«Πέρασα…» μια μουσική παράσταση της Σοφίας Καμαγιάννη με την ποίηση της Κικής Δημουλά

Μ' έκλεισε μέσα η βροχή και μένω τώρα να εξαρτιέμαι από σταγόνες

0
100

«Πέρασα…» μια μουσική παράσταση της Σοφίας Καμαγιάννη με την ποίηση της Κικής Δημουλά    

16:07:21,11/09/2017
Πότε μὲ εἶχες φέρει ἐδῶ νὰ μὲ ξεναγήσεις στοὺς χρησμούς;

Στην πολυπρισματική ποίηση της Κικής Δημουλά βασίζεται το μικτό θέαμα-ακρόαμα με τίτλο  «Πέρασα…» , που παρουσιάζει η συνθέτρια – σολίστ πιάνου Σοφία Καμαγιάνη στις 9 το βράδυ της Παρασκευής 24 και του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2017 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»  του  Μεγάρου  Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η μουσική παράσταση ολοκλήρωσε τον κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη»  στην Αθήνα, όπου απέσπασε τις άριστες κριτικές και το δυνατό χειροκρότημα  από ένα  μεγάλο αριθμό θεατών.

Πέρασα …

Ὄχι, δὲν εἶμαι λυπημένη.Σὲ σωστὴ ὥρα νυχτώνει

Με κύριο «σώμα» το  λόγο της Κικής Δημουλά και όχημα τη μουσική χτίζει η  Σοφία Καμαγιάννη μια παράσταση η οποία επιχειρεί ν’ «αγγίξει»  πολύπλευρα  τον θεατή. Έχοντας ακριβό δώρο τη φωνή της ποιήτριας προσκαλεί η παράσταση  τους θεατές να αφεθούν  σε ένα κολλάζ αισθήσεων μέσα από το συνδυασμό με ένα μουσικό – ηχητικό  κόσμο.

Εκτός από τις απαγγελίες της Κικής Δημουλά θα ακουστούν απρόσμενες ηχογραφήσεις στίχων της ίδιας,  που αποτελούν ένα μη συνηθισμένο τρόπο ακρόασης της ποίησης)

Τρία πρόσωπα πρωταγωνιστούν στο έργο. Σαν  πρόσωπα  εμπεριέχουν το ένα το άλλο. Βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση και σύνδεση, ενώ  συναποτελούν το πρόσωπο της κεντρικής ηρωίδας. Επικοινωνούν πέρα από τον χρόνο ,  «από τον μέσα ουρανό μιας μνήμης», αλλά εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο.

Η «ανάγκη για χειροπιαστά πράγματα…» αποτυπώνεται,  μέσω της πρόζας, σε ένα πρόσωπο, την  πρώτη  ηθοποιό, την οποία ενσαρκώνει η Γιώτα Φέστα,  που βιώνει τη ρεαλιστική πραγματικότητα έχοντας  ανοιχτούς πάντα  τους αισθητήρες.

Η δεύτερη  ηθοποιός και ερμηνεύτρια των τραγουδιών, Θεοδοσία Σαββάκη «κινείται» σε ένα πιο φαντασιακό κόσμο, όπου το τραγούδι και οι μουσικές μετασχηματίζουν το νόημα του ποιητικού λόγου.

Η  ηχογραφημένη και ηλεκτρονικά επεξεργασμένη φωνή της ποιήτριας δηλώνεται ως ένα άλλο κομμάτι του εαυτού της ηρωίδας και  «μεταφέρει» τους  θεατές  σε έναν κόσμο πιο εξωλογικό, ονειρικό,  καθώς κι ασυνείδητο.

Η  Κική Δημουλά  για τη Σοφία Καμαγιάννη

Ἡ νύχτα, Ὄνομα οὐσιαστικόν, Γένους θηλυκοῦ, Ἑνικὸς ἀριθμός.Πληθυντικὸς ἀριθμὸς Οἱ νύχτες. Οἱ νύχτες ἀπὸ δῶ καὶ πέρα

«Η μεγάλη εκτίμησή μου για τη στέρεη αξία της Σοφίας Καμαγιάννη δεν οφείλεται σε μια φιλία που είχε την τύχη να μην είναι επιφανειακή. Για να γίνω σαφέστερη, η Καμαγιάννη ασκώντας τη συνθετική της δεινότητα την περιβεβλημένη με την ιέρεια φωνή της, μετάγγισε στη δική μου θνητή φωνή, την αύρα της τέχνης της. Αυτό σημαίνει δεσμός πλέον, αφού ενώθηκαν; το αίμα  της χαρισματικής έμπνευσης της Σοφίας με τη δική μου θνητή φωνή.

Ας ξεκαθαρίσω, ότι δεν είναι αυτή η ευτυχής συνεργασία που με παρασύρει να επαινέσω την πολυσύνθετη δεινότητα της Καμαγιάννη. Είναι από καθαρή ανάγκη μου να διαδώσω τις πολλές ευχαριστίες που τις οφείλω, επειδή κατάφερε αυτή την εξαύλωση της ύλης που με αποτελεί» , σημειώνει η ποιήτρια Κική Δημουλά.

Η Σοφία Καμαγιάννη για την  Κική Δημουλά

Πὲς «στιγμή»,ποὺ φωνάζει βοήθεια ὅτι πνίγεται,μὴν τὴ σῴζεις,πὲς «δὲν ἄκουσα»

«Η πρώτη μας επαφή μέσω αλληλογραφίας, το 2000, πρόσθεσε μία σπίθα  στον ήδη μαγικό κόσμο που η ποίησή της έχτιζε μέσα μου εκείνη τη δύσκολη, σε προσωπικό επίπεδο, εποχή.  Σιγά-σιγά ήμουν σίγουρη ότι θα καταπιανόμουν μουσικά με το έργο της, χωρίς να έχω αποφασίσει ακόμα τον τρόπο, λόγω της ιδιόμορφης γραφής της.

Το ουσιαστικό βήμα έγινε το 2008  με το ποίημά της «Το διαζευκτικόν ή», το οποίο περιλαμβάνεται στο CD μου με τον τίτλο «Στων άστρων την άλω». Τότε έγινε η πρώτη συνεργασία μας, την ηχογράφησα να το απαγγέλει και ακολούθησε ηλεκτρονική επεξεργασία.

Η τόσο θερμή υποδοχή της σε έναν  σύγχρονο, ακουστικό τρόπο προσέγγισης της ποίησης, καθώς και ο ενθουσιασμός της, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εμένα. Πάντα με άξονα τη φωνή της άνοιξε ο δρόμος για διάφορες προσεγγίσεις στη συνέχεια: μελωδικές, ρυθμικές και ηχοχρωματικές. Από τις συναντήσεις μας συνέλεξα πολύτιμο υλικό που θα ακουστεί για πρώτη φορά σε αυτή την παράσταση. Με το πέρασμα του χρόνου προχώρησα και σε μελοποιήσεις ποιημάτων της (ή αποσπασμάτων) και σταδιακά έφτασα να χτίσω ένα ολόκληρο έργο πολλαπλών αναγνώσεων της ποίησής της, όπως έχει περιγραφεί πιο επάνω, με κέντρο τη μουσική.

Θέλω να πιστεύω ότι η παράσταση αυτή θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει όσο γίνεται περισσότερο, εντός και εκτός Ελλάδας, μετά  από τις ήδη κλεισμένες πρώτες παραστάσεις του φθινοπώρου.

Μαζί με την ποιήτρια Δημουλά κουβαλώ μέσα μου και τον άνθρωπο Δημουλά, τη γενναιοδωρία της, τη φιλική μας σχέση όλων αυτών των χρόνων · νιώθω ευγνώμων. Το έργο αυτό είναι ένα εσωτερικό χρέος και αποτελεί  φόρο τιμής σε όλα όσα μου έχει προσφέρει», αναφέρει η συνθέτρια, Σοφία Καμαγιάννη.

Συντελεστές

Το έργο βασίζεται στην ποίηση της Κική Δημουλά, ενώ η σύλληψη, η μουσική, σκηνοθεσία  είναι της  Σοφίας  Καμαγιάννη , η οποία πραγματοποίησε και την ηλεκτρονική επεξεργασία του προ-ηχογραφημένου υλικού. Ακούγεται η ηχογραφημένη φωνή της  Κικής Δημουλά.

Τη σκηνογραφία σχεδίασε η   Όλγα Ντέντα, τους φωτισμούς τοποθέτησε η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και  την κίνηση δίδαξε ο  Eρμής Μαλκότσης. Το βίντεο «γύρισε» ο Παναγιώτης Γουμπούρος  και τη σκηνοθέτιδα βοήθησε ο  Φάνης Σακελλαρίου.Πρώτη ηθοποιός είναι η Γιώτα Φέστα με δεύτερη τη Θεοδοσία Σαββάκη, που ερμηνεύει τα τραγούδια.Στη σκηνή θα βρίσκονται οι εξής μουσικοί:

Τάσος Γουσέτης (βιολί), Φίλανδρος Κάρρας (κλαρινέτο),  Όσβαλντ Αμιράλης (κόντρα μπάσο), Θεοδοσία Σαββάκη (σαξόφωνο) και Σοφία Καμαγιάννη (πιάνο). Τεχνικός σύμβουλος ήχου  είναι ο Τim Ward. Η τιμή του εισιτηρίου γενικής εισόδου ορίστηκε στα 10 ευρώ και το μειωμένο για φοιτητές, Α.Μ.Ε.Α. κι ανέργους στα 5 ευρώ.

©Typologos.com 2017

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1 + 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.