Ο θωρακικός πόνος αποτελεί τη 2η κατά σειρά συχνότητα επίσκεψης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Ο θωρακικός πόνος αποτελεί τη 2η κατά σειρά συχνότητα επίσκεψης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com

Η ηχωκαρδιογραφία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση,- αξιολόγηση και στη διαλογή ασθενών με προκάρδιο άλγος αφού σε μια άτυπη εικόνα μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη βιωσιμότητα του πάσχοντος τμήματος, καθώς και τη διαστρωμάτωση του κινδύνου
O θωρακικός πόνος αποτελεί τη 2η κατά σειρά συχνότητα επίσκεψης στα τμήματα επείγοντα περιστατικά (ΤΕΠ) καταλαμβάνοντας το 5% – 7% των επισκέψεων!
Την ανακοίνωση έκανε η ιατρός- επιστημονική συνεργάτιδα του Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ( ΑΠΘ) στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Σοφία Παυλίδου μιλώντας την Παρασκευή 1 Μαρτίου του 2013 στις εργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης που διοργανώνει η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος (ΕΑΒΕ). Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.
«Ο πόνος μπορεί να υποδηλώνει από αθώα περιστατικά μέχρι και πολύ σοβαρά νοσήματα, ενώ οι αιτίες μπορεί να συσχετίζονται τόσο σε καρδιακά προβλήματα, όσο και σε αγχώδεις καταστάσεις», τόνισε η κ. Παυλίδου.
Για τη συμπτωματολογία είπε πως λείπει πολλές φορές το θωρακικό άλγος, ενώ μπορεί να εμφανίσουν εφίδρωση, κεφαλαλγία, ζάλη και δύσπνοια. Αντίστοιχα, στις γυναίκες εμφανίζεται πόνος στον τράχηλο, στην κάτω γνάθο, δύσπνοια και ζάλη.
«Οι ασθενείς με διαβήτη σε ποσοστό 30% παρουσιάζουν σιωπηλή ισχαιμία, δηλαδή ισχαιμία του μυοκαρδίου χωρίς να έχουν θωρακικό πόνο.
Τα άτομα, που έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερ-χοληστερολαιμία ή είναι καπνιστές θα πρέπει να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στο θωρακικό πόνο, καθώς και στα συμπτώματά του», υπογράμμισε,
Κατά τη διάρκεια των εργασιών μίλησαν ειδικοί για τον ρόλο της διαχείρισης του ασθενούς με θωρακικό πόνο που προσέρχεται στο ΤΕΠ και στη συμβολή του Ηλεκτροκαρδιογραφήματος, καθώς και του Ηχωκαρδιογραφήματος στη διάγνωση της ασθένειας.
Ο καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ στη Β’ Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ, Δρ Στέργιος Σαββάτης, μίλησε για το ρόλο του Ηλεκτροκαρδιογραφήματος για το οποίο είπε ότι αν πραγματοποιηθεί εντός 10 λεπτών από την έναρξη του προκάρδιου άλγους, τότε ανιχνεύει επάνω από το 50% των περιστατικών οξέως εμφράγματος!
Ο καρδιολόγος και υπεύθυνος του Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης της Β’ Καρδιολογικής Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Δρ Ιωάννης Ευθυμιάδης, «στάθηκε» στη συμβολή του Ηχωκαρδιογραφήματος ως ένα μη επεμβατικό διαγνωστικό εργαλείο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την καρδιακή λειτουργία
«Η ηχωκαρδιογραφία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση,- αξιολόγηση και στη διαλογή ασθενών με προκάρδιο άλγος αφού σε μια άτυπη εικόνα μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη βιωσιμότητα του πάσχοντος τμήματος, καθώς και τη διαστρωμάτωση του κινδύνου», εξήγησε ο κ. Ευθυμιάδης.
Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι ο υπέρηχος καρδιάς μπορεί να βοηθήσει σε όλες τις επιπλοκές του Οξέως Εμφράγματος του Μυοκαρδίου (ΟΕΜ) λέγοντας πως αποτελεί το πιο ισχυρό εργαλείο για τη διάγνωση της Οξείας Περικαρδιακής Νόσου ή της Οξείας Αορτικής Νόσου, η οποία εμφανίζει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας!
«Στο διαχωρισμό της αορτής έχει έως και 91% θετική προγνωστική αξία», τόνισε ο Δρ. Ευθυμιάδης.
Αναφερόμενος στις νέες συστάσεις για τη χρήση της Ηχωκαρδιογραφίας, που αφορούν στη γνώση- ενημέρωση,- καταγραφή και αξιολόγηση του αποτελέσματος υπογράμμισε ότι στα ΤΕΠ πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βάση στον υπέρηχο!
«Οι καρδιολόγοι θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι και να έχουν γνώση γενικότερης ιατρικής. Σημαντικό κρίνεται και το πρωτόκολλο με το οποίο λαμβάνονται οι εικόνες, αλλά και η δεύτερη άποψη που θα πρέπει να ζητείται πάντα από άλλον καρδιολόγο», συμβούλεψε ο Δρ. Ευθυμιάδης.
Επιπλέον, ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου της Αθήνας, Χ. Πίτσαβος αναφέρθηκε στις νεότερες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου στην κλινική πράξη.
Οι οδηγίες αυτές αναγνωρίζουν ότι υφίστανται 4 επίπεδα καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι ψυχοσωματικοί παράγοντες και το παθητικό κάπνισμα αναγνωρίζονται ως οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ οι νεότεροι βιοδείκτες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη βρέθηκε να έχουν περιορισμένο ρόλο.
Για το επίκαιρο θέμα των γεννόσημων φαρμάκων σε σχέση με το καρδιαγγειακό σύστημα μίλησε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακευτικής- Φαρμακοκινητικής του Τομέα Φαρμακογνωσίας- Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Ι. Νιώπας.
«Τα γενόσημα θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά και μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα πρωτότυπα των οποίων η πατέντα έχει λήξει. Έχουν χαμηλό οικονομικό κόστος, ενώ θα πρέπει να είναι φαρμακευτικά ισοδύναμα, δηλαδή να πληρούν τα ίδια συγκριτικά πρότυπα ποιότητας, να έχουν την ίδια δραστική ουσία και να λαμβάνονται, καθώς και να απορροφούνται με τον ίδιο τρόπο», διευκρίνισε.
Διαλέξεις για τα νεότερα δεδομένα της θεραπευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης έδωσαν η γενική Ιατρός- υποψήφια διδάκτωρ του ΑΠΘ- επιστημονική συνεργάτιδα του Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Ε. Πασχαλίδου, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου « ΑΧΕΠΑ», Χ. Σαββόπουλος κι ο επιμελητής Α΄ της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας – Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξ. Κροκίδης.
Οι τρεις ομιλητές τόνισαν ότι για τη μέτρηση στο σπίτι ισχύει ότι η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να είναι <130/85.
«Κατά τη διάρκεια της μέτρησης θα πρέπει ο ασθενής να είναι ήρεμος, να μην ομιλεί να μην έχει καταναλώσει καφέ, τσιγάρο ή ουσίες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, όπως είναι τα ρινικά σπρέι ή και οι οφθαλμικές σταγόνες.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες της αρτηριακής υπέρτασης ορίζουν ότι θα πρέπει να είναι (μικρότερη) <140/90 στο γενικό πληθυσμό και <130/80 σε άτομα με επιπρόσθετους παράγοντες κινδύνου ή διαβητικούς.
Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα προβλήματα των ασθενών».
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου του 2013 και η Γιορτή Καρδιάς με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων- σε κάθε ηλικία- μέσω της υγιεινής διατροφής. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 700 άτομα.
Η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης προσέφερε και πραγματοποίησε δωρεάν αιμοληψίες και μέτρηση δεικτών, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η HDL, η LDL, τα τριγλυκερίδια, η αρτηριακή πίεση , η χοληστερίνη, το βάρος Σώματος , καθώς κι δείκτης μέσης – γοφών. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 αιμοληψίες ενώ μοιράστηκαν δωρεάν σακχαρόμετρα.
©Typologos.com 2013