ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΤΙΚΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΧΑΛΚΟΥ-ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΤΙΚΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΧΑΛΚΟΥ-ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Του Νικόλαου Βεράνη, ΙΓΜΕ, Περιφερειακή Μονάδα Κεντρικής Μακεδονίας- Θεσσαλονίκη
Στα πλαίσια της υδρολογικής-υδρογεωλογικής έρευνας για τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εκμετάλλευση του πορφυριτικού κοιτάσματος χαλκού-χρυσού στην περιοχή Σκουριές Χαλκιδικής έγιναν τα παρακάτω:
α) Αξιολόγηση των συνθηκών επιφανειακής ροής των νερών σε όλη την περιοχή επέμβασης, αλλά και ευρύτερα στην υπολεκάνη απορροής Ασπρόλακκα (66,6 km2).
β) Αξιολόγηση και μοντελοποίηση του διερρηγμένου υδροφορέα στην παρούσα κατάσταση, αλλά και με ταπείνωση της πιεζομετρικής επιφάνειας με αντλήσεις αρχικά στο επίπεδο 440 m από γεωτρήσεις διατεταγμένες στην περιφέρεια του ανοιχτού ορύγματος και στη συνέχεια με αντλήσεις από γεωτρήσεις στα υπόγεια για ταπείνωση της πιεζομετρικής επιφάνειας στα -120 m.
Οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν σε συνδυασμό με τις ευρύτερες επιπτώσεις κατά την λειτουργία της στράγγισης αυτής, όπως εξέταση της ποσοτικής επίδρασης του συνολικού ισοζυγίου υδροφορέων της περιοχής από την λειτουργία του μεταλλείου.
γ) Εκτίμηση των δυνητικών επιπτώσεων στις υδρευτικές γεωτρήσεις και πηγές των οικισμών που βρίσκονται στη γειτονία του έργου και προτάσεις κατάλληλων επανορθωτικών μέτρων. Υδρογεωλογικά στην υπολεκάνη Ασπρόλακκα διακρίνεται ο διερρηγμένος υδροφορέας που εντοπίζεται στα μεταμορφωμένα, πυριγενή πετρώματα (γνεύσιοι, αμφιβολίτες πορφυρικές διεισδύσεις) και ο κοκκώδης υδροφορέας που εντοπίζεται στα χαλαρά ιζήματα της παράκτιας περιοχής Κάμπου-Χιλανταρίου.
Από τη μελέτη του υδρολογικού ισοζυγίου προκύπτει ότι η υπολεκάνη Ασπρόλακκα παρουσιάζει θετικό υδατικό ισοζύγιο που ανέρχεται στα 13,7*106 m3/χρόνο.
Τα επιφανειακά νερά στην έξοδο του κεντρικού ρέματος προς την πεδινή περιοχή ανέρχονται σε 9*106 m3/χρόνο και η υπόγεια ροή με την οποία εκφορτίζεται ο διερρηγμένος υδροφορέας προς την παράκτια ζώνη είναι 3,7*106 m3/χρόνο.
Τα μόνιμα αποθέματα νερών που είναι αποθηκευμένα στα ιζήματα της περιοχής Κάμπου – Χιλανταρίου είναι 16*106 m3 και τα ρυθμιστικά αποθέματα στα ιζήματα είναι 1,1*106 m3 αντίστοιχα. Από την ποσότητα αυτή οι καταναλώσεις για παραγωγή υδρευτικού νερού είναι 0,8*106 m3/χρόνο.Για τις ανάγκες του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές θα απαιτηθούν ποσότητες νερών της τάξης των 2,5*106 m3/χρόνο που θα προέρχονται από τις αντλήσεις για την αποστράγγιση του χώρου εξόρυξης.
Ωστόσο, παραμένουν ποσότητες νερών της τάξης των 9,5*106 m3/χρόνο που μέσω της κοίτης Ασπρόλακκα οδηγούνται στην παράκτια λεκάνη, αναπληρώνουν τα κενά που δημιουργούν οι αντλήσεις από τις υδρευτικές γεωτρήσεις και το υπόλοιπο παροχετεύεται στη θάλασσα.Με το υδρογεωλογικό μοντέλο που κατασκευάστηκε για την ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης Ασπρόλακα μελετήθηκαν οι επιπτώσεις του κώνου ταπείνωσης της πιεζομετρίας λόγω των αντλήσεων.
Σύμφωνα με το μοντέλο στη δυσμενέστερη περίπτωση κατά την αποστράγγιση της περιοχής του κοιτάσματος ως το -120m, προκαλείται ταπείνωση στην περιοχή των γεωτρήσεων της Μ. Παναγίας κατά μέγιστο φθάνει τα 40m. Ακόμη και η ταπείνωση αυτή της πιεζομετρικής επιφάνειας δεν έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στο υδροληπτικό έργο και μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Στην περιοχή Νεοχωρίου και Παλαιοχωρίου, η πτώση στάθμης είναι της τάξης των 5-20m και δεν αναμένεται να επηρεαστούν οι υδρευτικές τους γεωτρήσεις από τις σχετικές με το έργο αντλήσεις.
©Typologos.com 2011