Ξαναγράφοντας την Ιστορία των Ιμαλαΐων: Οι αρχαίοι ωκεανοί στην κορυφή του κόσμου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ TYPOLOGOS.COM
Ξαναγράφοντας την Ιστορία των Ιμαλαΐων: Οι αρχαίοι ωκεανοί στην κορυφή του κόσμου
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
(Φωτογραφία: O Καθηγητής Jonathan Aitchison (αριστερά) και ένας συνάδελφος του κατά τη διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας στο Ladakh- Ιμαλάια).
H oροσειρά των Ιμαλαΐων θα μπορούσε να είναι κατά 20 εκατομμύρια χρόνια ηλικιακά νεότερη από ό, τι νομίζουμε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνας της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ.
«Η ινδική υποήπειρος μπορεί να είχε συγκρουστεί με την Ευρασία και να «παραχθούν» τα Ιμαλάια πολύ αργότερα από ό, τι σήμερα ισχυρίζονται σήμερα τα βιβλία της γεωλογίας», λέει ο επικεφαλής της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ- καθηγητής, Τζόναθαν Aitchison.
Μάλιστα, ο καθηγητής Aitchison αναμένεται να μιλήσει στο Επιστημονικό Φόρουμ με τίτλο «Ξαναγράφοντας την ιστορία των Ιμαλαΐων», που πραγματοποιείται την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.
Ο επιστήμονας θα αποκαλύψει το πώς αυτός και η ομάδα του στοχεύουν να ξαναγράψουν την ιστορία για το πώς τα Ιμαλάια και Θιβετιανό οροπέδιο έγιναν η μεγαλύτερη οροσειρά της υφηλίου συμπεριλαμβανομένης και της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, που είναι το όρος Everest.
Τα νέα στοιχεία που έχουν συλλέξει κι αναλύει η ερευνητική ομάδα του καθηγητού Aitchison δείχνουν ότι η σύγκρουση της ηπειρωτικής, που ευθύνεται για το συγκεκριμένο γεγονός, θα μπορούσε να έχει συμβεί μόνο 35 εκατομμύρια χρόνια πριν κι όχι 55, όπως πιστεύεται έως και σήμερα.
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας βρήκαν ότι στην Ινδία σημειώθηκαν πολλαπλές συγκρούσεις «ταξίδεψαν» βόρεια, με την τελική σύγκρουση μεταξύ της Ινδίας και της Ασίας να σημειώνεται πολύ αργότερα από ό, τι πιστευόταν αρχικά.
«Κοιτάξαμε σε μια σειρά από δείκτες για να καθορίσουμε τον χρόνο σχηματισμού της οροσειράς», ανέφερε ο καθηγητής, Aitchison.
«Εξετάζοντας τα νεότερα θαλάσσια πετρώματα που βρίσκονται εναποτεθειμένα ανάμεσα στην Ινδία και την Ασία βρήκαμε ότι η σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο γεωλογικών μαζών συνέβη περίπου 35 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Προφανώς, όταν έγινε η γεωλογική διένεξη- σύγκρουση της Ινδίας και της Ασίας δεν υπήρχε πλέον ένας ωκεανός μεταξύ τους. Κοιτάζοντας τα τελευταία θαλάσσια βράχια μας δίνει η περιοχή και μια ένδειξη για το πότε την περιοχή «σκέπαζε» ένας ωκεανός.
Εξετάσαμε – επίσης- την ηλικία των νεαρότερων καταβυθίσεων που συσχετίζονται με τα ηφαιστειακά πετρώματα κατά το μήκος της νότιας περιθωρίου της Ασίας.
Η καταβύθισης σημειώνεται μια τεκτονική πλάκα κινείται κάτω από μια άλλη και καθώς συγκλίνουν. Συνήθως αποτελεί το αποτέλεσμα μιας ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως αυτή που βλέπουμε γύρω από τον Ειρηνικό», σημείωσε ο ερευνητής.
Παράλληλα, ισχυρίζεται πως δεν σημειώθηκε μεγαλύτερη ηφαιστειακή δράση αυτού του τύπου κατά τη περίοδο, που ο ωκεανός «Τηθύς» ( βρισκόταν ανάμεσα στις αρχαίες ηπείρους της Γκοντβάνα και της Laurasia) είχε εξαφανιστεί ως ωκεάνιος φλοιός βόρεια της Ινδίας. Κατά τον ίδιο, τα νεότερα πετρώματα μπορούν να μας δώσουν μια ένδειξη του χρονοδιαγράμματος.
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας εξέτασαν – επίσης- τις σχετικές θέσεις της Ινδίας και της Ασίας μέσα στο χρόνο και τα περιφερειακά γεωλογικά μοντέλα.
«Εξετάσαμε την εμφάνιση και τη φύση των χονδρόκοκκων ιζηματογενών πετρώματα. Η εξέταση μας βοήθησε να επεξεργαστούμε το χρονοδιάγραμμα», εξήγησε ο καθηγητής Aitchison.
« Όταν στη τεκτονική πλάκα σημειώνονται συγκρούσεις, πιέζουν και «ανεβάζουν» τις οροσειρές, τότε μεγάλες ποσότητες χοντρών ιζημάτων έχουν εναποτεθεί μακριά τη νέα οροσειρά. Τέτοια ιζήματα είναι τα χαλίκια»
Ο καθηγητής Aitchison και τα μέλη της ομάδας του, εργάζονται τα τελευταία 17 χρόνια στα Ιμαλάια και το Θιβέτ, όπου εξετάζουν το πώς σχηματίστηκε η μεγάλη οροσειρά.
«Η τεράστια οροσειρά είχε μια βαθιά επίδραση στα παγκόσμια κλιματικά συστήματα όταν σχηματίστηκε. Τότε σημειώθηκε η εκτροπή από τα μοντέλα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, γεγονός που «οδήγησε» στην εμφάνιση των μουσώνων ως μοτίβο του καιρού στην Ασία», υπογράμμισε ο καθηγητής, Aitchison.
«Ως η υψηλότερη ορεινή χερσαία επιφάνεια της Γης, εξακολουθούν τα Ιμαλάια να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα καιρικά συστήματα του πλανήτη. Οπότε η κατανόηση του πώς και του πότε σχηματίστηκε η οροσειρά, αποτελεί ζήτημα θεμελιώδους σημασίας», κατέληξε.
©Typologos.com 2012. Με πληροφορίες και φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.