Πάολο Σορεντίνο: «Ο άνθρωπος, στις πιο καθοριστικές στιγμές, χάνει το νόημα της ύπαρξής του, ακόμα κι όταν νομίζει ότι το έχει βρει»!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com.
Πάολο Σορεντίνο: «Ο άνθρωπος, στις πιο καθοριστικές στιγμές, χάνει το νόημα της ύπαρξής του, ακόμα κι όταν νομίζει ότι το έχει βρει»!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr
Μεγάλος απών ήταν ο σκηνοθέτης και συγγραφέας, Πάολο Σορεντίνο (φωτογραφία) από την πρεμιέρα της ταινίας του, «This must be the place» με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό, Σον Πεν, που πραγματοποιήθηκε στις έντεκα το βράδυ της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου του 2011 στο «Ολύμπιον» κι έγινε στο πλαίσιο των προβολών του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!
Παρόλα αυτά έστειλε ο σκηνοθέτης μια επιστολή με θερμά λόγια προς τους παρευρισκόμενους Έλληνες σινεφίλ και την οποία διάβασαν οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ. Κεντρικό νόημα των γραφόμενων της επιστολής ήταν ότι ο ίδιος ο σκηνοθέτης αποκάλυψε τη φιλοσοφία των δημιουργιών του, «που είναι ο άνθρωπος και η έλλειψη νοήματος στη ζωή του»!
«Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που δεν βρίσκομαι μαζί σας στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω έρθει ποτέ στην Ελλάδα και μόλις έχασα την καλύτερη ευκαιρία για να έρθω. Είμαι πολύ ευγνώμων και έκπληκτος που το Φεστιβάλ διοργανώνει αυτό το αφιέρωμα στη δουλειά μου.
Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω για τις ταινίες μου. Προτιμώ να μην κοιτώ πίσω στο παρελθόν γιατί θέλω να αποφύγω να δω έναν τύπο με περισσότερα μαλλιά και περισσότερη ενέργεια. Αυτός ο τύπος ήμουν εγώ.
Μπορώ μόνο να πω ότι αυτές οι ταινίες είναι 5 πρώτες ταινίες. Αυτό που εννοώ, είναι ότι κατά τη διάρκεια κάθε ταινίας ήμουν πεπεισμένος πως η εκάστοτε ταινία θα ήταν και η τελευταία μου, καθώς κι ότι κανένας δε θα είχε την επιθυμία ή την ανάγκη να χρηματοδοτήσει την επόμενη.
Έτσι, για κάθε ταινία έκανα πάντα την ύψιστη προσπάθεια, με τη μεγαλύτερη δυνατή ενέργεια, κούραση, προσοχή, απερισκεψία και φόβο. Και, με πολλές παραλλαγές στη θεματολογία, πάντα εστίαζα στον άνθρωπο και τη δυσκολία του να βρει το νόημα της ζωής.
Θα έλεγα ότι το μοτίβο στη θεματολογία μου είναι ο άνθρωπος και η έλλειψη νοήματος στη ζωή του. Η μοναδική σημαντική παρατήρηση που έχω κάνει στη ζωή μου είναι πως ο άνθρωπος, στις πιο καθοριστικές στιγμές, χάνει το νόημα της ύπαρξής του, ακόμα κι όταν νομίζει ότι το έχει βρει.
Γι’ αυτό μιλούν οι ταινίες μου, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν πολύ σκληρά να μην πάρουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. Πιστεύω πως δεν είναι υγιές ούτε για μένα ούτε για κανέναν άλλον να πιστεύει πολύ στις πεποιθήσεις του.
Το ρίσκο που διατρέχεις είναι να απογοητεύεσαι διαρκώς. Οπότε, άνευ πεποιθήσεων, σας προσκαλώ να δείτε τις ταινίες μου, και εν τω μεταξύ, σας ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ και απολογούμαι ξανά για την απουσία. Η παρουσία μου βέβαια, όπως καταλαβαίνετε από τα λόγια μου, θα ήταν παντελώς περιττή…», απολογήθηκε ο γνωστός δημιουργός.
Αν και κινηματογραφιστής με λίγο- μέχρι στιγμής- έργο έχει κατορθώσει ο Πάολο Σορεντίνο να μαγέψει τους σινεφίλ με τις ταινίες του. Αυτός ήταν κι λόγος που οι υπεύθυνοι του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το αφιέρωμα προς τιμήν του έργου του Ιταλού σκηνοθέτη!
Το έργο «This must be the place», παραγωγής 2011 της Ιταλίας – Γαλλίας- Ιρλανδίας (φωτογραφία), αποτελεί την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Πάολο Σορεντίνο.
Η ιστορία αναφέρεται σε έναν 50χρονο πρώην ροκ σταρ, τον Σαϊάν, ο οποίος ζει στο Δουβλίνο από τα δικαιώματα της δισκογραφίας του. Με τον θάνατο του πατέρα πηγαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου ανακαλύπτει ότι ο γονιός του ήθελε να εκδικηθεί για μια ταπείνωση που είχε υποστεί. Έτσι, ο Σαϊάν ταξιδεύει σε όλη την Αμερική για να εκπληρώσει την επιθυμία του πατέρα του.
©Typologos.com 2011