Οι αστροναύτες εξερευνούν τα βάθη της Γης!

Οι αστροναύτες εξερευνούν τα βάθη της  Γης!

Νέα από την Ελληνική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας  Διαστήματος (ESA)

Δείγματα νέων "τρομερών" οστρακόδερμων εντόμων ανέβασαν οι "σπηλαιοναύτες" για εξέταση. Copyright ESA-V. Crobu

Δείγματα νέων “τρομερών” οστρακόδερμων εντόμων ανέβασαν οι “σπηλαιοναύτες” για εξέταση. Copyright ESA-V. Crobu

Συνήθως η ESA στέλνει αστροναύτες στο διάστημα, ωστόσο πριν δύο εβδομάδες έξι αστροναύτες από όλο τον κόσμο πέρασαν έξι ημέρες υπόγεια για να πάρουν μια γεύση συνεργασίας σε ακραίες συνθήκες.

Το πρόγραμμα  κατάρτισης της ESA στις σπηλιές στη Σαρδηνία, Ιταλία, έληξε με τους αστροναύτες να ισχυρίζονται στην αναφορά τους, “Αυτή είναι μια από τις καλύτερες, αναμφισβήτητα η καλύτερη, εκπαίδευση που αναλογεί σε διαστημική πτήση που έχουμε συμμετάσχει”.

Βετεράνοι και πρωτάρηδες αστροναύτες εργάστηκαν μαζί και έμαθαν ο ένας από τον άλλον για τον τρόπο διεξαγωγής των επιστημονικών πειραμάτων και της επιβίωσης στην απομόνωση ζώντας παράλληλα αποσυνδεδεμένοι από τον κανονικό κύκλο της ημέρας της Γης – ακριβώς όπως στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τα Σπήλαια (CAVES) δεν είναι μια προσομοίωση,  αλλά μια πραγματική αποστολή και η μόνη εκπαιδευτική εκστρατεία που υπάρχει. Σε αυτήν  συμμετέχουν αστροναύτες από όλες τις εταιρικές  Διαστημικές  Υπηρεσίες.

Φέτος ο αστροναύτης της ESA Paolo Nespoli, ο Καναδός αστροναύτης Jeremy Hansen, ο Ρώσος κοσμοναύτης Aleksei Ovchinin, ο Ιάπωνας αστροναύτης Satoshi Furukawa και οι αστροναύτες της NASA Mike Barratt και Jack Fischer εξερεύνησαν και χαρτογράφησαν πολύ μεγαλύτερο μέρος του υπόγειου κόσμου από ότι είχε γίνει μέχρι σήμερα χάρη στο πρωτότυπο εργαλείο αποτύπωσης CaveSniper.

Η εξερεύνηση και η χαρτογράφηση ενός σπηλαίου είναι χρονοβόρα διαδικασία και συχνά χρειάζεται να εργαστούν τρία άτομα: ένας να χειρίζεται τα μέσα, κάποιος που θα κρατά σημειώσεις και ένας που θα ψάχνει για την επόμενη θέση που θα γίνει έρευνα και ο οποίος θα κρατάει το στόχο για τις μετρήσεις.

Το CaveSniper συνδυάζει όλες αυτές τις μετρήσεις ασύρματα και τις μεταφορτώνει σε έναν υπολογιστή για μια πλήρη τρισδιάστατη χαρτογράφηση του σπηλαίου, επιτρέποντας στους «σπηλαιοναύτες» («cavenauts») να ερευνήσουν σχεδόν 1,5 χλμ. των σπηλαίων το τρέχον έτος.

Πέρυσι, οι σπηλαιοναύτες επέστρεψαν από το σκοτάδι με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη: ένα νέο είδος οστρακόδερμων που είχαν προσαρμοστεί στη ζωή στη σπηλιά. Φαίνεται ότι οι εξερευνητές του τρέχοντος έτους δεν πάνε πίσω: επέστρεψαν με 11 βιολογικά δείγματα και οι εμπειρογνώμονες που τα εξέτασαν επιτόπου θεωρούν ότι ένα από τα ανατριχιαστικά έντομα είναι πιθανό να είναι μια ανακάλυψη.

Μια μελέτη σχετικά με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα που διεξήχθη από τους σπηλαιοναύτες παρουσιάζει επίσης ενδιαφέροντα αποτελέσματα, καθώς δείχνει απρόσμενα χαμηλά επίπεδα κοντά σε μερικές από τις λίμνες. Θα μπορούσε η χημεία του περιβάλλοντος να προκαλεί την πτώση; ή ο άνεμος στις σπηλιές είναι που επηρεάζει τις μετρήσεις;

Οι σπηλαιοναύτες έχουν κάνει τη δουλειά τους και εξαρτάται τώρα από τους επιστήμονες να αναλύσουν τα δεδομένα και να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους.

Οι αστροναύτες αναφώνησαν στην αναφορά: “Είμαστε ενθουσιασμένοι βλέποντας τα αποτελέσματα και είμαστε ευτυχείς που είχαμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε να διευρυνθούν τα όρια της επιστημονικής ανακάλυψης”.

©Typologos.com 2013.  Τα πνευματικά δικαιώματα του ρεπορτάζ ανήκουν στην  Ελληνική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας  Διαστήματος (ESA). Copyright of photo and belongs to ESA-V. Crobu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.