ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Της Στελίνας Μαργαριτίδου, δημοσιογράφου
19:31:23, 2014-10-12
O Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου «NANOTEXNOLOGY 2014» – καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στέργιος Λογοθετίδης.
Το 80% των νέων θέσεων εργασίας θα προκύψουν από νέες εταιρείες που θα πρέπει να δημιουργηθούν στη χώρα μας και ο αριθμός τους θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών.
«Οι καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα της Νανοτεχνολογίας που ήδη λειτουργούν στη χώρα μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και απορρόφησης νέου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού», εξήγησε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου « NANOTEXNOLOGY 2014» – καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (AΠΘ), Στέργιος Λογοθετίδης.
Έρευνα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, έδειξε ότι το 49% των επιχειρήσεων Νανοτεχνολογίας εδρεύουν στην Αττική και η πλειοψηφία αυτών παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα καθαρισμού επιφανειών. Ακολουθούν τα προϊόντα της Νανοϊατρικής και τα υφαντουργικά προϊόντα ( τύπου textile) .
Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη – η οποία εξελίσσεται ραγδαία σε ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ- έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό οι εταιρείες οργανικών ηλεκτρονικών.
Δεύτερες έρχονται οι εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων και στην τρίτη θέση βρίσκονται οι εταιρείες που παρέχουν προϊόντα καθαρισμού επιφανειών με νανοτεχνολογικά υλικά.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου, υπογράφηκαν και δύο πολύ σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.
Η πρώτη αφορά στην συμφωνία της HOPE-A του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών με τον σύνδεσμο των Εταιρειών και Ερευνητικών Κέντρων της Γερμανίας (Βόρεια Βεστφαλία). Σκοπός της συμφωνίας είναι η ανταλλαγή οικονομικών και ερευνητικών σχέσεων.
Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία της εταιρείας «Organic Electronic Technologies» (OET) με έδρα τη Θεσσαλονίκη με τη γερμανική εταιρεία «Azurspace», η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για τους δορυφόρους.
Τώρα η καινοτομία των νέων υλικών -μέσω της συνεργασίας με την ΟΕΤ- μεταφέρεται και στην οικιακή χρήση.
Η καινοτομία των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Εντός του Φθινοπώρου 2014 θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν τρεις πιλοτικές γραμμές παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών στην περιοχή του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μία συνάντηση φορέων από την Κεντρική Μακεδονία και την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με θέμα: «Ευκαιρίες και Προτεραιότητες Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Η2020».
Από τους ομιλητές τονίστηκε η δυνατότητα ανάπτυξης της βιομηχανίας οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα που μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα.
Στο Διεθνές Πολυεπιστημονικό Συνέδριο «NANOTEXNOLOGY 2014», που έγινε στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 ερευνητές από 57 χώρες απ όλο τον κόσμο.
Δημοσιοποιήθηκαν – δε- 750 ερευνητικές εργασίες, ενώ πήραν μέρος 140 ερευνητικοί φορείς και 280 Πανεπιστήμια . Τέλος, παρουσιάστηκαν 40 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.