Ολοκληρώνεται το Διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα Urban Environments in Transition: Engaging Young Leaders and Raising Community Awareness through Multimodal Narratives

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

Ολοκληρώνεται το Διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα   Urban Environments in Transition: Engaging Young Leaders and Raising Community Awareness through Multimodal Narratives

Ίδρυμα Fulbright- Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας , Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας , Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Toυ Νίκου Μόσχοβου,  e-mail: nikmoshov@gmail.com

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 7.000 άτομα  με  700 προτάσεις, ενώ  η Ελλάδα έλαβε μέρος χάρις στο Ίδρυμα Fulbright , αφού η ελληνική ομάδα αποτελούνταν από υπότροφους του.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 7.000 άτομα με 700 προτάσεις, ενώ η Ελλάδα έλαβε μέρος χάρις στο Ίδρυμα Fulbright , αφού η ελληνική ομάδα αποτελούνταν από υπότροφους του.

Στις 25 Ιανουαρίου του  2013 ολοκληρώνεται το διεπιστημονικό- διαπανεπιστημιακό  ερευνητικό  πρόγραμμα με τίτλο «Urban Environments in Transition: Engaging Young Leaders and Raising Community Awareness through Multimodal Narratives» με το συμπόσιο: «Αστικά πεδία σε μετάβαση»,  που θα «φιλοξενηθεί» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη  του Σεπτεμβρίου του  2012  μέσω επιλογής από τον διεθνή διαγωνισμό «Alumni Engagement Innovation Fund 2012», που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του  2012 στις Η.Π.Α.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 7.000 άτομα  με  700 προτάσεις, ενώ  η Ελλάδα έλαβε μέρος χάρις στο Ίδρυμα Fulbright , αφού η ελληνική ομάδα αποτελούνταν από υπότροφους του.

Οι δράσεις αφορούσαν πρώτα στη λογοτεχνική προσέγγιση του μεταβαλλόμενου αστικού τοπίου. Ύστερα,  αναπτύχθηκε μια σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες περιελάμβαναν συνεντεύξεις, εργαστήρια δημιουργικής γραφής σε συνδυασμό με φωτογραφία, επισκέψεις σε μουσεία, συνομιλία με μη κερδοσκoπικές οργανώσεις (καλλιτεχνικές, οικολογικές κ.α), συνεργασία με δημοτικές βιβλιοθήκες και πρωτοβάθμια -δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι δραστηριότητες  του προγράμματος κοινοποιήθηκαν  μέσω της χρήσης εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης.

Απώτερος σκοπός ήταν σύζευξη των πανεπιστημιακών τμημάτων και κοινωνίας, ώστε να ευαισθητοποιηθούν από κοινού στα θέματα περί του αστικού περιβάλλοντος με την πραγματοποίηση συνεργιών – πρωτοβουλιών εκ μέρους των συμμετεχόντων φοιτητών- φοιτητριών.

Τις συνέργειες  υλοποίησαν   προπτυχιακοί –  μεταπτυχιακοί φοιτητές  του Τμήματος  Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν δύο εκθέσεις με τα αποτελέσματά του σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα.

Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται ήδη στον εκθεσιακό χώρο «Sotos Art Studio», όπου ολοκληρώνεται στις 30 Ιανουαρίου  του 2013.

Η αντίστοιχη εκθεσιακή δράση στην Αθήνα  θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 28 Ιανουαρίου-8 Φεβρουαρίου  του 2013, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,  στην οδό Θόλου 5,  στην Πλάκα.  Τα επίσημα εγκαίνια  της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 1 Φεβρουαρίου του  2013 στην Πλάκα.

Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα πραγματοποιηθεί, Σπανδωνή 13, μεταξύ 21-
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 στις 20.00.

Οι φιλότεχνοι μπορούν τώρα στη Θεσσαλονίκη κι αργότερα στην Αθήνα να δουν   το  αποτέλεσμα της συγγραφικής και εικαστικής δημιουργίας μέσω της χρήσης διαφορετικών μέσων και μεθόδων αφήγησης (βίντεο, φωτογραφία, διαδικτυακός κόμβος, καθώς και λόγος).

Τα δημιουργήματα παρήχθησαν από τους συμμετέχοντες φοιτητές και τις συμμετέχουσες φοιτήτριες,  που συνεργάστηκαν με τους εξής  εικαστικούς καλλιτέχνες, συγγραφείς, καθώς  και ακαδημαϊκούς:

  • Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ- συντονίστρια της πρότασης, Τατιανή Ραπατζίκου.
  • Η επίκουρη καθηγήτρια, Ζωή Δέτση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια,  Γιούλη Θεοδοσιάδου  κι ο καθηγητής, Γιώργος Καλογεράς . Όλοι-ες   προέρχονται από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας  του Α.Π.Θ.
  • Ο λέκτορας, Κωνσταντίνος Μπλατάνης  και η  καθηγήτρια Λιάνα Σακελλίου. Αμφότεροι  από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας  του Ε.Κ.Π.Α.
  • Ο εικαστικός, Σώτος Ζαχαριάδης, ο εικαστικός και υποψήφιος  διδάκτορας  του Τμήματος Aρχιτεκτόνων Μηχανικών του  Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας,  Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, ο φωτογράφος, Καμίλο Νόλλας, καθώς και ο συγγραφέας, Σάκης Σερέφας .

Στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν  το Fulbright Foundation στην Ελλάδα (www.fulbright.gr )το  Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ (www.enl.auth.gr ),  το  Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας  του Ε.Κ.Π.Α  (www.enl.uoa.gr) το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης  (http://www.mbp.gr/html/gr/index.htm ) και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  (http://www.arch.uth.gr/el/).

Οι δράσεις του προγράμματος τελούν υπό την αιγίδα του  Δήμου Θεσσαλονίκης και της  Αντιδημαρχίας  Πολιτισμού και Τουρισμού.

©Typologos.com 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 14 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.