ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΘΑ ΑΝΑΔΥΘΟΥΝ!

0
73

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΘΑ ΑΝΑΔΥΘΟΥΝ!

Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com


Νέα κοινωνικά δίκτυα θα αναδυθούν ! Ήτοι, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών   των κοινωνικών δικτύων – μέσω της  αποκέντρωσής  τους-  στοχεύει  το   σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα «iSocial»  που εξασφάλισε το Εργαστήριο Διαδικτυακού Υπολογισμού (LIΝC- φωτογραφία) του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Συντονιστές του έργου είναι ο  καθηγητής,  Μάριος Δικαιάκος και ο λέκτορας,  Γεώργιος Πάλλης.


Για το πρόγραμμα θα διατεθούν   περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια  ευρώ και τα 650.000  απο  αυτά  θα  δοθούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το έργο ξεκίνησε το πρόγραμμα  την 1η Οκτωβρίου  του 2012, όποτε έγινε  μία εναρκτήρια διημερίδα στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Μεγαλονήσου. Στις δράσεις θα  απασχοληθούν έντεκα φοιτητές διδακτορικού επιπέδου και πέντε μεταδιδακτορικοί  συνεργάτες.

Το «iSocial»  αποσκοπεί στην διερεύνηση των  νέων επιστημονικών τεχνικών  ή τεχνολογιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη  των αποκεντρωμένων κοινωνικών δικτύων (decentralized online social networks).

«Οι εφαρµογές κοινωνικής δικτύωσης έχουν γνωρίσει πολύ µεγάλη εξάπλωση κατά  τα τελευταία χρόνια, καθώς εκατοµµύρια χρήστες τις χρησιµοποιούν για να επικοινωνούν µεταξύ τους.

Οι περισσότερες τέτοιες εφαρµογές, (όπως π.χ. Facebook, Twitter, LinkedIn κ.λπ)  είναι κεντρικοποιημένες και επιτρέπουν την καταγραφή-  αποθήκευση – επεξεργασία όλων των προσωπικών πληροφοριών και αλληλεπιδράσεων των χρηστών  από λίγους, ιδιωτικούς οργανισμούς. Το µοντέλο αυτό εγείρει σοβαρά θέµατα προστασίας και χρήσης  των προσωπικών δεδοµένων», αναφέρουν οι συντελεστές του προγράμματος

Τα τελευταία χρόνια, όμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος – ιδιαίτερα  στο χώρο της επιστήμης του Διαδικτύου-  βρίσκονται τα λεγόμενα  δίκτυα ίσου-προς-ίσο (peer-to-peer/p2p networks).

«Η αποκεντρωμένη δομή τους προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα,  όπως είναι η  κλιμάκωση και η ανεκτικότητα σε σφάλματα. Τα πλεονεκτήματα αυτών των δικτύων συμβάλουν στη γρήγορη διάδοση της πληροφορίας ανάμεσα στους απλούς χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι κυρίως ανταλλάσσουν  αρχεία, διατηρώντας  την ανωνυμία του τελικού χρήστη, καθώς  και την προστασία της ιδιοκτησίας της πληροφορίας. Η ελευθερία και η ευελιξία που παρέχουν τα δίκτυα τύπου  p2p  σε συνδυασμό με την ανωνυμία τα καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή για εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης», πιστεύουν οι ειδικοί

 Το iSocial  σκοπεύει να  προσφέρει παγκοσμίου επιπέδου εκπαίδευση στην επόμενη γενιά των ερευνητών,  των επιστημόνων πληροφορικής και  των μηχανικών του Παγκόσμιου Ιστού.

Η εκπαίδευση αυτή   συνδυάζει θεωρητικές – πειραματικές προσεγγίσεις, μεθοδολογίες και προγραμματιστικά εργαλεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη των συστημάτων αποκεντρωμένης κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι, οι ερευνητές του  iSocial  ασχολούνται με τα εξής ζητήματα:

  •  Υποδομή αποκεντρωμένων κοινωνικών δικτύου
  • Κατανομή και αποθήκευση δεδομένων,
  • Ασφάλεια, ιδιωτικότητα & εμπιστοσύνη,
  •  Μοντελοποίηση και προσομοίωση.

Το πρόγραμμα  διεξάγεται από ένα δίκτυο Ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Αυτά είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Royal Institute of Technology της Σουηδίας, το University of Insubria της Ιταλίας, το University of Barcelona της Ισπανίας και το ICS/FORTH της  Ελλάδας.

Συμμετέχουν – ακόμη – οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας IBM Research ( Haifa-  Ισραήλ) και Peerialism (Σουηδία).

Τέλος,  λαμβάνουν μέρος έξι συνεργαζόμενοι εταίροι  (IMIS/ATHENA – Ελλάδα, TELEFONICA TID – Ισπανία, FMT Worldwide – Κύπρος και Αυστραλία, WADJA.com – Κύπρος και ΗΠΑ, FORΤHNET – Ελλάδα και Nanyang Technological University – Σιγκαπούρη).

©Typologos.com 2012

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

6 + 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.