Ο ρόλος του ύπνου στη μάθηση-μνήμη και τη σωματική ανάπτυξη
«Ο ρόλος του ύπνου στη μάθηση-μνήμη και τη σωματική ανάπτυξη»
Του Κώστα Παπαθεοδωρόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηρίου Νευροφυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι διεργασίες της μάθησης και της μνήμης είναι εξαιρετικά σημαντικές εγκεφαλικές λειτουργίες, στις οποίες στηρίζεται πολύ μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς μας, καθώς και η συγκρότηση της προσωπικότητάς μας και βασίζονται στην διαμόρφωση των συνδέσεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.
Είναι –δε- εξαιρετικά σημαντικές λειτουργίες ειδικά κατά την περίοδο της ανάπτυξης του οργανισμού, περιλαμβανομένης της παιδικής και εφηβικής σχολικής ηλικίας.
Ο ύπνος συνιστά μία περίοδο που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του 24ώρου στη ζωή ενός οργανισμού, με συγκεκριμένα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά και περίπλοκους εγκεφαλικούς μηχανισμούς.
Ωστόσο, παρ’ όλη τη διαχρονικά συσσωρευόμενη ανθρώπινη εμπειρία και τις διάφορες θεωρίες και υποθέσεις για τον ρόλο του ύπνου, οι ακριβείς λειτουργίες του ύπνου μόνον πρόσφατα έχουν αρχίσει να περιγράφονται με σχετική σαφήνεια από την επιστήμη.
Ο ρόλος του ύπνου στις διεργασίες της μάθησης και της μνήμης, έτσι όπως έχουν περιγραφεί μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στη θεώρηση ότι εκτός των άλλων ο ύπνος αποτελεί μία χρονική περίοδο βασική στην παγίωση πρόσφατων μαθησιακών εμπειριών, δηλαδή στην απομνημόνευση της νεοπροσληφθείσας μάθησης.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο ύπνος φαίνεται ότι όχι μόνον συμβάλλει στην απομνημόνευση, αλλά ενισχύει και τη διεργασία της μάθησης.
Παράλληλο βασικό ρόλο παίζει- επίσης- ο ύπνος στην σωματική και εγκεφαλική ανάπτυξη του νεαρού οργανισμού, κατά την οποία υφίσταται μεγάλη αναδιοργάνωση των συνδέσεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων.
Υπό το πρίσμα αυτό καθίσταται φανερή η σημασία της ομαλής λειτουργίας του ύπνου, ειδικά στην περίπτωση της έντονα μαθησιακής περιόδου των παιδιών και των εφήβων.
©Typologos.com 2013