Οι πολλαπλές όψεις της κρίσης θα παρουσιαστούν στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –Εικόνες του 21ου Αιώνα
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Οι πολλαπλές όψεις της κρίσης θα παρουσιαστούν στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –Εικόνες του 21ου Αιώνα
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Οι πολλαπλές όψεις της κρίσης θα παρουσιαστούν – μεταξύ άλλων- μέσα από 58 Ελληνικές ταινίες στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα γίνει στις 15 – 24 Μαρτίου του 2013.
Τα Ελληνικά ντοκιμαντέρ θα προβάλλουν- ακόμη- τη φύση και την παράδοση ως καταφύγιο του σύγχρονου ανθρώπου, τα παρασκήνια της πολιτικής, τα διδάγματα της Ιστορίας, καθώς και τα πορτραίτα σύγχρονων προσωπικοτήτων.

Μια αλληγορία για τη σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί η ταινία Στο λύκο των Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Αράν Χιούζ, που κατέγραψαν τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στην απομονωμένη ελληνική ύπαιθρο.
Έτσι, μια αλληγορία για τη σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί η ταινία Στο λύκο των Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Αράν Χιούζ, που κατέγραψαν τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στην απομονωμένη ελληνική ύπαιθρο.
Μια πιο αισιόδοξη «ματιά» στην κρίση αναδύεται μέσα από την ταινία Living in Interesting Times των Μάσιμο Πιτσοκάρο και Ελισάβετ Λαλουδάκη. Από την άλλη πλευρά ο Κίμωνας Τσακίρης περιγράφει τις περιπέτειες ενός σύγχρονου Έλληνα καουμπόη στη Μεσσηνία στο φιλμ Ομορφιές και δυσκολίες (Μίτσιγκαν).
Η κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο των ντοκιμαντέρ Άπληστον κέρδος του Γιάννη Καρυπίδη και Εξάντας: Ο θησαυρός της Κασσάνδρας του Γιώργου Αυγερόπουλου, που ερευνούν την εκμετάλλευση χρυσού στα ορυχεία της Βόρειας Χαλκιδικής.
Τη ζωή με άλλο τρόπο κοντά στη φύση εξιστορούν οι ταινίες Εργαστήρι αιώνων του Βαγγέλη Ευθυμίου με σκηνικό τις Πρέσπες, Οι αθάνατοι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης των Γιώργου Μουστάκη και Νίκου Labot που γυρίστηκε στη Γαύδο, καθώς και το Little Land του Νίκου Νταγιαντά, με ήρωες ένα ζευγάρι που αρχίζει πάλι από την αρχή στην Ικαρία.
Η ταινία Το παλατάκι των Αορίων του Βασίλη Παναγιωτακόπουλου αφηγείται την αναβίωση ενός ορεινού παραδοσιακού οικισμού στην Κρήτη.
Τιμητική στο Φεστιβάλ θα έχει και η μουσική μέσα από τις ταινίες OST-Original Soundtrack του Φάνη Λογοθέτη, Το κλεμμένο μας τσίρκο των Χρήστου Πανάγου και Κώστα Μακρινού για τους Active Member, Μουσικό χωριό του Ανδρέα Σιαδήμα, καθώς και Camino musical: 9 dias musica galega της Ευηρούλας Δούρου.

Στην καθημερινότητα των νάνων στην Ισπανία διεισδύει η ταινία Από κάτω χαμηλά των Χριστίνας Πιτούλη και Μιγκέλ Ιλάρι,
Το ντοκιμαντέρ Black Box του Γεράσιμου Ρήγα «εισδύει» στα παρασκήνια μιας θεατρικής παράστασης, το έργο Φωνές από το υπόγειο του Γιάννη Χαριτίδη καταγράφει την ελληνική underground καλλιτεχνική σκηνή της δεκαετίας του 1970 και το φιλμ Οπτική γωνία: Photoville του Νίκου Πανουτσόπουλου αναφέρεται στη φωτογραφία
Συνάμα, Έλληνες πρόσφυγες ή μετανάστες αφηγούνται συγκλονιστικές- προσωπικές ιστορίες από τη Μικρά Ασία , την Κωνσταντινούπολη μέχρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή είναι η θεματολογία των ντοκιμαντέρ Με την ψυχή στο στόμα της Κυριακής Μάλαμα, Η αλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως του Γρηγόρη Οικονομίδη και Ταξισυνειδησία – Η άγνωστη ιστορία του ελληνικού ριζοσπαστισμού του Κώστα Βάκκα.
Με την μετανάστευση ασχολούνται και τα ντοκιμαντέρ Μια τυχαία συνάντηση του Σπύρου Αμοιρόπουλου, καθώς και Roughcut της Ελιάνας Αμπραβανέλ.
Μαθήματα ιστορίας θα «παραδώσουν» τα ντοκιμαντέρ Νεοναζί, το ολοκαύτωμα της μνήμης του Στέλιου Κούλογλου, Ενθύμιον Θεσσαλονίκης του Γιώργου Μπότσου, Γράμμος, το βουνό της ήττας της Γιάννας Ευαγγελίδου και Το χρονικό μιας καταστροφής των Χρύσας Τζελέπη, καθώς και Άκη Κερσανίδη.
Το ντοκιμαντέρ Τραντέλλενοι του Ηλία Ιωσηφίδη αναφέρεται στις ποντιακές μνήμες και παραδόσεις, ενώ η ταινία Οι δρόμοι έχουν τη δική τους ιστορία-Οδός Πειραιώς του Λεωνίδα Βαρδαρού «μιλά» για το ιστορικό παρελθόν σχετικά με το αστικό τοπίο
Η σύγχρονη πολιτική εμπνέει τους έλληνες δημιουργούς: Ο Μάρκος Γκαστίν παρακολουθεί τέσσερις Έλληνες πολιτικούς στο ντοκιμαντέρ Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού και το ντοκιμαντέρ Ένα βήμα μπροστά του Δημήτρη Αθυρίδη ακολουθεί τον Γιάννη Μπουτάρη πριν την εκλογή του στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στη Γάζα αποτυπώνει η ταινία Ελεύθεροι χαρταετοί του Διαμαντή Παπαδόπουλου.
Στα πορτρέτα θα παρουσιαστούν τα ντοκιμαντέρ Μια ζωή σαν σινεμά-Ντίνος Κατσουρίδης της Ισαβέλλας Μαυράκη, Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970) του Κωνσταντίνου Ζουλιάτη, Για την αποκατάσταση του μαύρου. Κατερίνα Γώγου του Αντώνη Μποσκοΐτη, Σταύρος Κουγιουμτζής «Μια καληνύχτα πες μου» του Τηλέμαχου Κοεμτζόπουλου, Welcome to the Show (Η μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου) των Αλέξη Πόνσε και Κώστα Πλιάκου,.
Επίσης, θα προβληθούν τα φιλμ Οπτική γωνία: Ο ξένος – Γιώργος Δεπόλλας του Σταύρου Ψυλλάκη και Άννα Βιχ – Φωτογράφος του Σταύρου Καπλανίδη.
Στην ταινία του Παναγιώτη Κράββαρη Μια μέρα από τη ζωή του Θάνου Λίποβατς σκιαγραφείται το προφίλ του γνωστού διανοούμενου και καθηγητή.
Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης στις Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους: Έξω από τα δόντια σκιαγραφεί τον χειμαρρώδη αθλητικογράφο Γιώργο Γεωργίου, και η Κλεώνη Φλέσσα στο ντοκιμαντέρ Ες αύριον τα σπουδαία: Πορτραίτα του αύριο «Δημήτρης Καρατζάς» ζωγραφίζει το πορτραίτο του ομώνυμου θεατρικού σκηνοθέτη.
Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ως ήρωες παρουσιάζονται μέσα από τα ντοκιμαντέρ του 15ου ΦΝΘ.
Έτσι, η ζωή αλλάζει δραματικά για έναν νεαρό γιατρό που πάσχει από ανίατη ασθένεια στο ντοκιμαντέρ Δημήτρης Παπαδούλης-Το πολλαπλό δώρο της Στέλλας Αλισάνογλου.
Η ταινία Ες αύριον τα σπουδαία: Μια μικρή άγνωστη μαθήτρια του Μιχάλη Λυκούδη «μιλά» για μια νεαρή βιολόγος διαπρέπει στο εξωτερικό, ενώ το Celtman του Τζώρτζη Γρηγοράκη καταγράφει την υπερπροσπάθεια ενός αθλητή μεγάλων αποστάσεων.
Ελπίδα δίνει ένας ιερέας στην ταινία Ιχνηλατώντας: ο φάρος του κόσμου των Κατερίνας Καραγιάννη και Δημήτρη Κιτσικούδη, καθώς και το προσωπικό μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Seeds of Hope του Γιώργου Γιούλη.
Στους εφήβους αναφέρεται η ταινία School-tube του Λευτέρη Χαρίτου και στα social media στρέφεται το ντοκιμαντέρ Ακολούθησέ με. Εξερευνώντας το twitter του Μανώλη Ανδριωτάκη.
Τις αναλλοίωτες αξίες ή καθημερινά στιγμιότυπα ζωής σκιαγραφούν οι ταινίες Ο μανάβης του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, Αθηνά εκ του μηδενός του Φοίβου Κοντογιάννη και Μαρί Ναξάκη, η τέχνη της σφακιανής δεσιάς των Κώστα Νταντινάκη και Μαρίας Γερακάκη, They Glow in the Dark του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Food for Love της Μαριάννας Οικονόμου, Από κάτω χαμηλά των Χριστίνας Πιτούλη και Μιγκέλ Ιλάρι Hippie-Hippie Matala! Matala! του Γιώργου Βαρελά, Πρωΐ του Δημήτρη Βρακά, Σπουδή μνήμης της Τάνιας Χατζηγεωργίου, καθώς και Το μασάζ της Λάρα Κρίστεν.
Η συνέχεια επί της οθόνης στο 15o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
©Typologos.com 2013