Ξενάγηση στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη με αφορμή την έκθεση «Φαντασίες»

0
217

Ξενάγηση στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη με αφορμή την έκθεση «Φαντασίες»

15:20:13,04/12/2018
Μπορούμε, ;άραγε, να δούμε ένα έργο τέχνης ως αναλυτικό υλικό;

Ξενάγηση  με αφορμή την έκθεση «Φαντασίες»  με είσοδο  ελεύθερη για το κοινό θα γίνει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου  14 Απριλίου 2018 στους χώρους της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη ( οδός  Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο. Τηλέφωνο Γραμματείας: 210-27.19.744, Στάση ΗΣΑΠ: Ηράκλειο), στην Αττική.

Τι είναι φαντασίωση και το πως εκφράζεται από τον καλλιτέχνη σε ένα έργο τέχνης; Πως ενεργοποιούνται οι φαντασιώσεις του παρατηρητή; Διαβάζουμε σε έναν πίνακα τις συνειδητές ή τις ασυνείδητες φαντασιώσεις του καλλιτέχνη; Θα εκφραστούν μέσα από το θέμα, από το χρώμα ή από που; Τα ψυχαναλυτικά εργαλεία αρκούν; Μπορούμε να δούμε ένα έργο τέχνης ως αναλυτικό υλικό;

Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα θα απασχολήσουν τον ψυχίατρο και υπ. Ψυχαναλυτή Δημήτρη Καβαλλιέρο και τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο, επιμελητή της έκθεσης, οι οποίοι θα μιλήσουν προς τους επισκέπτες κατά τη  διάρκεια της ξενάγησης.

Η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη εστιάζει την προσοχή της στην Ελληνική εικαστική δημιουργία

Η Πινακοθήκη  Γρηγοριάδη παρουσιάζει τη συλλογή του γιατρού Γιώργου Γρηγοριάδη, δημάρχου επί σειράς ετών στο Νέο Ηράκλειο.

«Γνωρίζουμε ότι η δημιουργία μιας συλλογής αποτελεί ένα ιδιωτικό γεγονός που εξυπηρετεί την αναζήτηση, τη συγκέντρωση και ταξινόμηση έργων από τον συλλέκτη. Όμως,  η συλλογή Γρηγοριάδη, από τις απαρχές της, ξεκινά με μια ιδιαιτερότητα. Δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ένα δημόσιο γεγονός. Φροντίδα της,  υπήρξε μια και μοναδική: η διαφύλαξη της εικαστικής κληρονομιάς της χώρας μας, η ενίσχυση των καλλιτεχνών και κυρίως η δημοσιοποίηση και παρουσίαση της. Αυτό το γεγονός, άλλωστε, επιτυγχάνεται τώρα με την ίδρυση της.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο χώρος που επιλέχθηκε για να στεγαστεί βρίσκεται στο Νέο Ηράκλειο, τον δήμο που υπηρετεί για δεκαετίες ο δημιουργός της.

Η πινακοθήκη Γρηγοριάδη επιδιώκει να λειτουργήσει παραδειγματικά. Δεν αναζητά μόνον τον προορισμό της στην παρουσίαση σημαντικών έργων της ελληνικής τέχνης. Βρίσκει τον στόχο της μέσα από την εικαστική καλλιέργεια των νέων ανθρώπων. Οι επισκέψεις σχολείων, οι ξεναγήσεις, τα εικαστικά μαθήματα διαμορφώνουν και το ιδιαίτερο στίγμα της.

Επίσης, επιθυμεί να διατυπώσει ένα νέο ορισμό για τον εκθεσιακό χώρο. Αντιλαμβάνεται την πινακοθήκη ως ένα χώρο στον οποίο θα φιλοξενείται μια πληθώρα από δραστηριότητες όπως είναι οι  διαλέξεις, οι προβολές ταινιών, τα κονσέρτα και  οι συζητήσεις. Μια πινακοθήκη ανοιχτή στο κοινό που να αποτελεί τη βάση μιας ευρύτερης συζήτησης ανάμεσα στον καλλιτέχνη, το κοινό και την κοινωνία.

Οι εκθέσεις που περιοδικά θα φιλοξενούνται θα έχουν ως βάση τους,  έργα της συλλογής. Ταυτόχρονα θα παρουσιάζονται σύγχρονοι δημιουργοί. Κάθε φορά θα επιδιώκεται η συνεργασία με άλλους φορείς και ιδρύματα, ώστε να επιτυγχάνεται η πληρέστερη παρουσίαση μιας έκθεσης. Τέλος, η δημιουργία εικαστικών συμβάντων που να συνδέονται με τη ζωή του δήμου και να αλλάζουν το δημόσιο χώρο αποτελεί μια άλλη στόχευση της», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1 × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.