Οικονομική και Περιβαλλοντική Κρίση, Πρόκληση για την Οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Οικονομική και Περιβαλλοντική Κρίση, Πρόκληση για την Οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας
Της Βένης Παπαδημητρίου, e-mail: veni_veni_veni@yahoo.gr
«Οικονομική και Περιβαλλοντική Κρίση,Πρόκληση για την Οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας».
Αυτό ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής (Biopolitics International Organisation – B.I.O.) σε συνεργασία µε το Ελληνικό Παράρτημα της Ρώμης κατά τη διάρκεια του Athens Money Show, που έγινε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου του 2011 στο ξενοδοχείο Hilton.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την επείγουσα ανάγκη διεθνούς στρατηγικής µε µακροπρόθεσµο όραμα, ώστε να ισορροπήσουµε όλοι την οικονοµική ανάπτυξη µε την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και να οικοδοµήσουµε µια κοινωνία ελπίδας.
Τις εργασίες της εκδήλωσης συντόνισε η Πρόεδρος της ∆ιεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής – Ελληνικού Παραρτήµατος της Λέσχης της Ρώµης –καθηγήτρια, Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη (φωτογραφία), η οποία υπογράµµισε την αναγκαιότητα για άµεσο προβληµατισµό και δράση.
«Η παγκοσµίως κλιµακούµενη οικονοµική κρίση δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τον τερµατισµό των προσπαθειών κατά της κλιµατικής αλλαγής. Η ρίζα της ζοφερής πραγµατικότητας που βιώνουµε βρίσκεται στην κρίση αξιών που ταλανίζει την κοινωνία και καθιστά το µέλλον της ζωής στον πλανήτη µας αβέβαιο.
Το πολυτιµότερο αγαθό της δηµιουργίας που µας ενώνει απειλείται, και χρειάζεται
διεθνής συνεργασία για την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος ως
κεντρικού άξονα της παγκόσµιας πολιτικής», επισήμανε η κ. Βλαβιανού- Αρβανίτη.
« Όµως ποια θα πρέπει να είναι η νέα δοµή της κοινωνίας για την αντιµετώπιση της κρίσης που διανύουµε; Αν σκεφτούµε µια κοινωνία µε πυρήνα την προστασία του περιβάλλοντος και τη χαρά ότι κατέχουµε το αγαθό του βίου σε κάθε άξονα, χωρίς στεγανά και διαχωριστικές γραµµές, τότε θα αντιληφθούµε ότι έχουµε µια κοινή ευθύνη», υπογράμμισε η συντονίστρια της εκδήλωσης.
Ακόμη σημείωσε ότι δεν πάσχουµε µόνο από την οικονοµική και περιβαλλοντική κρίση, αλλά και από κρίση σε όλους τους τοµείς.
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει κρίση αξιών, κρίση ηθικής, κρίση περιβαλλοντική και κρίση ηγεσίας.
« Βλέπουµε διεθνείς ηγέτες να προσπαθούν µε συστήµατα του παρελθόντος να κάνουν µικροαλλαγές για την αντιµετώπιση τεράστιων προβληµάτων που πλήττουν την κοινωνία σαν τσουνάµι.Αυτή τη στιγµή τα προβλήµατα ξεπερνούν την ηγεσία. ∆εν µπορούµε να συνεχίσουµε έτσι.
Κατέχουµε τον βίο, δεν γνωρίζουµε όµως για πόσο χρόνο ακόµα. Αυτό που χρειάζεται είναι να τεθούν οι σωστές προτεραιότητες στην παγκόσµια πολιτική σκηνή. Βλέπουµε ακόµα την ποικιλοµορφία ως απειλή.
Η ποικιλοµορφία στην έκφραση, στον πολιτισµό, στη φύση, είναι ακριβώς ο πλούτος που θέλουµε να διαφυλάξουµε και που θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό πυρήνα της διεθνούς συνεργασίας. Υπάρχει ανάγκη για θετικά πρότυπα που µπορούν να αποτελέσουν «φάρους αξιών» για την καθοδήγηση της κοινωνίας προς αυτή την κατεύθυνση»,προειδοποίησε.Η καθηγήτρια ανέφερε ότι χρειαζόµαστε διαχρονικές αξίες που θα δώσουν φως, και σε αυτόν το ρόλο µπορεί να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα.
«Εκεί χρειάζονται οι νέοι αγώνες, τα νέα επαγγέλµατα, η συµµετοχή των νέων, ο εθελοντισµός, η διεθνής παιδεία, µια παγκόσµια κινητοποίηση. Υπάρχουν πολλές σηµαντικές ευκαιρίεςπου µπορούν να συµβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι η τεχνολογία.
Έχουµε προτείνει από το 1985 την Ελλάδα ως κέντρο αξιών για τη συνάντηση των ειδικών σε κάθε επιστηµονικό και τεχνολογικό τοµέα. Μέσα από τη θέση,αντίθεση και σύνθεση θα λαµβάνει χώρα ο συνεχής αγώνας για την οικοδόµηση µιας κοινωνίας ελπίδας.
Σε αυτόν τον στόχο µπορούν να συµβάλουν καταλυτικά και οι Ολυµπιακοί Αγώνες.
Σήµερα, οι Ολυµπιακοί Αγώνες αντικατοπτρίζουν σε µέγιστο βαθµό την κρίση της εποχής µας.Οι δυνατότητες του ανθρώπινου σώµατος είναι πεπερασµένες.
Αυτό που χρειαζόµαστε είναι η συµµετοχή κάθε πολίτη και κάθε επαγγέλµατος. Εδώ και είκοσι χρόνια, η ∆ιεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής διαδίδει το µήνυµα αυτό για να µπορέσουν και πάλι οι Ολυµπιακοί Αγώνες να αποτελέσουν εφαλτήριο για ένα ελπιδοφόρο µέλλον. Κάθε δραστηριότητα µπορεί να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και του βίου µε όραµα χιλιετίας.
∆εν πρέπει να χαθεί ούτε µέρα. Κέρδος είναι η υγεία, ο πολιτισµός, η παιδεία, η συνεργασία των λαών. Αυτό είναι το όραµα και η πρόκληση για το µέλλον», έστειλε η ίδια το πανανθρώπινο μήνυμα.
Το Μεξικό της κλιματικής αλλαγής
Κατόπιν, µίλησε ο Πρέσβης του Μεξικού στην Αθήνα, Tarcisio Navarrete – Monde Oca, ο οποίος παρουσίασε τις προγραµµατικές δράσεις της χώρας του για τηναντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής:
«Η αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής και η βιώσιµη ανάπτυξη είναι προτεραιότητες για το Μεξικό. Παρότι η χώρα µας δεν έχει δεσµευθεί από διεθνείς συνθήκες για την µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου, έχει θεσπίσει τους δικούς της στόχους για τον περιορισµό του φαινοµένου της κλιµατικής αλλαγής.
Το Μεξικό είναι η µόνη αναπτυσσόµενη χώρα που έχει παρουσιάσει τέσσερεις επίσηµες καταστάσεις µε καταγραφές εκποµπών ρύπων και σχεδίων δράσης για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής.
Προκειµένου να λάβει µέτρα κατά των βραχυπρόθεσµων και µακροπρόθεσµων επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής, το Μεξικό προωθεί την χρήση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας,την υλοποίηση δράσεων βελτίωσης της ατµόσφαιρας και ορθής διαχείρισης των απορριµµάτων,καθώς και προγράµµατα για βιώσιµες πόλεις στην περιφέρεια και την υιοθέτηση πράσινων
µεταφορών.
Επίσης, η εθνική στρατηγική του Μεξικού περιλαµβάνει ξεκάθαρους στόχους για την προστασία των οικοσυστηµάτων και των απειλουµένων ειδών διαµέσου της δηµιουργίας προστατευόµενων περιοχών, οι οποίες σήµερα καλύπτουν το 13.11% της συνολικής
έκτασης της χώρας»,είπε ο Πρέσβης.
Αναφερόμενος στον δασικό πλούτο του Μεξικού αποτελεί μια µοναδική ευκαιρία για την αναχαίτιση της κλιµατικής αλλαγής, αφού το σηµαντικότερο εθνικό πρόγραµµα στον τοµέα της δασοπονίας ενισχύει την ανάπτυξη και βελτιώνει το επίπεδο της διαβίωσης των τοπικών κοινοτήτων µέσω της ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Το ίδιο πρόγραμμα φαίνεται ότι προωθεί την συµµετοχή των ιδιοκτητών γης,κυρίως στις περιοχές των γηγενών πληθυσµών, µε σκοπό την αύξηση των δραστηριοτήτων βιώσιµης δασικής διαχείρισης.
«Οι κλιµατικές αλλαγές έχουν έναν ισχυρό αντίκτυπο στην παγκόσµια οικονοµία. Έτσι,το Μεξικό πρότεινε τη δηµιουργία ενός «Πράσινου Ταµείου» κατά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής για το κλίµα που πραγµατοποιήθηκε στο Durban της Νότιας Αφρικής.
Η πρόταση αυτή αποσκοπεί να βοηθήσει τις αναπτυσσόµενες χώρες ν’ αντιµετωπίσουν τις οικονοµικές προκλήσεις της κλιµατικής αλλαγής. Για να επιτευχθεί αυτός ο φιλόδοξος στόχος, οι αναπτυσσόµενες χώρες θα πρέπει να συµφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η χρηµατοδότηση των ενεργειών κατά της κλιµατικής αλλαγής.
Σκοπός της πρότασης είναι να βρεθεί ένα µοντέλο το οποίο θα γίνει αποδεκτό από όλους. ∆υστυχώς, η οικονοµική κρίση δηµιουργεί αρνητική ατµόσφαιρα, όµως , το Μεξικό επιµένει στον αγώνα κατά της κλιµατικής αλλαγής.
Όλα τα κράτη πρέπει και µπορούν να συνεισφέρουν, ανάλογα µε τις δυνατότητές τους, στην αντιµετώπιση των προβληµάτων που απορρέουν από την κλιµατική αλλαγή.
Η ανάληψη πρωτοβουλιών που συνδέουν την οικονοµική ανάπτυξη µε την αναχαίτιση της θέρµανσης του πλανήτη είναι µια πραγµατιστική αντιµετώπιση που δεν αφορά µόνο στη βιωσιµότητα του περιβάλλοντος, αλλά και της παγκόσµιας οικονοµίας», σημείωσε ο διπλωμάτης.
Υπάρχουν προτάσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης που δεν υλοποιήθηκαν!
Ο Ιωάννης Τζεν, τ. πρόεδρος – διευθύνων Σύµβουλος του Ελληνικού Οργανισµού Εξωτερικού Εµπορίου και γενικός γραµµατέας του Ελληνο-Ρωσικού ΕµπορικούΕπιµελητηρίου (φωτογραφία) αναφέρθηκε στην οικονοµική κρίση καισ την άµεση συσχέτισή της µε την περιβαλλοντική κρίση.
«Η θεµατική µου θα περιστραφεί περισσότερο γύρω από την οικονοµική κρίση και λιγότερο την περιβαλλοντική, αν και πιστεύω πως η οικονοµική κρίση είναι σε άµεση σχέση µε την περιβαλλοντική, γιατί χωρίς την οικονοµική ανάπτυξη δεν δύναται να µιλάµε για προστασία του περιβάλλοντος.Είναι γεγονός ότι διερχόµαστε µία άνευ προηγούµενου οικονοµική κρίση,τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η χώρα µας ταλαντεύεται τόσο οικονοµικά όσο και κοινωνικά ως αποτέλεσµα της κρίσης αυτής. Είναι απαραίτητο ένα σχέδιο αναπτυξιακό,όχι µόνο για την κάλυψη του χρέους , αλλά και για την δηµιουργία της υποδοµής που θα εξασφαλίσει την ευηµερία και για τις επόµενες γενεές.
Υπάρχει σοβαρή έλλειψη επενδύσεων λόγω επενδυτικού νοµοθετικού κενού. Είναι απαραίτητη η επιβολή εχεγγύων για τιςεπενδύσεις και για την αντιστροφή, κατ’ επέκταση, της ανεργίας στους νέους. Η νέα γενιά έχει το κουράγιο να παλέψει και να συνεισφέρει στην δηµιουργία εκείνων των νέων συνθηκών που θα βοηθήσουν την χώρα να βγει από το τέλµα και να έχει ίση συµµετοχή στα διεθνή γενόµενα.
Η χώρα µας έχει έναν πλούτο αναξιοποίητο και τεράστιο. Η Ελλάδα, µαζί µε την Νότιο Αφρική έχει την περισσότερη ηλιοφάνεια, ενώ συγχρόνως είναι εξαρτηµένη από την εισαγωγή ενέργειας λόγω της ανεπαρκούς έως ανύπαρκτης εκµετάλλευσης των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας.
Η χώρα µας κατέχει επίσης πολύ σηµαντικό ορυκτό πλούτο που παραµένει ανεκµετάλλευτος. Επίσης, υπάρχουν πολλές προοπτικές στους τοµείς της κτηνοτροφίας και γεωργίας. Η χώρα µας δεν µπορεί να είναι ανταγωνιστική στη µαζική παραγωγή, όµως, για παράδειγµα, η εισαγωγή ενός brand name για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές θα µπορούσε να βοηθήσει στην προώθησή τους λόγω ποιοτικής ανωτερότητας», εξήγησε ο κ. Τζεν.
Χαρακτήρισε, δε, «απαραίτητες» τις νέες στρατηγικές, ενώ μίλησε για τις προοπτικές που υπάρχουν στον τοµέα του αγροτουρισµού, του αθλητικού ή του θρησκευτικού τουρισµού.
« Υπάρχει ακόµα μια πρόταση για την δηµιουργία µεικτών επιµελητηρίων σε όλες τις χώρες και ένα κεντρικό µεικτό επιµελητήριο απόδηµου Ελληνισµού στην χώρα µας, σχέδιο το οποίο δεν προωθείται.
Υπάρχει πρόταση για τον ορισµό Ελληνιστών καθηγητών συµβούλων στο εξωτερικό, το οποίο –επίσης- δεν προχωρεί. Μία πολύ σωστή στρατηγική µπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα προβλήµατα. Η βιοπολιτική είναι ένα εργαλείο για την πρόοδο. Σε όλους τους τοµείς, αν βάλουµε το βιο– µπροστά από κάθε τοµέα και µιλήσουµε για βιο-µεταφορές, για βιο-οικονοµία
κλπ, τότε µπορούµε πραγµατικά να σώσουµε τον πλανήτη µας.
Αν υπάρξει ευθεία ανάληψη ευθυνών τότε ίσως θα είχαν διορθωθεί πολλά στον πλανήτη µας. Οι Καιροί δεν µας επιτρέπουν πολυτέλειες. Η συµµετοχή όλων είναι απαραίτητη. Υπάρχει µία ρήση. ∆εν µπορούµε να προβλέψουµε το µέλλον εκτός και εάν το δηµιουργήσουµε.
Η Ελλάδα έχει φθάσει στο σηµείο να δηµιουργήσει το µέλλον της», υπογράμμισε ο κ. Τζεν.
Ο πρόεδρος της ∆ιεθνούς ∆ιαφάνειας Ελλάς, Κωνσταντίνος Μπακούρης (φωτογραφία),μίλησε για τις ηθικές διαστάσεις που ορίζουν το κέντρο βάρους της κρίσης και συνεπώς και του προβληµατισµού για πρόοδο και ανάπτυξη:
«∆εν νοµίζω να υπάρχει κάποιος πολίτης βιοµηχανικής χώρας που να µην έχει την πλήρη επίγνωση ότι ο πλανήτης έχει εισέλθει εδώ και τρία χρόνια σε µια πολυδιάστατη κρίση και όλοι αναγνωρίζουν πως το πρόβλημα της διαφθοράς που έχει πάρει ενδηµικές διαστάσεις και έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες, αγγίζοντας τον δηµόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τοµέα, την πολιτική αλλά και την κοινωνία – στην ουσία µια κοινωνική και οικονοµική κρίση,µια κρίση αξιών, που έχει εξελιχθεί σε επιδηµία, αν όχι πανδηµία.
Η κλιµατική αλλαγή είναι ένα από τα πλέον σηµαντικά και επείγοντα αναπτυξιακά προβλήµατα της Εποχής µας και µαζί µε τις παράλληλες κρίσεις χρέους, ρευστότητας και αξιοπιστίας αποτελεί τις
εκφάνσεις µιας , καθώς και µόνης καταστροφικής συµπεριφοράς του ανθρώπινου είδους.
Η διαφθορά επιδεινώνει τις συνέπειές των κρίσεων αυτών και, αυξάνοντας τα κόστη, συνιστά εµπόδιο στην προσπάθειά µας να τις καταπολεµήσουµε.Όµως, η κλιµατική αλλαγή είναι και ζήτηµα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το σύστηµα καταπολέµησής της κινδυνεύει να αποτύχει, αν χαθεί η εµπιστοσύνη στην αποτελεσµατικότητά του από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τις χρηµατοπιστωτικές αγορές, αλλά και από την κοινωνία των πολιτών.
Πράγµατι, υπάρχουν ήδη σοβαροί ισχυρισµοί ότι το σύστηµα έχει πέσει θύµα «πολιτικής διαπραγµάτευσης», η οποία εµποδίζει την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί.
Η κατάσταση της παγκόσµιας οικονοµίας σήµερα καθιστά τόσο τη διαχείριση όσο και τη χρηµατοδότηση πιο προβληµατική, δεδοµένου ότι κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισµοί εστιάζουν την προσοχή τους περισσότερο στην αντιµετώπιση του άµεσου προβλήµατος, αφήνοντας για αργότερα το θέµα της κλιµατικής αλλαγής, θεωρώντας ότι είναι πιο µακροπρόθεσµο και ότι συνεπώς υπάρχουν ακόµη χρονικά περιθώρια.
Εντούτοις, όσο καθυστερούµε να πάρουµε δεσµευτικές αποφάσεις και δραστικά µέτρα, να καταπολεµήσουµε τη διαφθορά από την οποία πηγάζει εν µέρει το πρόβληµα και να περιορίσουµε τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου που παράγουν οι ποικίλες ρυπογόνες δραστηριότητές µας, τόσο ακριβότερος θα είναι ο τελικός λογαριασµός που θα κληθούµε να πληρώσουµε.
Υπό αυτή την έννοια, η πολυδιάστατη κρίση την οποία διέρχεται η παγκόσµια κοινωνία σήµερα αποτελεί – και αυτό έχει επανειληµµένα τονιστεί – κρίση αξιών, και συνεπώς συνιστά κρίση κατεξοχήν πολιτική. Αυτοί που εργάζονται για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής και αυτοί που εργάζονται για τη διεθνή διαφάνεια µοιράζονται τον κοινό στόχο ενός βιώσιµου µέλλοντος.
Ο κόσµος µας είναι ακόµη όµορφος και µπορούµε να τον κάνουµε οµορφότερο. εάν δουλέψουµε οµαδικά και µε όραµα, λύση που πράγµατι θα επιτρέψει την ανάδυση ελπιδοφόρων προοπτικών», ανέφερε ο κ. Μπακούρης.
Ακολούθησε συζήτηση και διάλογος µε τη συµµετοχή του κοινού.
Μεταξύ άλλων, µίλησαν οι: Ανδρέας Ζαΐµης, δικηγόρος – τ. υπουργός, Ιωάννης Μαρωνίτης,αντιπρόεδρος της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Οµίλων και Κέντρων της UNΕSCO, Volodymyr Shkurov, πρέσβης της Ουκρανίας, Ιωάννης Μπουρλογιάννης Τσαγκαρίδης, πρέσβης ε.τ., Γιώργος Καζαντζόπουλος, Μέλος της Επιτροπής Αθλητισµού -Περιβάλλοντος της ∆ιεθνούς Ολυµπιακής Επιτροπής, καθώς και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ελληνικής Ολυµπιακής Επιτροπής.
©Typologos.com 2011