3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

0
160

3 ΜΑΪΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Της Σοφίας Σοφικίτη

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου ήταν η χθεσινή (3 Μαΐου), η οποία όχι μόνο στάθηκε ιδανική ευκαιρία για να θυμίσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της Ενημέρωσης παγκοσμίως, αλλά αναδείχθηκε ως ημέρα ανάληψης δράσης και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της βίας εναντίον των ανθρώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αυθαίρετες συλλήψεις, τις παράνομες φυλακίσεις, τους σοβαρούς κινδύνους και τις απειλές για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι εδώ και χρόνια στο σύνολό τους οι επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης καιέχοντας θρηνήσει δεκάδες θύματα με στόχο τη φίμωσή τους, το  Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (“European Communication Institute”) σε συνεργασία με τον φορέα “Journalists about Journalism” (www.jaj.gr) και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Wien Universität – Media Governance & Industries Research Lab) πήραν την αναγκαία πρωτοβουλία να ιδρύσουν το διαδικτυακό παρατηρητήριο V.A.N. (“Violence Against Newspersons”) με έδρα την Ελλάδα.

Χθες, Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, παρουσιάστηκε ο επίσημος ιστότοπος του παρατηρητηρίου, με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Τύπου, πολιτικών αλλά και πολιτών.

Κεντρικό αντικείμενο του “V.A.N.” είναι η καταγραφή και μελέτη της βίας, όλων των ειδών, που ασκείται σε βάρος των ανθρώπων του Τύπου. Συγκεκριμένα, κάθε επαγγελματίας της ενημέρωσης που έχει δεχθεί βία, ανεξάρτητα από την ιεραρχική θέση ή την ειδικότητά του, θα μπορεί να αναφέρει την προσωπική του εμπειρία, η οποία θα αξιοποιείται αναλόγως με στόχο την καλύτερη προστασία των ανθρώπων των Μ.Μ.Ε..

Η συζήτηση που έγινε με όρους πολιτισμού, αλληλοσεβασμού και συνδιαμόρφωσης και προσανατολισμό στη διασφάλιση της ποιοτικής Ενημέρωσης, άγγιξε ευρύτερα ζητήματα ασφάλειας έναντι της βίας εναντίον των Μ.Μ.Ε. και των ανθρώπων που απασχολούνται στον κλάδο, με κατάθεση κρίσιμων εμπειριών, ανταλλαγή απόψεων και ενδιαφέρουσες προτάσεις για την προάσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης και προστατευμένης καταγραφής των γεγονότων, χωρίς λογοκρισία ή άλλου είδους πειθαναγκασμό.

©Typologos.com 2017

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

five × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.