Οι μαθητές Πάνε Σινεμά! Και πάλι!

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

 Οι μαθητές Πάνε Σινεμά! Και πάλι!

 Του Νίκου  Μόσχοβου, email: contact@typologos.gr

 

(Φωτογραφία: Ο Διευθυντής προγράμματος του «Αθήνα 984» κ. Λεωνίδας Αντωνόπυλος, ο Διευθυντής του «Πάμε Σινεμά;» κ. Αντώνης Κιούκας, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ.  Μιχάλης Κοντογιάννης,  ο Γενικός Διευθυντής του 9,84 κ. Τάκης Καμπύλης και  η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αθηναίων κ. Νέλλυ Παπαχελά στη συνέντευξη τύπου).

 Μετά από δώδεκα χρόνια ξεκινά πάλι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο «Πάμε Σινεμά;», που είχε υλοποιηθεί στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες, καθώς και τον πολιτισμό.

Το πρόγραμμα είχε κρατήσει τότε τέσσερα χρόνια και κανείς δεν είχε καταλάβει, γιατί καταργήθηκε την χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

 Τα αποτελέσματά του ήταν πολλά: Συμμετείχαν 2.364 δημοτικά  σχολεία  με 156.000 μαθητές και 601 γυμνάσια-λύκεια με 77.000 μαθητές.  Ο «καρπός» ήταν 461 φιλμ που γύρισαν ισάριθμα σχολεία., ενώ πραγματοποιήθηκαν τέσσερα  Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;»  στην Αθήνα, στη  Θεσσαλονίκη, στα  Ιωάννινα,  στη Σύρο,  στη Μυτιλήνη, στο Ηράκλειο, στην Αλεξανδρούπολη, στο Μόναχο, καθώς  και στη Νέα Υόρκη.

 Η τελετή απονομής  των βραβείων μεταδιδόταν ζωντανά από τη ΕΡΤ, ενώ παρουσιαστές ήταν γνωστοί ηθοποιοί, τραγουδιστές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε φέτος να ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία στην Αθήνα του Δήμου Αθηναίων και του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» και στην Θεσσαλονίκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και  του τηλεοπτικού σταθμού TV100.

 Οι δραστηριότητες της επανεκκίνησης του  προγράμματος  ανακοινώθηκαν από τον  ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Μιχάλη Κοντογιάννη, την αντιδήμαρχο,  Παιδείας του Δήμου Αθηναίων,  Νέλλυ Παπαχελά, τον γενικό διευθυντή του Αθήνα 9.84, Τάκη Καμπύλη, τον διευθυντή Προγράμματος  του σταθμού, Λεωνίδα Αντωνόπουλο και τον  διευθυντής του “Πάμε Σινεμά”, Αντώνη  Κιούκα κατά  τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έγινε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου του 2012 στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 Τους χαιρετισμούς της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου  και της υφυπουργού, Έφης Χριστοφιλοπούλου  μετέφερε ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης,

 «Η δράση «Πάμε Σινεμά;» ήταν ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα (1999-2004) και ελπίζουμε να έχει επιτυχία και στο καινούργιο του ξεκίνημα. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο, που έχει ως στόχο την επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου και τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης», είπε ο κ. Κοντογιάννης.

 H αντιδήμαρχος Παιδείας,  Νέλλυ Παπαχελά  ανέφερε ότι «ο Δήμος Αθηναίων θα υποστηρίξει και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και μαθητών που η οικογένειά τους δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά και ολόκληρων σχολείων -κυρίως του κέντρου της Αθήνας-, με έντονη παρουσία ευπαθών ομάδων».

 «Ζούμε σε μια διαφορετική εποχή, δεν υπάρχει αφθονία χρημάτων και ιδεών, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί στην αδράνεια. Πρέπει να στηρίζουμε ιδέες με επιτυχημένη διαδρομή, αλλά και να βοηθάμε στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών», εκτίμησε ο  διευθυντής προγράμματος του Αθήνα 9.84, Λεωνίδας Αντωνόπουλος.

 «Το Πάμε Σινεμά» δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόγραμμα για τον κινηματογράφο. Είναι ένα πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόγραμμα, που μαθαίνει τους μαθητές όχι μόνο να διαβάζουν αλλά και να γράφουν με τη νέα γλώσσα των εικόνων. Γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μια εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε  κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, γνώσης και επικοινωνίας», τόνισε ο γενικός διευθυντής του “Πάμε Σινεμά”, Αντώνης Κιούκας.

 Στη συνέντευξη Τύπου  παραβρέθηκαν οι παρουσιαστές του Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά 2012» Εβελίνα Παπούλια και Ρένος Χαραλαμπίδης.

 Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο  ηθοποιός,  Γιάννης  Ζουγανέλης,  η πρόεδρος  της Ακαδημίας Κινηματογράφου Κατερίνα Ευαγγελάκου, ο  πρόεδρος  της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών,  Χάρης  Παπαδόπουλος, ο  σκηνοθέτης,  Νίκος  Γιαννόπουλος κι ο εκπαιδευτικός –υπεύθυνος  της εκπομπής του Αθήνα 9.84, «Schooligans On Air», Χρήστος Ιωαννίδης.

 Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης, ο ηθοποιός Ντίνος Αυγουστίδης και ο πρώην αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου- σκηνοθέτης Δημήτρης Σοφιανόπουλος.

 

(Φωτογραφία: Μαθητές σε γυρίσματα για το  «Πάμε Σινεμά»)

 Τι περιλαμβάνει η επανεκκίνηση

 Θα υλοποιηθούν δύο εφαρμογές, οι οποίες θα έχουν κοινή δομή και κοινό  προσανατολισμό, αλλά θα διαθέτουν διαφορετικό περιεχόμενο.

 Η μια αφορά στους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και η άλλη απευθύνεται στους μαθητές των  γυμνασίων, καθώς  και των λυκείων.

 Η δράση ξεκινά από την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου του 2012  και θα ολοκληρωθεί με το τέλος της σχολικής χρονιάς. Με τη νέα σχολική χρονιά θα μπει σε εφαρμογή ταυτόχρονα με την έναρξή της!

 Το κόστος συμμετοχής για το σύνολο του προγράμματος διαμορφώθηκε  στα 6 ευρώ ανά μαθητή ή μαθήτρια. Οι δήμοι της  Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανέλαβαν επιπλέον την πρωτοβουλία να υποστηρίξουν την  δωρεάν  συμμετοχή στο πρόγραμμα  εκείνων των μαθητών-μαθητριών που η οικονομική κατάσταση δεν θα τους επέτρεπε να λάβουν μέρος.

Την ίδια στιγμή δημιουργούνται καλλιτεχνικά κινηματογραφικά εργαστήρια για τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο «Πάμε Σινεμά;».

 Σε κάθε σχολείο οργανώνεται μια ομάδα έως και   είκοσι μαθητών για τα δημοτικά και οκτώ   – δεκαπέντε  μαθητών για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Τα παιδιά θα ξεκινήσουν από τη συγγραφή του σεναρίου και θα καταλήξουν μέχρι και το μοντάζ.

 Το «Πάμε Σινεμά;» θα τους παρέχει την  κατάλληλη υλικοτεχνική  υποδομής (κάμερες, ηχητικός εξοπλισμός, φώτα, μοντάζ) και με την καθοδήγηση διαφόρων επαγγελματιών σκηνοθετών θα γυρίσουν μια πεντάλεπτη ταινία μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα!

 Οι κινηματογραφικές ειδικότητες  θα μοιραστούν σε όλα τα μέλη της κάθε ομάδας, ώστε όλα τα παιδιά ν’ αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των εργασιών του γυρίσματος και του μοντάζ μιας ταινίας.

 Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο «5ο Φεστιβάλ Mαθητικών Ταινιών – Πάμε Σινεμά;», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου του 2012.  Η τελετή λήξης  θα μεταδοθεί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου  οι δύο αίθουσες θα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με δορυφορική σύνδεση.

 ©Typologos.com 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.