Παρουσίαση πρωτότυπου κράνους ασφάλειας εργασίας από την Novocaptis, η οποία έχει κατασκευάσει κι ένα εκπαιδευτικό ρομπότ!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Παρουσίαση πρωτότυπου κράνους ασφάλειας εργασίας από την Novocaptis, η οποία έχει κατασκευάσει κι ένα εκπαιδευτικό ρομπότ!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr
Την παρουσίαση ενός πρωτότυπου κράνους ασφάλειας εργασίας πραγματοποίησε η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, Novocaptis στον χώρο της εργασίας της που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει παράγει κι ένα εκπαιδευτικό ρομπότ!
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Novocaptis έχει αναλάβει την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση μίας τεχνολογικής πλατφόρμας, η οποία θα ενσωματωθεί στο κράνος ασφάλειας εργασίας, το οποίο θα χρησιμοποιούν τα μέλη των ομάδων συντήρησης κατά την διάρκεια περιοδικών συντηρήσεων του επιταχυντή LHC στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN)!
Η τεχνολογική αυτή πλατφόρμα περιλαμβάνει διάφορα ασύρματα συστήματα μετάδοσης ήχου, εικόνας, βιομετρικών σημάτων και άλλων μετρήσεων σχετικών με την κατάσταση του περιβάλλοντα χώρου. Επίσης, περιλαμβάνει συστήματα φωτισμού, ανίχνευσης ραδιενέργειας και πολλά άλλα.
Την επίδειξη παρακολούθησαν η υπεύθυνη ασφαλείας, Olga Beltramello, o βοηθός υπεύθυνος του πειράματος ATLAS, Dimitar Mladenov, και οι Πέτρος Σουκουλιάς, καθώς και Σεραφείμ Κάτσικας από την Prisma Electronics.
Λίγα λόγια για την συνεργασία NOVOCAPTIS – CERN
Η Novocaptis συμμετέχει σήμερα ως ανάδοχος εταίρος στο έργο με τίτλο «WPSS» (Wireless Personal Safety System) του πειράματος ATLAS, του ερευνητικού κέντρου CERN, που εδρεύει στη Γενεύη.
Το συγκρότημα του επιταχυντή LHC αποτελεί σύνολο με άλλους αλληλοεξαρτώμενους επιταχυντές και βρίσκεται 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Το CERN ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ως «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών». Σήμερα είναι γνωστό ως το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής.
Από τους ειδικούς θεωρείται κι είναι ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά κέντρα του κόσμου. Η δραστηριότητα του Κέντρου αποτελεί η θεμελιώδης φυσική – δηλαδή να ανακαλύψει αυτό που κάνει το σύμπαν μας να λειτουργεί, από το πού προήλθε και το πού πηγαίνει.
Στο CERN χρησιμοποιούνται, μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες μηχανές του κόσμου σχετικά με τη μελέτη των μικρότερων δομικών στοιχείων της φύσης, που ονομάζονται θεμελιώδη σωματίδια. Με τη σύγκρουση αυτών των σωματιδίων της ύλης ανακαλύπτουν οι φυσικοί τους βασικούς νόμους της φύσης.
Η Novocaptis
Η Novocaptis είναι μια νέα νεοσύστατη εταιρεία, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2010 στη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργεί στη θερμοκοιτίδα των επιχειρήσεων i4G (www.i4g.gr ).Είναι μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος.
Εκτός από τις επιχειρησιακές συνδέσεις, ως επιχείρηση διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα καθώς και σε διεθνείς εταίρους, όπως είναι το ιταλικό Institute of Technology και το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.
Όραμα της εταιρείας είναι η παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στους εξής τομείς: ρομποτική, νοήμον περιβάλλον, περιβάλλον αυτόνομης διαβίωσης, περιβαλλοντικές εφαρμογές, εκπαίδευση, καθώς και αγορές ψυχαγωγίας.
Με βάση την συλλογική εμπειρία των μελών του πυρήνα της ομάδας των τεχνικών της κατορθώθηκε ν’ αναπτυχθεί ένα έξυπνο παιχνίδι ( η επάνω φωτογραφία), το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία και στην ρομποτική!
Αφορά στο NOVO1, το οποίο είναι το πρώτο σχέδιο της Novocaptis της σειράς «Next-Gen Smart-παιχνίδια». Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μικρο-ρομπότ των 5 x 5 εκατοστών, το οποίο θα εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και τις ψυχαγωγικές ανάγκες των καταναλωτών μέσω της ρομποτικής.
Το ρομπότ απευθύνεται σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως μια πλατφόρμα με την οποία παρέχεται στους μαθητές κι ένα μέσο για να ανακαλύψουν τις επιστημονικές αρχές της υποκείμενης τεχνολογίας, όπως είναι οι νόμοι της φυσικής, των μαθηματικών και της πληροφορικής.
Οι μαθητές μπορούν -επίσης- να ανακαλύψουν τις αρχές της βιολογίας, της ψυχολογίας και της κοινωνικής ανάπτυξης. Παράλληλα, δύναται να εισέλθουν στον κόσμο της ανάπτυξης, της κοινωνικοποίησης, της συνεργασίας και της ευφυϊας.
Ουσιαστικά, έγκειται σε ένα kit, που θα είναι εφοδιασμένο με ένα ή περισσότερα ρομπότ, το οποίο λειτουργεί μέσω ενός λογισμικού προγράμματος. Το συγκεκριμένο λογισμικό πρόγραμμα επιτρέπει στον κάθε χρήστη να ελέγχει, να τροποποιήσει και να «αναπτύξει» τη συμπεριφορά του ρομπότ.
Με αυτό τον τρόπο μπορούν οι μαθητές να πειραματιστούν, ώστε να αναπτύξουν τον πειραματισμό και την πρακτική εκμάθηση των θεωριών ή των ιδεών.
©Typologos.com 2011