ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ MADE IN GREECE!
ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ MADE IN GREECE
AΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οργανικά ηλεκτρονικά, εύκαμπτο υλικό με ενεργειακή απόδοση από πολυμερή υλικά, δημιουργούν τώρα ως πρώτη ύλη τα ερευνητικά ελληνικά εργαστήρια.
Την ώρα που η οικονομική κρίση κλυδωνίζει την ελληνική κοινωνία, ερευντητές από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και το Εργαστήριο του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, δημιουργούν οργανικά ηλεκτρονικά made in Greece (φωτογραφία: Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ- καθηγητής, Στέργιος Λογοθετίδης)..
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί η πρώτη ύλη από ελληνικά χέρια ώστε να μπουν με χαμηλό κόστος στη μαζική παραγωγή μια σειρά από καινοτόμα προϊόντα νέας τεχνολογίας όπως είναι τα τεντονόπανα που θα εξοικονομούν ηλιακή ενέργεια, τσάντες και τα ρούχα τα οποία θα φορτίζουν ηλεκτρικές συσκευές.
Στην ίδια σειρά καινοτόμων δημιουργιών ανήκουν τα έξυπνα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς που θα είναι πιο φτηνά και πιο αποδοτικά, το ηλεκτρονικό χαρτί, οι εύκαμπτες οθόνες για όλους τους τύπους συσκευών, καθώς και κυριολεκτικά εκατοντάδες άλλα προϊόντα.
…Και τώρα τρέχουμε στην παραγωγή
Το πρόγραμμα Rolemak αξίας 2, 74 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, προβλέπει την δημιουργία αυτών των καινοτόμων προϊόντων και να στοχεύει στο στήσιμο μικρών μονάδων παραγωγής εύκαμπτων πρώτων υλών οι οποίες θα κατασκευάζονται φτηνά στην Ελλάδα.
Ύστερα θα μπορεί να γίνεται εξαγωγή των ίδιων των υλών ή έτοιμων τελικών προϊόντων. Παραδειγματικά μπορεί η παραγωγή να «στοχεύει» στα μπουφάν με εκτυπωμένα ηλεκτρονικά τα οποία θα κρατούν ζεστό το ανθρώπινο σώμα ή στα φθηνότερα- αποδοτικότερα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς, στις οθόνες, καθώς και στα ηλεκτρονικά.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,το Εργαστήριο Ηλεκτρικού Χαρακτηρισμού και Προσομοίωσης Υλικών και Διατάξεων Μικρο-Νανο-Ηλεκτρονικής , το Εργαστήριο του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημιου Πατρών, καθώς και ερευνητές από πανεπιστήμια – ερευνητικά κέτνρα του εξωτερικού.
Ρούχα με φωτοβολταϊκά και «έξυπνος» HELIOS
Ο στόχος του Rolemak είναι η τελική παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, αλλά περιλαμβάνει ήδη την πραγματοποίηση κι άλλων συναντήσεων μεταξύ γων ερευνητών και των επιχειρηματιών. Από to ΕΣΠΑ , όμως, ήδη χρηματοδοτούνται δύο ακόμη προγράμματα, τα οποία «τρέχουν» με γρήγορους ρυθμούς και γι’ αυτά εκτιμάται πως εντός της επόμενης τριετίας θα παράγουν τα πρώτα προϊόντα!
Μάλιστα, τα φωτοβολταϊκά νέου τύπου πρόκειται να παραχθούν από ελληνικά χέρια κι αναμένεται να δώσουν μια νέα ώθηση στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Helios», εφόσον οι αρμόδιοι ενδιαφερθούν λίγο περισσότερο!
Ουσιαστικά, πρόκειται για το «ΝανΟργάνικ», που χρηματοδοτείται με 700.000 ευρώ.
Από το οργανόγραμμα του προγράμματος προβλέπεται η μιας πλήρους τεχνολογίας οργανικών ηλεκτρονικών, στην οποία περιλήφθηκε η ανάπτυξη των προηγμένων οργανικών ημιαγωγών διαφανών ηλεκτροδίων και των νανο-δομικών υλικών φραγμού.
Οι επιστήμονες στοχεύουν στη μαζική παραγωγή μιας νέας γενιάς φωτοβολταϊκών, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή τάση και στη παραγωγή των εύκαμπτων οργανικών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους αισθητήρες φωτός, θερμοκρασίας, καθώς και πίεσης.
Τα προγράμματα
Στο πρόγραμμα «ΝανΟργάνικ» συμμετέχουν το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ , το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Πατρών , το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του ΙΤΕ από την Πάτρα, η εταιρεία ανάπτυξης καινοτόμων νέων υλικών και συστημάτων για προϊόντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «Advent» (Advanced Energy Technologies SA – εδρεύει- στην Πάτρα), καθώς και η εταιρεία « Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ» (με έδρα την Αλεξανδρούπολη).
Αντίστοιχα, το πρόγραμμα με τίτλο «Υφατρόνικ-ανάπτυξη ολοκληρωμένων εύκαμπτων κλωστοϋφαντουργικών και ηλεκτρονικών προϊόντων « στοχεύει στην παραγωγή «έξυπνων» ινών και υφασμάτων που θα έχουν εκτυπωμένα διάφορα οργανικά ηλεκτρονικά επάνω στο ύφασμα.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μέσα σε μια τριετία θα μπορέσουν να παράγουν τσάντες που θα φορτίζουν ηλεκτρονικές συσκευές, μπλουζάκια για το καλοκαίρι με ενσωματωμένο αντιηλιακό – αντικουνουπικό, σκηνές ή τεντόπανα με φωτοβολταϊκά και ενεργειακή αυτονομία, στολές που θα διατηρούν το σώμα σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας!
Στο πρόγραμμα συμμετέχει η εταιρεία Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ η ΕΤΑΚΕΙ (Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης και Ινών) η Ελληνική Υφαντουργία και η εταιρεία παραγωγής ένδυσης και μέσων ατομικής προστασίας Κώστας Σιαμίδης Α.Ε
«Πρόκειται για μια εντελώς νέα κατεύθυνση αλλά και αγορά για το χώρο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας που έχει δοκιμαστεί.Τα οργανικά ηλεκτρονικά θα αλλάξουν τον τρόπο, που επικοινωνούμε το ερχόμενο διάστημα. Πρόκειται για μία τεχνολογία την οποία γνωρίζουμε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Υπολογίζεται ότι τη χρονιά που μας πέρασε η αγορά των οργανικών ηλεκτρονικών έφερε κέρδη 1 δις , ενώ μέχρι και το 2016 θα φέρει 25 δις ευρώ» εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ- καθηγητής, Στέργιος Λογοθετίδης.
©Typologos.com 2011