο ούτι, Waed Bouhassoun, διαθέτει ένα ιδιαίτερο και σπάνιο ηχόχρωμα στη φωνή της, που παραπέμπει στις διάσημες φωνές του αραβικού τραγουδιού της δεκαετίας του 1930.
Η σκέψη μας πηγαίνει κατευθείαν στην Oum Kalthoum ή στην Asmahan, ωστόσο, αν και κατάγεται από την ίδια πόλη με την Asmahan, η Waed έχει μια φωνή που δεν μοιάζει με καμία, είναι η δική της προσωπική φωνή.
Από την πρώτη της ακρόαση στο Χαλέπι, οι ειδικοί (sammaïnes) αναγνώρισαν αμέσως το ταλέντο της και της επέτρεψαν- συμβολικά- να παρουσιαστεί στο κοινό, στο Παρίσι, στο Maison des Cultures du Monde και στο Institut du Monde Arabe, τον Μάρτιο του 2006.
Η επιτυχία ήταν άμεση και ο Τύπος τη χαιρέτισε με εκφράσεις όπως: «η αποκάλυψη», «τα χειροκροτήματα πέφτουν σαν βροχή», «η Waed που σου κόβει την ανάσα»…..
Επιστρέφοντας στη Συρία, η Waed εμφανίστηκε σε συναυλίες στην Οπερα της Δαμασκού. Την ίδια χρονιά, προσκλήθηκε στο Φεστιβάλ του Assilah στη Συρία, κατόπιν στο Φεστιβάλ της Madinah στην Τυνισία και ακολούθησε μια νέα περιοδεία στη Γαλλία.
Ακολούθησε το Φεστιβάλ στο Tétouan (Μάιος 2007), το Φεστιβάλ Ιερής Μουσικής του κόσμου στην Fès (Ιούνιος 2007) και, για δεύτερη φορά, το Φεστιβάλ του Assilah (2007). Η Επιτροπή «Δαμασκός, Αραβική Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2008» της πρότεινε να είναι η Σύρια τραγουδίστρια, η οποία συνοδευόμενη από Ισπανούς καλλιτέχνες, θα εγκαινιάσει τις εκδηλώσεις.
Σ’ αυτές, η Waed – ερμήνευσε, σε δικές της συνθέσεις- τα ποιήματα δύο Ανδαλουσιανών ποιητών, των Ibn Zaydoun και Wallada, ενώ ο τραγουδιστής του φλαμένκο, Curro Piñana, ερμήνευσε ποιήματα του Ibn Arabi (12ος – 13ος αιώνας).
Στις 31 Ιανουαρίου 2008 ολοκλήρωσαν οι καλλιτέχνες τη συνεργασία, αυτοσχεδιάζοντας από κοινού στο Σαλόνι των Πρεσβευτών (Salon des Ambassadeurs) στην Αλάμπρα της Γρανάδα και η εκδήλωση αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση σε πολλές αραβικές χώρες.
Το Μάρτιο 2008, η Waed τραγούδησε στην Όπερα της Βαστίλης, με τον Τούρκο δεξιοτέχνη στο νέι, στο κανονάκι και στα κρουστά, Kudsi Ergüner, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, τα ποιήματα της μυστικίστριας, Rabi’a al ‘Adawiyya. Ένα θέαμα που παρουσιάστηκε και στην Όπερα της Δαμασκού στη Soueida και στο Φεστιβάλ του Σπολέτο στην Ιταλία.
Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της cd, με τίτλο “La voix de l’amour”, έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες είτε μόνη – με το ούτι της – είτε σε συνεργασία με τους αδερφούς Piñana.
Για τη φημισμένη Σύρια τραγουδίστρια έγραψε ένα πολύ χαρακτηριστικό κείμενο η Bouziane Daoud, το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα στον www.typologos.com:
«Μέγαρο πολιτισμού της Ασιλά, Αύγουστος του 2008. Είναι καθισμένη. Φορά ένα λευκό φόρεμα. Στο γόνατά της, το μικρό ούτι που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Σηκώνεται, αφήνει το μουσικό όργανό της, φέρει το χέρι στο δεξί της αυτί και ψάλλει απαλά, «a cappella», ένα συγκινητικό τραγούδι, μια ερμηνεία σπάνια, ακόμη και για όσους εντρυφούν στον τομέα.
Ψιθυρίζει, ανεβαίνει στις ψηλές νότες, γεμίζει ένταση, απελευθερώνει, συλλαβή προς συλλαβή, άγριους στίχους και τελειώνει το θρήνο, σχεδόν εξαντλημένη, απελευθερωμένη πια από μια βαριά υπόσχεση. Οι θεατές, όλοι μαζί, σηκώνονται σαν ένας άνθρωπος, την αποθεώνουν όρθιοι.
Είναι από το Μαρόκο, τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόλπο, την Ευρώπη, τη Βόρειο και τη Νότιο Αμερική. Δεν έχει πια σημασία αν κατανοεί κανείς τους στίχους. Η ερμηνεία είναι το παν. Είναι η πρωταγωνιστική στιγμή αυτού του 30ού διεθνούς Moussem της Assilah .
« Δεν μπορώ να πω τι είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο στην Oum Kalthoum . Παίρνω ό,τι έχει να προσφέρει. Μεγάλωσα με τη φωνή της. Αυτό είναι όλο», λέει η Waed Bouhassoun.
Με τα εβένινα μαλλιά της μαζεμένα στο σβέρκο, τα σχεδόν τρομαγμένα σμαραγδένια αλλά επίμονα μάτια της.
Μοιάζει εύθραυστη, αλλά το πνεύμα είναι επίμονο, όπως και ο Ατλαντικός που αγναντεύει.
Η Waed τραγουδά ανέγγιχτα αραβικά ποιήματα, όπως εκείνα της Râbi’a al-Adawiya, θαυματουργούς προσωπικότητας του μουσουλμανικού σουφισμού- απελεύθερης σκλάβας- που γεννήθηκε στο Ιράκ περί το 713, αλλά και kalthoumiates, τραγούδια που απαθανάτισε η Oum Kalthoum.
Η Waed αναφέρει κάποια ανδρικά πρότυπα, το μουεζίνη και υμνωδό, Sabri Moudallal (1918-2006), το Sabah Fahkri, που γεννήθηκε το 1933. Κατά σύμπτωση, προέρχονται και οι δυο από το Χαλέπι, την πολιτεία του Συριακού βορρά, πραγματικό υπαίθριο μουσείο και, προπάντων, το «αυτί» του Αραβικού κόσμου.
Πριν από το θρασύ raï της Αλγερίας που έγινε γνωστό στη Δύση, πριν από τα ρομαντικο-σέξυ λιβανο-αιγυπτιακά τραγούδια, τα οποία ξεχύνονται διαρκώς επάνω στον Αραβικό κόσμο μέσω των ισχυρών τηλεοπτικών σταθμών της Μέσης Ανατολής, το Χαλέπι θεωρούνταν σαν η πόλη των sammâcîn-s, των Αράβων «ακροατών», εκείνων που επιβεβαιώνουν ή όχι την αξία ενός Άραβα τραγουδιστή.
Η Waed πέρασε από εκεί, ήταν το πραγματικό βάπτισμα του πυρός μέσα στα παγωμένα δρομάκια, εκείνο το Δεκέμβρη του 2005, του σουκ Soumah, της υπαίθριας αγοράς όπου βρίσκονται οι παραδοσιακοί τεχνίτες και βιοτέχνες.
Τραγουδά. φορώντας ένα σάλι που της φόρεσε βιαστικά μια ελεήμων ψυχή, με μια φουφού να καίει πίσω της, αηδόνι με τη φοβισμένη φωνή, Κλείνει τα μάτια και ξεκινά arabesques από τα βάθη της ψυχής, της δικής της ψυχής.
Αφού τελείωσε το κοντσέρτο, οι sammâcîn-s, έμποροι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, άλλοι άγνωστοι στο πλήθος και άλλοι διασημότητες, όπως ο πρώτος Άραβας που πήγε στο Διάστημα με τους Σοβιετικούς, της θέτουν ευγενικά κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την καταγωγή της, τη μαθητεία της. Της δίνουν την «άδεια τραγουδιού»: πρόκειται για μεγάλη φωνή.
Ακολουθεί η πρόσκλησή της στο Φεστιβάλ του Φαντασιακού (festival de l’Imaginaire) του Σπιτιού των Πολιτισμών του Κόσμου (Maison des Cultures du Monde) και στο Ίδρυμα του Αραβικού Κόσμου (Institut du Monde Arabe), στο Παρίσι, στην Όπερα της Δαμασκού και του Χαλεπιού, στα Φεστιβάλ της Assilah, στο ‘oud της Τετουάν, των ιερών μουσικών της Φες, στο Μαρόκο, σ’ εκείνο της Μεδίνας της Τύνιδας. Τραγουδά τον μεγαλύτερο μεταξύ των σούφι ποιητών, τον Jalal-Eddine Rûmi (14ος αιώνας).
Η Επιτροπή «Δαμασκός, Αραβική Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2008» της πρότεινε να είναι η Σύρια τραγουδίστρια, η οποία συνοδευόμενη από Ισπανούς καλλιτέχνες, θα εγκαινιάσει τις εκδηλώσεις.
Θα ερμηνεύσει, σε μουσική δικής της σύνθεσης, τα ποιήματα δυο Ανδαλουσιανών- των Ibn Zaydoun και Wallada- ενώ ο τραγουδιστής φλαμένκο, Curro Piñana, θα ερμηνεύσει ποιήματα του Ibn Arabi (12ος – 13ος αιώνας).
Στις 31 Ιανουαρίου 2008 ολοκληρώνουν οι καλλιτέχνες τη συνεργασία με έναν κοινό αυτοσχεδιασμό στο Σαλόνι των Πρεσβευτών (Salon des Ambassadeurs) στην Αλάμπρα της Γρανάδα, που αναμεταδίδεται από την Συριακή τηλεόραση, παρουσία της βασίλισσας της Ισπανίας και της Άσμα ελ-Άσαντ, πρώτης κυρίας της Συρίας.
Όμως, προηγουμένως, μετά από πρόταση του Σπιτιού των Πολιτισμών, η Waed τραγουδά στην Όπερα της Βαστίλης, με τον Τούρκο δεξιοτέχνη του νέι, Kudsi Ergüner, τα ποιήματα της μυστικίστριας Rabi’a al ‘Adawiyya.
Ένα θέαμα που θα παρουσιαστεί στη Συρία, στη Soueida, παρουσία της Άσμα ελ-Άσαντ, πριν μεταφερθεί στο φεστιβάλ του Σπολέτο, στην Ιταλία : ένα πρελούδιο των περιοδειών που αποφάσισε να πραγματοποιήσει μόνη, με το ούτι της, που κρατά πάντα στην αγκαλιά της».
Bouziane Daoudi
©Typologos.com 2011