Παραλία για άτομα με προβλήματα όρασης

0
89

Παραλία για άτομα με προβλήματα όρασης

Του Φώτη Μπίμπαση, Μέλους του πανελλαδικού συμβουλίου των  Οικολόγων Πράσινων και συντονιστή  της  θεματικής ΑμεΑ

18:09:33,01/08/2018

Παρουσίαση audioguide για τα άτομα με προβλήματα όρασης.©PHOTOPQR/NICE MATIN/Philippe ARNASSAN FREJUS LE 21 07 2015 ;

Όταν στην Ελλάδα ακούμε την λέξη αναπηρία, σκεφτόμαστε το αναπηρικό αμαξίδιο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό!

Για τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, παρατηρείται απουσία πρόσβασης στις παραλίες στερώντας τους το δικαίωμα για άσκηση, διασκέδαση, καθώς και την κάλυψη της ανθρώπινης ανάγκης να αθλούνται και να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες. Οι περισσότεροι αρμόδιοι φορείς αγνοούν τις δυνατότητες που προσφέρονται με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας.

Παραλία ειδικά διαμορφωμένη για τυφλούς κι ΑμεΑ

Για τους τυφλούς, είναι αδύνατο να προσανατολιστούν στο χώρο μιας παραλίας και μέσα στη θάλασσα. Πώς μπορούν να ξέρουν πως να κινηθούν στην παραλία ή πώς θα γνωρίζουν πως θα βγουν από το νερό;

Πώς μπορούν να βρουν πού έχουν αφήσει τα πράγματά τους και σε ποιο σημείο σκίασης είναι η παρέα τους; Όσο και αν ακούγεται περίεργο σε μερικούς, η τεχνολογία σήμερα, δίνει τέτοιου είδους υπηρεσίες καθοδήγησης σε τυφλούς και μερικώς βλέποντες.

Η ιδέα να αναπτυχθεί ένα σύστημα που να εξασφαλίζει την πλήρη και αυτόνομη κολύμβηση των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης βρέθηκε στη Γαλλία το 2002. Ο πρωτότυπος απαραίτητος εξοπλισμός, χρησιμοποιεί στρατιωτική τεχνολογία, όπως είναι η αδιάβροχη μεμβράνη που εξασφαλίζει τη διάχυση του ήχου.

Σήμερα έχουν εγκατασταθεί παρόμοια συστήματα σε αρκετές παραλίες της Ευρώπης, όπως είναι στις Κάννες, στην Μασσαλία, στο Μονακό, στη Νίκαια στην Ίμπιζα και αλλού.

Πώς λειτουργεί το σύστημα:  Ο χρήστης τοποθετεί στο χέρι του έναν μικρό πομπό με μορφή τηλεχειριστηρίου- βραχιολιού, με τρία κουμπιά για τρεις λειτουργίες: α) αναζήτηση και εντοπισμός ακριβούς τοποθεσίας, β) οδηγίες για μετακίνηση στην παραλία, γ) αναζήτηση βοήθειας για έκτακτη ανάγκη.

Πριν από την πρόσβαση μπορούν να αφήσουν το μπαστούνι τους, με την βεβαιότητα ότι θα το ξαναβρούν χωρίς δυσκολία, όταν βγουν από το νερό. Μόλις το άτομο εισέλθει στο νερό, πιέζει το πρώτο κουμπί στο τηλεχειριστήριο. Αμέσως, από μια σημαδούρα προσανατολισμού δέχεται χρήσιμες ηχητικές πληροφορίες (βάθος θάλασσας κι αρίθμηση της σημαδούρας  για υπολογισμό της απόστασης).

Πριν από την πρόσβαση μπορούν οι τυφλοί να αφήσουν το μπαστούνι τους, με την βεβαιότητα ότι θα το ξαναβρούν χωρίς δυσκολία, όταν βγουν από το νερό

 Το άτομο προσανατολίζεται και κολυμπάει με ευκολία από  τη μια σημαδούρα στην άλλη.

Τέλος, πατάει το δεύτερο κουμπί και ακολουθεί τις οδηγίες για να επιστρέψει στην παραλία. Σε περίπτωση ανάγκης, πατάει το τρίτο κουμπί στο τηλεχειριστήριο, το οποίο ειδοποιεί άμεσα το ναυαγοσώστη.

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν όλες οι παραλίες να είναι εξοπλισμένες με τέτοιου είδους συστήματα. Όσο περισσότερες, όμως,  επιλογές θα έχουν τα άτομα με προβλήματα όρασης να κολυμπήσουν χωρίς συνοδό, θα είμαστε πιο κοντά στην επιτυχία της φιλοσοφίας του «καθολικού σχεδιασμού», δηλαδή του στόχου της πρόσβασης και της εξυπηρέτησης όλων, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

3 + 18 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.